'Chrome OS is zakelijk nog oninteressant'

Dit artikel delen:

Het nieuwe besturingssysteem Google Chrome OS zal op de zakelijke markt voorlopig geen grote bedreiging vormen voor Microsoft Windows. Dat verwachten experts van het Computable-topic Besturingssystemen. 'Bedrijven gebruiken allerlei specialistische applicaties die meestal op Windows draaien. Bovendien zitten er allerlei voorzieningen in de moderne besturingssystemen die voorlopig niet in Chrome OS aanwezig zijn', zegt Dimitri Koens van Dimension IT.

Als voorbeeld noemt Koens zaken als policies, beveiliging, synchronisatie en beheersbaarheid. 'Om in dit segment door te breken moeten deze voorzieningen er komen. Maar er zal vooral een mogelijkheid moeten zijn om de betreffende applicaties op Chrome OS te gebruiken.' Ook ontwikkelaar Erwin Zwart van GuruCE is die mening toegedaan. 'Microsoft heeft veel pakketten die out of the box en op een intuïtieve manier werken.'

Zwart ziet echter wel kansen voor Chrome OS. 'Bepaalde pakketten werken te traag en soms is het overzicht weg. Hier is dus veel te winnen aan de kant van Google. Toch denk ik dat de zakelijke gebruiker nog wel even moet wachten op alle ondersteuning', aldus de ontwikkelaar. Koens ziet die kansen voor Chrome OS ook wel: 'Het zal het eerste besturingssysteem zijn dat een serieuze bedreiging vormt voor Microsoft. De huidige systemen blinken uit in complexiteit. De bediening gaat onhandig, instellingen zitten veel te diep verstopt en systemen moeten ook nog eens backward compatible te zijn. Google kan met Chrome OS met een schone lei beginnen.'

Apps

De vraag is of Google met Chrome OS wel een volledig eigen zakelijk besturingssysteem wil ontwikkelen, meldt technisch directeur Martin Aarts van dienstverlener ITSN. 'Het lijkt er meer op dat Google de eigen omgeving van Google Apps een extra boost wil geven om in het zakelijke segment te kunnen worden gebruikt. Aangezien Apps toch steeds meer wordt geaccepteerd binnen de zakelijke omgeving, lijkt dit een slimme strategie.'

Chrome OS zal volgens de experts vooral in het MKB en in het thuisgebruik zijn waarde hebben. 'Het aantal applicaties dat kleine bedrijven gebruiken is beperkt', zegt Dimitri Koens. 'Het netbook wint nu zoveel terrein omdat zij vooral willen e-mailen en internetten. Bij het mkb zal Chrome OS vooral opvallen door zijn eenvoud en de lage kosten voor zowel aanschaf als onderhoud.'

Open source

Google bouwt zijn eigen besturingssysteem Chrome OS. Het platform is in eerste instantie bedoeld voor netbooks, een populair soort laptop met beperkte capaciteit die voornamelijk wordt gebruikt voor internettoegang. Later kan het ook worden gebruikt op andere computers. Google overlegt met laptopmakers over het gebruik van het platform op hun hardware.

In de loop van 2009 wordt de broncode van het platform openbaar gemaakt. Het besturingssysteem zal draaien op x86- en ARM-chips. Omdat de software is gebaseerd op een Linux-kernel is het feitelijk een nieuwe distributie van opensourceplatform Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Google is net 2 dagen naar buiten getreden met Chrome OS. Ik vraag mij dan ook daadwerkelijk af hoe men er bij kan komen dat een nog niet bestaand OS al kan worden bepaald of deze wel of niet geschikt kan zijn voor zakelijk gebruik.

Ed, reading my mind...

Ka leuk maar wat Ed zegt, bron?

"Chrome OS zal volgens de experts vooral in het MKB en in het thuisgebruik zijn waarde hebben."
Het zal de thuisgebruiker die alleen maar internet en mailt naar mijn idee worst zijn of dat met Chrome OS, Linux, Mac OSX of Windows gebeurt. Het wordt dan echt niet leuk als je prive een netbook aanschaft en er achter komt dat je geen enkele van je Windows toepassingen (meer) kunt gebruiken.
Wanneer komt er nu eens een slimmerik die een OS maakt dat gewoon alles kan draaien? Of is dat teveel gevraagd?

Chrome is een linux-distro.
Een van velen.

@Jan van Leeuwen:
Weet ik, er is dus weinig nieuws onder de zon. Eigenlijk gewoon weer een groot marketing 'ding' om de leek geld uit de zak te gaan kloppen, wellicht?

Chrome OS, wordt gratis aangeboden.
Bron: http://tweakers.net/nieuws/61158/google-acer-asus-en-adobe-werken-mee-aan-chrome-os.html
@ Jan van Leeuwen.

Ja dus,

Chrome wordt/is gebaseerd op linux.
Zo is Osx leopard gebaseerd op Darwin/kernel een afgeleide van unix.

Chrome OS is gratis, maar ik bedoelde dat de marketing dan bij de laptop/netbook verkoop komt te zitten. Geen Windows maar Chrome OS op het apparaat kost minder, maar... dat merk je nooit in de winkelprijs.

Naar mijn idee zal Chrome OS eerst nog een paar versies moeten groeien voordat het als alternatief voor bestaande Linux-distibuties kan functioneren. Bijv. Ubuntu begint nu ook behoorlijk volwassen te worden.
En Redhat heeft allang zijn waarde bewezen, alleen is die niet gratis.

Het overgrote deel van het zakelijk en persoonlijk computergebruik (aantal (trans)acties) is gebaseerd op office en mail en knippen en plakken. Dat kan dus gemakkelijk overgenomen worden door Chrome. De verwevenheid van hardware en software bij Windows kan door een betere structuur van Chrome worden voorkomen. Omdat Chrome gratis is, is er geen enkel belang voor Google om aan "koppelontwikkeling" (en dus -verkoop) te doen. De kansen voor een beter operating systeem zijn dus volop aanwezig.
En voor Jaap: een goed operating systeem (duidelijke structuur, snel, klein, onafhankelijk, houdbaar, schaalbaar, etc.) is totaal anders dan alles wat er de laatste twintig jaar op de markt is gekomen. Dat heeft niets met slim en alles met geld en belangen te maken.

Google kan inderdaad met een schone lei beginnen, dat biedt perspectief. Een nieuw "BeOS" of "BTRON"! De hardware is tegenwoordig zo krachtig geworden en toch zie je dit niet altijd terug in de snelheid van de software. Vroeger (jaren 60 en 70) hebben ze allerlei technieken bedacht om met karige hardware toch relatief krachtige programma's te bouwen. Dat de hardware tegenwoordig zo veel performance biedt, neemt niet weg dat je geen aandacht meer hoeft te schenken aan deze technieken. Microsoft maakt het de programmeur momenteel makkelijk, maar dat moet niet ten koste gaan van de performance. Een ding is zeker: de grafische schil moet goed gescheiden blijven van het daadwerkelijke OS. Een stukje snelheid inleveren voor type-veiligheid, zoals bij Microsoft .NET is niet erg.

Dit kan een sterke stimulans worden voor Linux op de desktop. Google heeft een veel groter budget voor promotie dan bijvoorbeeld Ubuntu, heeft een wereldwijde bekendheid en heeft ook een beter imago dan Microsoft.

Natuurlijk, "Microsoft heeft veel pakketten die out of the box en op een intuitieve manier werken", maar Chrome OS zal dat als Linux distributie ook kunnen bieden. Het is alleen even afwachten hoe uitgebreid deze distro gaat orden. Bedenk daarbij dat de lichte Windows distro's ook niet alle voor Windows gemaakte software kunnen draaien, of daarvoor niet gebruikt mogen worden (XPe).

Ik ben benieuwd, zorgt de combinatie van Chrome OS en Google Apps voor de doorbraak van SaaS en Cloud? Of gaat Microsoft daar zelf voor zorgen? Of blijft het een hype?

Onderschatten van Google lijkt me ongepast. Ga maar na
1. Google als zoekmachine (onbetwist nummer 1)
2. Google's APPS. Wie gebruikt het nog niet via gMail, Picasa, Maps, Docs
3. Android. Op de twee beschikbare mobieltjes wordt er nu al (binnen een half jaar na de start) meer dataverkeer mee gebruikt dan door alle Windows Mobile apparaten bij elkaar.

Daarom is mijn vraag: 'Stel dat Google ook de desktop verovert...'. Zie mijn bijdrage op http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/saas/2990227/2333364/stel-dat-google-ook-de-desktop-verovert.html.

Om direct Chrome OS af te blazen voor de zakelijke markt omdat de policies, beheersbaarheid e.d. zouden ontbreken, lijkt me overdreven: policies, veiligheid en beheersbaarheid zijn nu net de dingen die bij Windows aan alle kanten magertjes te noemen zijn.

Out-of-the-box software die eenvoudig werkt? De installatie is ontoezeggelijke veel eenvoudiger dan bij de alternatieve OS'en als een Linux. Of het dan ook doet wat je er van verwacht...

@Ger Groeneveld
"Out-of-the-box software die eenvoudig werkt? De installatie is ontoezeggelijke veel eenvoudiger dan bij de alternatieve OS'en als een Linux. Of het dan ook doet wat je er van verwacht..."

Nou, ik heb net op de pc Ubuntu erbij ge?nstalleerd en was, let op, naast Windows Vista, binnen 10 minuten on-line! Ik heb nu een dual-boot systeem met Vista en Ubuntu Linux. Alles werkt gewoon en dat met een cd-tje van 700 Mb....
Uiteraard blijft Windows nodig vanwege de vele ontwikkelsoftware die ik gebruik, maar het uitstapje was een verademing.
Ik hoop echt dat Chrome OS dat ook gaat worden. Ik wil Google die kans best geven. Wie weet zijn we dan over enekel jaren van Windows af. Het mooiste zou zijn als er een Linux versie komt die even makkelijk Windows, Linux en Mac applicaties draait. Want daar gaat het toch om: eenvoud, uitwisselbaarheid en gemak.

@Ger Groeneveld

Ubuntu 9 installeren en configureren inclusief updates en alles testen, kost me nog geen twee uur bij een redelijk snelle PC en dito internetverbinding.

Vista installeren en configureren op een veel snellere PC inclusief updates (dus vaak herstarten en dan weer opnieuw updates moeten downloaden) plus daarna apart MS Office (en updates) installeren, kost me een hele avond.

Bij Linux heb je bovendien geen dot.Net en IE upgrade problemen. De herstelpuntoptie bij Windows zit er niet voor niets op.

@Jaap: als je een LIVE cdrom of Live USB image download heb je bijna helemaal niets extras nodig.
Booten vanaf CDROM /USB en binnen 5 minunten online :-) Data opslaan op usb sticky and your in business.

Live resources online:
http://en.wikipedia.org/wiki/Live_CD
http://en.wikipedia.org/wiki/Live_USB
http://www.livecdlist.com/

Het is nog niet zover . . . . .
Pas als het er is kan ik er wat zinnigs over zeggen.

Ik hoop dat het fabrikanten zover brengt eindelijk fatsoenlijk drivers voor Linux te schrijven en dat het linux naar een bepaalde minimum standaard brengt.
En ik hoop dat er wat minder MS zal zijn.

@RV:
Die LIVE cd heb ik natuurlijk, maar iets erbij installeren lukt dan niet, dus daarom Ubuntu onder Windows ge?nstalleerd. In Windows zie je een map, waar alles van Ubuntu in staat, o.a. het .DISK bestand.
Voordeel: je kunt het er altijd weer afhalen en geen gedoe met partitioneren.

@Jaap:
Dan heb ik nog andere oplossing voor je: "Pendrive Linux" op een usb stickie.. http://www.pendrivelinux.com/

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-10T10:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.