Nieuwe Ubuntuversie ondersteunt bedrijfscloud

De nieuwe serverversie van Linuxdistributie Ubuntu biedt uitgebreide cloud-computing functionaliteit, op basis van Amazons EC2-platform. Ceo Mark Shuttleworth wil het zo 'voor iedereen gemakkelijk maken om een eigen cloud op te zetten, geheel en al gebruikmakend van open tools.’ ‘Karmic Koala’, zoals versie 9.10 liefkozend genoemd wordt, is vanaf deze week beschikbaar.

Serverversie 9.10 van Ubuntu biedt uitgebreide cloud-computing functionaliteit. Bovenop de serverversie Karmic Koala kunnen bedrijven cloudgebaseerde applicaties bouwen binnen hun eigen datacenter op eigen hardware. Ze kunnen daarbij gebruik maken van application programming interfaces (API) van Amazon's Elastic Compute Cloud (EC2)-platform.

Dansen

Voorganger Jaunty Jackalope, dat onverschrokken steenbok betekent, verscheen in april en bood eveneens de mogelijkheid om clouds te bouwen die compatible zijn met het EC2-platform. Maar bovenop Karmic Koala kun je die gevirtualiseerde infrastructuren volgens Shuttleworth laten ‘dansen' en zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare bronnen. Met energiebesparing tot gevolg, zo belooft de Canonical-ceo.

Red Hat

Ook concurrent Red Hat biedt cloudfunctionaliteit in de serverversie van haar Linux-versie. Volgens Red Hat-ceo Jim Whitehurst heeft zijn bedrijf sinds de overname van Qumranet in september 2008 alle technologie in huis voor cloud computing. Deze Israëlische softwareontwikkelaar levert de meeste programmacode voor KVM, een virtualisatieinfrastructuur voor de Linux-kernel.

WOLKIGHEID VOLGENS GARTNER

Gartner definieert cloud computing als ‘een computationele stijl waarbij ict schaalbare en elastische mogelijkheden biedt die worden geleverd als dienst aan klanten via het gebruik van internettechnologie'. Deze definitie verklaart Gartner ook van toepassing op private rekenwolken van bedrijven, alleen gaat het dan om interne in plaats van externe klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-30T08:42:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.