Atradius verhuist batchapplicaties naar AIX

Dit artikel delen:
Mainframe 4 bij 3

Kredietverzekeringsbedrijf Atradius heeft ruim duizend applicaties verhuist van zijn 32-bit mainframe naar een AIX 64-bit architectuur. Het gaat daarbij om batchapplicaties, waaronder bulkprinten, facturering en het uploaden van gegevens. Voor de migratie gebruikte de kredietverzekeraar het mainframe-emulatiepakket Server Enterprise Edition van de Britse softwareleverancier Micro Focus. Aanleiding was de wens om op onderhoudskosten van het oude mainframe te besparen.

Atradius, tot 2003 bekend als de Nederlandse Credietverzekering Maatschappij, constateerde drie jaar geleden dat het mainframe van de onderneming begon te knellen. Het bedrijf zat midden in een upgrade van zijn Oracle 8i-database naar Oracle 10g. Hiervoor was extra geheugen nodig. Het mainframe bood daar echter geen ruimte toe. De oplossing werd gevonden in het verhuizen van de kernsystemen van het bedrijf naar een AIX 64-bit architectuur.

Om de kans op een verstoring van de bedrijfsprocessen zo klein mogelijk te houden, werden batchprocessen als bulkprinten, factureren en uploaden van gegevens op het oude mainframe in stand gehouden. De extra kosten voor het aanhouden van het oude systeem nam het bedrijf voor lief. Die kosten komen door de recente verhuizing alsnog te vervallen.

Trend

Algemeen directeur Noord-Europa Reza Warnink van Micro Focus ziet in de financiële sector ín de Benelux een trend naar het verhuizen van oude mainframe-applicaties naar nieuwe systemen. 'Iedereen zoekt nu mogelijkheden om kosten te besparen. Het project bij Atradius is hiervan een voorbeeld.' Het gebruik van een mainframe-emulatiepakket maakt het herschrijven van de applicaties in Java of het leasen van een kleiner mainframe overbodig.

AIX is een besturingssysteem ontwikkeld door IBM, gebaseerd op Unix. Een voordeel van dit systeem ten opzichte van andere Unix-varianten als Solaris of HP-UX is volgens gebruikers het eenvoudigere beheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-08T12:39:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.