Meeste laptopmakers geïnteresseerd in Chrome

Dit artikel delen:

Acer, Asus, HP, Lenovo en Toshiba zijn de belangrijkste laptopfabrikanten met wie Google in gesprek is over zijn nieuwe besturingssysteem Chrome OS. De internetreus bespreekt met hen hoe zij apparaten kunnen ontwerpen en bouwen die gebruikmaken van het nieuwe platform.

Andere fabrikanten als  Adobe, Qualcomm en Texas Instruments staan ook op de lijst. Laptopmaker Dell en chipfabrikant Intel zijn de twee grote afwezigen op de lijst die de Google op zijn bedrijfsblog publiceerde. Beide leveranciers werken nauw samen met Microsoft, wiens besturingssysteem Windows mogelijk in Chrome OS een concurrent vindt.

Netbooks

Als de gesprekken met diverse hardwarefabrikanten succesvol zijn, kunnen computers in de tweede helft van 2010 draaien op Googles besturingssysteem Chrome OS. Het platform is in eerste instantie bedoeld voor netbooks, een populair soort laptop met beperkte capaciteit die voornamelijk wordt gebruikt voor internettoegang. Later kan het ook worden gebruikt op andere computers. In de loop van 2009 wordt de broncode van het platform openbaar gemaakt. Het besturingssysteem zal draaien op x86- en ARM-chips. Omdat de software is gebaseerd op een Linux-kernel is het feitelijk een nieuwe distributie van opensourceplatform Linux.

Google heeft al eerder een besturingssysteem gebouwd: Android. Dat platform is bedoeld voor een grote verscheidenheid aan mobiele apparaten, van smartphones tot set-top boxes en netbooks. Chrome OS is ontwikkeld voor verschillende computers, van kleine netbooks tot full-size desktopsystemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Begrijpelijk dat de computerbouwers eindelijk onder het juk van Microsoft uit kunnen. Als Chrome voldoende stabiel is, geeft dit de computerfabrikanten een enorme creatieve vrijheid. En zonder beperkingen van Microsoft.

Waarom zouden gebruikers wel overstappen op Chrome, terwijl de Linux-desktop met geen mogelijkheid aan de man te brengen is?

Waarom? Omdat Google de service kan geven die bij Linux niet te krijgen is.

Elk besturingssysteem waarin je niet de bestaande Windows-toepassingen kunt draaien, is een doodgeboren kindje.

@Proboscis

Alle computersystemen van enige importantie op deze aardkloot draaien op mainframe/Unix zonder 1 snipper Windows-code.

Ik lees net dat Chrome OS een nieuwe Linux-distributie is. M.a.w.: er is zat software voor te vinden. Het zou m.i.z. ook niet slim van Google zijn om iets van de grond af aan op te bouwen, dus de keuze om een Linux/Unix kernel te gebruiken is een hele goede zet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-09T17:09:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.