Sdu Uitgevers brengt datacenter onder bij Colt

Datacenter

Dienstverlener Colt vernieuwt en beheert de komende vijf jaar het datacentrum van Sdu Uitgevers. De uitgeverij had zijn datacentrum tot dusver in eigen beheer. 'Het werd steeds moeilijker om de fysieke groei intern te organiseren, om onze competenties bij te houden en om de beschikbaarheid te garanderen', vertelt directeur operations Jos van Leeuwen van Sdu Uitgevers. Drie systeembeheerders verhuizen naar Colt.

Uitbesteding naar een dienstverlener was nodig door de exponentiële groei die Sdu de komende tijd verwacht, legt de directeur uit. Zijn bedrijf heeft nu al meer dan 160 online producten, zoals bouwdatabase Cobouw, de wet- en regelgevingssite SConline.nl en allerlei overheidsinformatiediensten. 'Dat vergt een flink datacenter. We stonden voor de keuze om zelf te investeren in de serverruimte of om alles uit te besteden.'

Het werd dus uitbesteden. 'Het beheren van een datacenter is voor ons geen kernactiviteit', aldus Van Leeuwen. Colt leverde al telecomdiensten aan de uitgeverij en bleek een logische partij om ook hiervoor mee in zee te gaan. 'We hadden goede ervaringen met ze en waren tevreden met de manier waarop zij het proces aanpakten. Ook inhoudelijk zijn we er uitgekomen', aldus de Sdu-directeur.

Verregaand

Volgens directeur grootzakelijkemarkt Ed Schravesande van Colt is de overeenkomst met de uitgeverij de meest verregaande dienstverleningsopdracht voor zijn bedrijf in Nederland. 'Wij willen ons naast telecomaanbieder profileren als ict-dienstverlener. Wij hebben een groot glasvezelnetwerk, achttien Europese datacenters en willen dat meer inzetten voor managed services.'

De partners kijken gezamenlijk hoe ze de samenwerking de komende tijd kunnen uitbreiden, vertelt Van Leeuwen. Hij denkt daarbij aan het bij Colt als managed services onderbrengen van de e-mail- en Office-omgeving van Sdu. 'Onze kernapplicaties blijven bij onszelf in beheer', zegt hij er direct bij.

De migratie van het datacenter, met behulp van migratievirtualisatieprogramma VMotion, vindt plaats in november. Als alles goed is, is de klus voor eind 2009 klaar. Met de deal is tien miljoen euro gemoeid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"... meer dan 160 online producten, ..."
En dan is het beheren van het datacenter geen kernactiviteit?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-31T11:39:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.