'Windows 7 gaat XP van toneel verdrijven'

Een procent van de organisaties wacht op Windows 8

Windows 7 gaat Windows XP eindelijk van het toneel verdrijven. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Forrester. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: de uitfasering van een inmiddels aardig verouderde desktopgeneratie, het in zicht komen van het einde van de ondersteuning voor Windows XP en nieuwe eigenschappen van Windows 7. Daartoe behoren onder andere features met namen als AppLocker, DirectAccess, BranchCache en BitLocker.

Tweederde van alle organisaties wereldwijd zegt, vroeger of later, over te stappen op Windows 7. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester onder 655 ict-beslissers in Europa en Noord-Amerika in het derde kwartaal van 2009. Van alle organisaties heeft 27 procent hierover nog geen beslissing genomen. Twee procent overweegt over te stappen op een ander besturingssysteem, zoals Windows 8 (dat in 2011 wordt verwach ), Mac OS X of Linux.

Er zijn allerlei redenen waarom organisaties over willen stappen op Windows 7. Een belangrijke reden is uitfasering van bestaande hardware. Vanaf het moment dat onze economie wereldwijd in een recessie terecht kwam, hebben veel ict-managers volgens Forrester de levensduur van de desktops binnen hun bedrijf verlengd van vier naar vijf jaar, en die van laptops van drie naar vier jaar. Die machines zijn inmiddels aan vervanging toe. Die trend wordt nog eens versterkt, doordat volgens Forrester een deel van de organisaties, in afwachting van Windows 7, de levensduur van apparatuur nog langer heeft gerekt.

Nieuwe eigenschappen

Daarnaast denkt Forrester dat organisaties overtuigende zakelijke redenen zien om over te stappen op Windows 7. Dit nieuwe besturingssysteem zou voor hen interessante nieuwe eigenschappen hebben. Daarbij gaat het onder andere om AppLocker, DirectAccess, BranchCache en BitLocker. AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma's gebruikers mogen starten, via het maken van ‘white lists' en/of ‘black lists'.

DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via ‘secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd. BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar bijkantoren versnellen door deze op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7 server in een bijkantoor of de cache van desktopmachines. BitLocker verplicht gebruikers om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies.

Expert Windows 7?

Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Windows XP kan eindelijk met pensioen

Ballmer: ‘We are all in the right industry!’

Microsoft geeft Windowsgebruiker browserkeuze

Windows 7 integreert XP twee maal

Bèta van Windows 7 beschikbaar

PDC: Windows 7 sneller dan Vista

Windows XP meer gebruikt dan Windows 7

Windows 7 is precies één jaar oud

XP nog altijd populairder dan Windows 7

Dell stopt met voorgeïnstalleerde Windows XP

Een op de zes XP-computers draait zonder SP3

Microsoft verlengt downgrade naar XP tot 2014

11 procent van lezers gebruikt Windows 7

Cadeau: Windows 7 Ultimate Edition, met handtekening Steve Ballmer

Windows 7, nú of straks?

'We zijn heel blij met Windows 7'

Studenten ondervragen ontwerper Windows 7

Ervaringen met Windows 7-migraties

Windows 7: eenvoudig en compleet

Wordt Windows 7 geaccepteerd?

Windows 7 al direct populairder dan Vista

Windows 7, wat Vista had moeten zijn

Windows 7: Wie kan er nu nog migreren?

Windows 7 ligt in de winkels

‘Windows 7 is wel een test waard’

BAS Group hoopt op omzetpush Windows 7

‘Op Windows Vista waren we niet zo dol’

‘Windows 7 heeft veel toeters en bellen’

‘Eerst kijken wat Windows 7 kan’


Reacties

Draai nu een tijdje windows 7 prof. Maar gaat er weer vanaf. Werkt goed, maar mis de drivers voor mijn tv-kaart en mijn webcam. Daarnaast mis ik drivers voor mijn satellietontvanger. Werken perfect onder XP.
Xm Mode is leuk, maar biedt geen soelaas in dit geval. Crasht als ik die usb devices gebruik. Mocht XP echt uitgefasseerd worden dan ga ik over op Linux.

ok Vincent, bedankt voor je geweldige bijdrage ...

Heb ook al een hele tijd Windows 7 Ultimate gebruikt. Helaas is dit ook niet het antwoord op problemen zoals die er met de spellen waren.

Games die in WIndows XP full Screen zonder enig probleem draaien zijn nu alleen te spelen in een window. Spel crasht de hele tijd.

Jammer, maar voor mij en veel gamers zeker niet de beoogde opvolger van XP. Zakelijk gezien wel een erg goed operating system. Werkt veel stabieler en rustiger dan Vista.

Windows 7, De slogan van Vista "The WOW starts now" gaat nu met Windows 7 echt in. XP mode en VPC zitten nog in RC, binnenkort zal de RTM te downloaden zijn. Crashen in XP mode zit vaak in de instellingen. Een leeg password in de XP mode machine maakt het bijvoorbeeld onwerkbaar traag. Zet je een password op de user dan werkt XP mode bij mij helemaal perfect. Voor sommige programma's moet in de netwerkinstellingen NAT worden uitgeschakeld. Wil je geen XP mode gebruiken dan is de Virtual Box van Sun een mooie optie om XP mee te draaien op Windows 7. Maar als Linux your game is dan moet je daarmee maar aan de slag gaan. Maar om Windows 7 te gaan bashen is echt helemaal onterecht.

Wat krijg ik al gebruiker nu werkelijk extra met Windows 7. Wordt mijn machine sneller ... nee mogelijk wel tov Vista maar niet tov XP. Krijg ik nieuwe functionaliteiten als gebruiker....niet echt begrijp ik zover. Wordt het stabieler.....Ach XP is redelijk stabiel en de nieuwe software is in het begin altijd wat minder stabiel en XP is al x jaar aan bugfixing op uitgevoerd. Start de boel sneller op (en dan bedoel ik binnen 5 sec. Nee ook dat lees ik niet. Het enige is dat ik van alle kanten gedwongen zal worden om over te stappen. Bijv vw drivers, software versies geen fixes meer op XP.

Ik vindt verandering prima, maar het moet wel wat opleveren, meer dan enkel mee met de meute.

Er was kort geleden nog een onderzoek wat uitwees dat Windows 7 NIET sneller is dan Vista, sterker nog het was trager qua opstarttijden.

Dus lekkere hype, Windows 7.

Overstappen op een onrijp produkt is zakelijk gezien tamelijk dom.
XP wordt tot 2014 ondersteund, er is dus tijd genoeg rustig af te wachten en eventueel alternatieven te proberen. Als je na het tweede servicepack Win7 neemt zal het wel redelijk naar behoren werken en misschien ook een meer aangepaste prijs voeren.
In eerste instantie gaat het natuurlijk om je programma's en dan is Win7 ineens niet meer zo posief, als je boekhouding niet meer werkt is dat toch niet zo aangenaam.

Ik heb juist gelezen dat de opstarttijden en afsluittijden sneller waren. En ik draai ook al een tijdje W7 RC x64, en het werkt prima. Ook alle drivers.

Jammer dat ze nog steeds een 32-bits versie gaan uitgeven, wordt tijd dat we gaan kiezen tussen 64-bits en 128-bits in plaats van kiezen tussen 32-bits en 64-bits ;-P

Ben het eens met Bob. Wat zijn nou de echte verbeteringen voor gebruikers? Enkele nieuwe functionaliteiten voor enkele gebruikers? Alle oude bestaande functionaliteiten onder een ander knopje? Wanneer je gebruikers hebt die alleen gebruikmaken van Word, Excel en een centrale database kost het veel geld om de boel weer in te richten en mensen om te scholen. Wat je overhoud is dezelfde omgeving in een nieuw jasje.....WOW!

SInds DOS 2.11 heb ik met alle besturingssystemen van Microsft gewerkt. Er zitten missers tussen (DOS 4.0, Windows ME en Windows Vista) als toppers (DOS 5.0, Windows for Workgroups 3.11 , Windows 98SE en Windows XP)

Na het debacel met Vista ben ik sinds de introductie van de beta van windows 7 met dit nieuwe OS aan het spelen. Het is voor mij nog erg veel "Vista". Het product mist innovaties. Het is wat minder stroperig dan Vista, maar om te zeggen dat W7 even lekker loopt op identieke hardware als XP heb ik op mijn hardware niet kunnen constateren (Athlon 64 s939 /2GB) . XP loopt aanzienlijk sneller en zeker bij het afspelen van (HD) video content.

Er zitten een aantal handige extra's in W7 zoals de verbeterde taakbalk en de Problem Steps Recorder. daarintegen zijn een aantal handige dingen uit XP niet meer terug te vinden in W7. zoals het XP startmenu, Het kunnen aanpassen van de vensters (Dikte lijnen, grootte van de knoppen). Ik vind de vensters erg lomp. Historische problemen zoals het NTFS filesysteem en het stroperig worden na enige tijd zijn niet aangepakt. Het in 1994 aangekondigde winFS op basis van SQL server is bijvoorbeeld in 2006 door Microsoft afgeblazen. NTFS kan anno 2009 echt niet meer. Linux is met Ext4 veel inovatiever.

De softwareHell is niet aangepakt. Ik had liever gezien dat Microsoft een virtuele software techniek had geintroduceerd, waar je software bij gebruik kan activeren en de-activeren, en je in principe nooit meer een traag systeem zou kunnen krijgen.

De incompatibiliteit t.o XP is opgelost door een XP Virtuel Machine aan te bieden. Dat komt over als schieten op een mug met een kanon.

AL met al, het ziek er leuk uit. Beter dan Vista. Maar voor mij is XP nog steeds de beste keuze op dit moment.

Het is altijd moeilijk een succesvolle implementatie over te doen. XP heeft na introductie en de nageleverde servicepacks en de benodigde updates een mooie stabilie omgeving opgeleverd waar het grootste gedeelte van de gebruikers meer dan tevreden over is en tot 2014 zeker zal zijn.

Vanuit bedrijfsoverwegingen moet je natuurlijk regelmatig nieuwe programma's uitbrengen om cashflow te generen en je bedrijf in stand te houden. Maar ondanks de krampachtige controledrift van MS op de uitgebrachte OS'sen, lukt dit niet zo errug.

Naast de drang om te overleven, maar ook om de grootste en de dominantste te blijven/zijn worden er de verkeerde beslissingen genomen. Er zijn miljoenen fanatieke gebruikers die graag hun inbreng willen leveren over wat er fout gaat en wat er beter /mooier /interressanter kan . Maar neen we gebruiken stiekieme controle technieken ( op je schijf kijken, welke applicaties je draait, contineu zeuren over legitieme versies )en veel te dure aanschafprijzen.
De 1e versies waren allemaal gratis ( door fabrikant betaald) maar daarna werd het een melkkoe....

Nu weer een grote campagne, veel druk, maar geen verbeteringen en dit terwijl de concurrent niet stilzit... Lijkt mij niet slim en de voorspelling dat MS in de komende 5 tot 10 jaar weggespeeld wordt als belangrijke speler wordt steeds aannemelijker.

Windows 7 gaat XP/2000 van toneel verdrijven? Ja omdat MS de ondersteuning stopt en niet omdat het superieur is. Bob en de anderen hebben gelijk. Seven is niet meer dan Vista had moeten zijn en nog steeds geen waardige opvolger van XP.
Seven werkt redelijk goed op typische XP configuraties mits een videokaart van minimaal 64 Mb. Vista eist snellere hardware en kan dan soms zelfs sneller dan Seven zijn. Vista is nu net zo stabiel als XP/2000. Seven is hopelijk ook zo stabiel aan het worden. Ik heb Seven al een aantal keren moeten herinstalleren (op dezelfde hardware waarmee XP en Linux geen enkel probleem hebben) omdat Seven een fout automatisch wilde herstellen en de configuratie toen geheel verknoeide.

Gelukkig draait vrijwel elke Windows applicatie op XP/2000 en daar gaat het echt om. We hebben tot 2014 de tijd om te zien of er voordelen zijn door bijvoorbeeld het gebruik van BranchCache.

Win-7 (Ver 6.1) = Vista (Ver 6.0) release 2

Windows 7 is echt te gek. Met XP moet je bij een reinstall alle drivers opnieuw installeren, bij mij waren die ALLEMAAL al geinstalleerd. Het werkt ook zeer stabiel, en in vergelijking met Vista, veeeel sneller! Draadloos internet werkt stuk sneller, de functies zijn veel handiger, ik vind het echt een top product!

Enige nadeel vind ik de games, zoals ik ook al bij iemand anders las, de wat oudere games, die niet mijn schermresolutie ondersteunen, worden met een zwarte rand aan weerskanten afgespeeld, dat is wat minder.

Zit er voor mij niet in. Ik ben een fanatiek Linux gebruiker, maar heb toch nog steeds een dual boot met XP. Voor sommige games als battlefield en Starcraft heb ik dit gewoon nodig, omdat ze niet soepel draaien onder Linux.

Ik heb een 5 jaar oude pc met geupgrade ram en video, maar Win7 draait de games helemaal bagger als ze in DX draaien. Ik ben bang dat mn grafische kaart DX11 niet goed ondersteunt

Ook mijn geluidskaart werkt niet goed, ik kan er maar 2.0 geluid uit krijgen terwijl ik 5.1 heb.

Voor mij lekker XP, zelfs als de updates ermee stoppen. Ik gebruik het bijna nooit, alleen voor games. Een Win7 licensie is het gewoon niet waard.

Het enige wat bij mij als positief overkomt, is de algemene indruk van Win7. Door de eye candy lijkt het alsof je pc beter is, als het tenminste snel kan draaien.

Het enige wat ik echt zou willen van Microsoft, is een Windows versie puur gemaakt voor games. Geen window manager, geen msn, geen rekenmachine. Ik heb dit een tijdje getest op Linux, en een bare game-os blijkt veel sneller en vooral stabieler te zijn voor games.
Soort van pc-console eigenlijk.

i

@moiahh50
Nog nooit met een profi-OS gewerkt?

"XP heeft na introductie en de nageleverde servicepacks en de benodigde updates een mooie stabilie omgeving opgeleverd"

Dat is te veel eer voor MS, ook al funktioneert het op z'n minst, er zit ook in XP te veel bagger. Zojuist op een oud systeem 4 Gb HD-ruimte vrij gemaakt omdat MS alle oude patches opslaat en nooit opruimt, dat is niet erg professioneel.

Vergeet niet dat Microsoft de economie draaiende houdt met hun vele snel achter elkaar volgende upgrades. Computer / Server Hardware, Cursus, Boeken leveranciers blijven vernieuwen en de consumenten blijven kopen. Als er geen nieuwe versies zouden blijven komen, dan zou er een nieuwe economische crisis ontstaan.

Dit artikel was wat mij betreft completer geweest als er ook een matrix van zakelijke software gepresenteerd werd die (semi)compatibel is bevonden voor Windows 7 tot nu toe.
Het zakelijk gros heeft denk ik meer baat bij inzichten over verbeterde database en netwerk connectiviteit van (client)software pakketten vanuit Windows 7.

Hey MingNa,
Is Win7 echt maar een minor update ipv een major update, zoals jij dit aangeeft?

@ Jan van Leeuwen.

"Dat is te veel eer voor MS, ook al funktioneert het op z'n minst, er zit ook in XP te veel bagger. Zojuist op een oud systeem 4 Gb HD-ruimte vrij gemaakt omdat MS alle oude patches opslaat en nooit opruimt, dat is niet erg professioneel."

Beste Jan, door regelmatig tools te gebruiken zoals o.a CCleaner, maar er zijn er meerdere, heb je dit niet. Het ideale OS bestaat niet, zal ook nooit komen.
En ook als je Xp ontleed zit erin de applicatie nog genoeg mogelijkheden om "vuil"er uit te halen en de gebruiksvriendelijkheid en sneldheid te optimaliseren.

Maar de stelling was Windows 7 , gaat XP verdringen..?? Dit vind ik een boute uitspraak dat zou Vista ook al doen.... Naast Windows 7 zijn er in tussen andere OS'sen op de markt gekomen die de concurentie echt wel aankunnen.

Daarnaast heb ik dit weekend een "oude laptop", weer actueel gemaakt kreeg ca. 60 updates te verwerken plus servicepack3 dus even bezig. Maar het mij toegestuurde Windows 7 RC1 pakket, had wel geteld 24 foutmeldingen en wilde absoluut mijn laptop niet upgraden /ombouwen /installeren naar de gewenste Windows 7

Terwijl een nieuw install van Ubuntu er binnen 1 uur operationeel bij stond...( zelfs voor blondjes) Dus zoals gesteld, zou het mij niet verbazen zoals door grote spelers in de markt voorspeld dat Microsoft binnen niet al te lange termijn zijn No.1 positie zou moeten prijsgeven....

En wederom word de Microsoft mooi Windows 7 marketing hype praatjes ingehaald door day-today real-life bugs en problemen, waarvoor nog steeds geen oplossing is gevonden.

Windows 7 dat met alle mooie grafische toeters en bellen die de aandacht van de gebruiker moeten afleiden van het windows fundament eronder, wat nog steeds niet goed en solide gefixed, patched, gerepareerd is.

"Open your windows" en ontdek dat er nog veel meer (zelfs gratis!) besturingsystemen zijn, waarmee jij in jouw computerbehoeften kunt voorzien.

en zoals de titel van dit verhaal aangeeft...
Als na de End of Product Life Cycle..XP support weg gaat vallen, kiezen mensen noodgedwongen eieren voor hun geld en laten ze zich de volgende windows versie opdringen. Niet omdat ze ervoor kiezen, maar gewoom omdat het niet anders kan! Zo kan ik ook een uitspraak als deze doen.

Er zijn andere alternatieven na XP dan 7. In Linuxland gebeuren mooie dingen en hier draait intussen al OS X Snow Leopard. 7 is best leuk en oogt ook gelikt. Bovvendien zullen hardware-incompettabiliteiten t.z.t. wel worden opgelost. Maar zoveel geld voor een businessversie vind ik teveel. Microsoft is niet de enige OS aanbieder die met iets nieuws komt dat deugdelijk beveiligd wordt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-16T11:03:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.