TestLab: W7 is wat Vista had moeten zijn

Waar Vista op oudere hardware vaak voor traagheid en driverproblemen zorgde, en een beveiligingsbeleid hanteerde dat veel gebruikers op de zenuwen werkte, daar kent Windows 7 al deze problemen niet. Het is niet alleen een hele verbetering ten opzichte van Windows Vista, maar ook en vooral in vergelijking met het nog steeds veel gebruikte Windows XP.

Dat schrijft Jozef Schildermans van het Data TestLab, over de Windows 7-test die hij voor Computable uitvoerde.

‘Het nieuwe geheugenbeheer, het optimaliseren van de code en het uitwieden van ballast uit deze Windows-versie hebben duidelijk een positief effect op de prestaties. Op recentere hardware presteert Windows 7 een stuk vlotter dan Windows Vista. Ook het starten verloopt sneller', zo schrijft Schildermans.

Verknoeien niet mogelijk

Het Data TestLab voerde ook een aantal test-upgrades uit vanaf XP.'Dat is iets wat Microsoft niet graag ziet gebeuren, omdat het mogelijk kan leiden tot stabiliteitsproblemen. Maar al die upgrades resulteerden in een vlot werkend, stabiel systeem, ook op pc's die al een hele tijd in gebruik waren en waarop in de loop der tijden heel veel applicaties waren geïnstalleerd, verwijderd en geüpgraded.'

Schildermans besluit: ‘Kortom, wat ik ook heb geprobeerd, ik kon Windows 7 geen enkele keer zover krijgen een upgrade te verknoeien.'

Expert Windows 7?

Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maar wat je nergens terugvindt: is Win7 nou sneller, stabieler dan XP Prof?

Ik werk nu met XP Prof 64-bit en dat werkt supersnel voor geheugenvretende applicaties zoals CS4. Maar ga ik er dan op vooruit met Win7?
Want een fancy desktop draagt helemaal niets bij aan productiviteitsverbetering. Ik wil juist een schone, kale desktop zonder bewegende onzin.

XP vind ik het enige goed werkende OS van Windows, maar ik gebruik het nu alleen nog maar voor mijn computer bij de tv voor spellen. Op mijn zakelijke PC had ik Ms Vista op mijn PC. Traag, Beveiliging overdreven (mag vanuit sommige locaties niet eens bij mijn eigen bestanden etc.) SP2 wilde zich niet installeren etc. Als ik alle tijd bij elkaar tel die ik door de jaren heen verloren heb met al die Windowsversies. Backups gemaakt en daarna Ubuntu 9.04, OpenOffice en nog veel meer open source applicaties erop. Werkt alweer een half jaar als een speer. Wil nooit meer terug naar Windows. Zelfs niet als het gratis was.

Overigens draai ik XP nog wel onder Ubuntu in een Sun VirtualBox, om mijn IPhone te kunnen updaten en syncen.
werkt prima.

EH, in onze afdeling testen vind je in de test van Win7 ook een vergelijking met XP.

@Jozef:

Waar is "onze afdeling testen"? Want bij datatestlab.com kan ik het niet vinden... (?)

EH, sorry, ik bedoelde die van Computable, ook een beetje "ons". Als je op het woordje test in de tekst hierboven klikt, open je het testverslag. Of gebruik het menu: Producten, Testen en dan de Windows 7 test.

Ik was ook bij de Technet Live dag en heb als laatste sessie mogen kijken en luisteren naar de Windows 7 Secrets. Hoewel in deze slotsessie besproken werd dat Windows 7 zelfs op een 800Mhz Intel celeron Tablet-PC lekker draaide, aldus de auteur van dit boek, na de volgende dag zelf een schone installatie uitgeprobeerd te hebben op een 4 jaar oude HP 7190 MCE PC met AMD64-3500+ CPU en slechts 512Mb geheugen, is mijn ervaring met de officiele Windows 7 Ultimate in standaard 32 bits uitvoering dat deze toch echt nog steeds een stuk trager is dan zijn XP-voorganger op dezelfde PC. Ik heb nadat de installatie volledig was doorlopen een uurtje de voortgang op deze AMD PC aangekeken om nadien te besluiten dat dit geen blijvertje was op deze PC en heb dan ook besloten de oorspronkelijke XP installatie terug te zetten. Jammer was ook, dat ondanks driver-compatibiliteit Windows 7 mijn HP 2100c scanner niet ondersteunde, hier was geen driver voor te vinden. Dus al met al voor mij geen goede 1e indruk inzake snelheid en compatibiliteit met bestaande hardware.

Dus al met al weten ze bij Microsoft dat Vista een product is dat niet aan de wensen voldoet die gebruikers dachten te krijgen. Met bijna om de paar jaar een nieuw besturingssysteem te lanceren waarbij ze trachten iedereen te overtuigen het nieuwe systeem te kopen vind ik dat ze best eens die blunder mogen vergoeden. Iedereen die Vista kocht zijn geld terug!

Dat vind ik echt. Al die miljarden van Bill komen van u af en dan moet je geen rommel maken. Want meer kun je er niet van zeggen. Immers iedereen kraakt het Vista af,.....dus.!

Mijn droom is dat het een keer zover komt dat de gebruiker niet eens weet wat er voor OS op de machine draait.
Het OS moet gewoon transparant zijn voor een gebruiker.
het moet om de applicaties gaan die je gebruikt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-15T12:13:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.