Nokia komt met smartphone op Maemo-platform

Dit artikel delen:

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft zijn eerste smartphone uitgebracht die draait op het nieuwe besturingssysteem Maemo. Dat opensourceplatform is gebaseerd op Linux en zou Symbian in de toekomst wel eens kunnen vervangen. Nokia heeft met Maemo namelijk een besturingssysteem dat zowel op smartphones, laptops als tablets bruikbaar is.

De nieuwe smartphone is het eerste telefoontoestel van de fabrikant dat Maemo gebruikt. Sinds 2005 zette Nokia het systeem al op enkele van zijn tablet-pc's.

Veruit de meeste duurdere smartphones van Nokia draaien op besturingssysteem S60, een van de platformen uit de stal van Symbian. Dat was eerst een joint venture van Nokia en enkele andere fabrikanten en werd begin 2009 een stichting. S60 wordt door meerdere fabrikanten gebruikt.

Liever Maemo

Vanaf het moment dat Nokia in 2008 alle in Symbian deelnemende concurrenten uitkocht en besloot om het Symbian-platform open source te maken, doen geruchten de ronde dat de Finnen afstand willen doen van het veelgebruikte S60. De fabrikant zou nieuwe smartphones liever laten draaien op Maemo. Nokia heeft dit overigens altijd ontkend.

Deskundigen beweren dat verticale besturingssystemen de toekomst hebben. Dat zijn systemen die op diverse apparaten kunnen draaien, zoals smartphones, laptops en tablet-pc's. Het Symbian-platform leent zich daar niet voor zonder complete herbouw. Dat kan voor Nokia een overweging zijn om naast Symbian het nieuwe opensourceplatform Maemo te gebruiken.

Naast elkaar

Verkoopdirecteur Anssi Vanjoki van Nokia zegt dat Symbian en Maemo prima naast elkaar kunnen bestaan op de markt voor duurdere smartphones. 'Het brengt Symbian op geen enkele manier in gevaar', vertelt hij aan persbureau Reuters. 'Open source Symbian wordt ons belangrijkste platform en we breiden het zo goed mogelijk uit.'

De N900, eigenlijk een kruising tussen tablet-pc en smartphone, komt in het najaar ook naar Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dit O.S. nog Alpha, of
is het al een 'Pre-Beta' status?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-28T15:54:00.000Z Diederik Toet