'Kies voor schone migratie bij Windows 7'

Computable-experts raden Clean Install aan

Dit artikel delen:

Gebruikers die willen overstappen op het besturingssysteem Windows 7, kunnen het beste kiezen voor een compleet nieuwe installatie. Dat zeggen experts van het Computable-topic besturingssystemen. Een schone installatie (clean install) zou sneller zijn en de minste problemen met zich meebrengen. Een upgrade daarentegen kan enkele uren duren, afhankelijk van het aantal geïnstalleerde applicaties.

'Bedrijven beheren bedrijfs- en gebruikerscomponenten (zoals data en applicaties) vaak centraal', zegt Tom Verharen. Volgens de projectmanager van Brainforce is het voordeel van een schone installatie dat er geen gegevens verloren kunnen gaan.

Algemeen directeur Ferry Stienstra van Borkes Computers is het hiermee eens. Hij raadt zijn klanten een compleet nieuwe installatie aan voor de migratie van Windows XP naar Windows 7. Ook Mentaspex, het bedrijf van assessor Peter Ambagtsheer, kiest voor een schone installatie 'om verrassingen te voorkomen'.

Enkele uren

Behalve dat een schone installatie het risico op dataverlies verkleint, is het bovendien sneller, zeggen de experts. 'Ik denk dat ik in totaal 2,5 uur ben bezig geweest voordat er een teken van leven was, en ik het systeem weer kon gebruiken', zegt systeembeheerder Jeroen Bakker van Ormer ICT Dienstverlening. Hij voerde een upgrade uit vanaf een Windows Vista-laptop van Dell naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Daarna deed hij nog twee migraties op twee andere systemen en kwam tot de conclusie dat een schone installatie de makkelijkste en snelste migratie-methode is.

Ook bij consultant Steef-Jan Wiggers van Motion10 duurde een upgrade enkele uren. 'Ik heb het vermoeden dat dit afhankelijk is van de applicaties die je op het oude besturingssysteem, in mijn geval Windows Vista, hebt geïnstalleerd. Ik had Office 2007, iTunes en nog een aantal applicaties er op staan', zegt hij.

Microsoft Deployment Toolkit

Beheerders die desondanks kiezen voor een upgrade, kunnen het beste gebruikmaken van de Microsoft Deployment Toolkit (MDT) 2010 toolkit, adviseert portfolio manager Ronald van Os van Atos Origin. MDT biedt via User State Migration Tools (USMT) de mogelijkheid om gebruikersspecifieke instellingen te bewaren.

Van Os is zeer te spreken over deze upgrade-methode. Hij voerde een upgrade uit van Windows XP naar Windows 7: 'De data blijft met USMT 4.0 op de te migreren machine staan. Deze upgrade duurt tussen de dertig en zestig minuten, afhankelijk van het aantal applicaties.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Schandalig. Niet dat experts ongelijk hebben, maar het feit dat Microsoft hier nog steeds mee wegkomt.
De migratie naar Windows2000 zou de laatste 'clean' installatie zijn. Naar XP was geen upgrade mogelijkheid, en nu is er iets dat er op lijkt, maar kennelijk waar geen enkele expert achter staat.

Is Windows 7 nu WEL de laatste 'clean' install?

Beste Pauwl,

Ik begrijp niet waar deze wens vandaan komt. Als een volwassen organisatie heb je je applicaties en alle belangrijke data apart staan en zijn de computers altijd verwaarloosbaar. Het is niet te doen om ze mee te nemen in een backup schedule en als een client het niet meer doet kost het veel te veel geld om deze te restoren.

Daar komt nog bij dat bij een migratie van xp naar windows 7 een behoorlijke omslag voor de gebruikers komt kijken. Laat ze dan de instellingen in hun profiel dan ook maar opnieuw maken. Zorg er bij de aanloop naar je migratie de gebruikers goed ingelicht zijn en zaken als een handtekening bewaren en zorg dat de business er mee akkoord is dat er de dag na de migratie vrijwel geen productie plaats gaat vinden. Als dat een probleem zou zijn moet je het gefaseerd doen.

Upgraden is voor mij altijd ongewenst en wordt alleen uitgevoerd als dat echt niet anders kan. Nieuw OS is een nieuwe start en je wilt geen oude problemen meenemen. Je hebt het al druk genoeg met je nieuwe problemen die je ondanks uitgebreide testen niet kon voorkomen.

Hennie, maakt belofte schuld, behalve voor MS?

In grotere zakelijke omgeving spreekt een clean install meestal voor zich. Maar juist als de computerconfiguratie verwaarloosbaar is, dan zou een update wel een optie moeten zijn.
Verder zijn er vele kleine bedrijven en particulieren waar dat ook voor geldt.

Deze discussie is echter voor de meeste situaties theoretisch. De meeste upgrades zouden voor XP clients en de laatste Win 2000 clients gelden. En die clients kan je niet met Seven upgraden; niet meer MS compatible.

Vreemd verhaal, ik had zeer veel applicaties geïnstalleerd staan en mijn upgrade van Vista naar Windows 7 ging echt vlekkeloos. Zelfs dingen waarvoor de wizzard waarschuwde, werkten gewoon na de upgrade. :)

Ja, hij was even bezig (ik denk ongeveer 2 uur), maar het is niet dat je erachter moet blijven zitten ofzo.

ICT-er,

Uiteraard maakt belofte schuld, zeker bij microsoft. Echter zijn de aanbevelingen van demensen die in het artikel gequote worden toepasbaar in een enterprise omgeving en niet in een kleine organisatie.

Het werkt wel, maar je moet geduld hebben. Ik zou dan alsnog ervoor kiezen om een fresh install te doen. Microsoft heeft voor zoveel zaken meerdere wegen om te bewandelen. Dat is hier niet anders.

Hennie, ik had het over de opmerking van Pauwl Lunow (de belofte van MS die voor sommige van hun klanten van belang is) en niet over de aanbevelingen van sommige derden.

Als er veel van dezelfde PC's aanwezig zijn. dan zou ik de clean install inspanning zo veel mogelijk proberen te voorkomen door een master image te maken en die te verspreiden. Dat kan met Clonezilla, Ghost, etc.

Kunnen we van ATOS een verslag krijgen van een upgrade van Windows XP naar Windows 7? Ik heb hierover zo mijn twijfels. Het is mij niet gelukt, maar ik ben ook geen expert.

MS spreekt wel van een aangepaste installatie voor Windows XP, maar dit is geen upgrade. Bij technet zijn ze nog wat duidelijker. The Upgrade option is available in Windows 7 Setup for some computers running Windows Vista®, but it is not available for Windows XP.
Dus is er een crack door Van Os?

Ik heb een upgrade gedaan van Windows Vista Home premium naar Windows 7. Het heeft me inderdaad meer dan twee uur gekost voordat alles geinstalleerd en weer goedwerkend was.
Maar goed, het is voor thuis gebruik, dus ik ben niet aan tijd gebonden wat de installatieduur betreft.

Een upgrade naar Windows 7 is alleen mogelijk vanaf Windows Vista. De overgrote meerderheid van de pc's in de zakelijke markt draaien echter Windows XP. Een clean install in combinatie met een migratie van de data en applicatie en OS settings is dan de enige mogelijkheid. Voor de consumer markt biedt Microsoft de Easy Transfer Wizard, voor de zakelijke markt is er de User State Migration Tool 4.0. Vanwege de nieuwe hard-links optie waarbij de te migreren data op hard disk van de te migreren machine achterblijft, is een migratie vaak sneller dan een upgrade.

Ronald, bedankt voor je reactie. Computable had het dus verkeerd verwoord.

Reactie verwijderd.

Geen toegevoegde waarde en volledig buiten de strekking van het bovenstaande artikel en www.Computable.nl.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-14T13:44:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.