Microsoft bekijkt energieverbruik Windows 7

Microsoft onderzoekt het energieverbruik van notebooks die op Windows 7 draaien. Gebruikers klagen al sinds juni 2009 dat notebooks meer energie verbruiken, vanaf het moment dat ze overstapten van Windows Vista of XP naar opvolger Windows 7. Ze willen dat Microsoft de problemen oplost.

Na maanden stilzwijgen zegt Microsoft de zaak te gaan bekijken. Een aantal gebruikers klaagt dat de batterij van hun notebook sneller leeg raakt, nadat ze Windows 7 installeerden. Dat zou zelfs het geval zijn als gloednieuwe batterijen worden gebruikt. Op het beeldscherm verschijnt een automatische melding dat de gebruiker een probleem heeft met zijn batterij: 'Consider replacing your battery'.

De klachten begonnen al in juni 2009, tijdens Microsofts gebruikersconferentie TechNet. Toen was Windows 7 nog alleen verkrijgbaar als release candidate. Windows 7 zou juist speciaal zijn ontwikkeld om een batterij langer te gebruiken. Eerder ontdekte Microsoft dat batterijen van notebooks die draaien op Vista, ook sneller leeglopen.

System firmware

Het softwarebedrijf komt binnenkort met advies en tips om het probleem te verhelpen. Het probleem ligt waarschijnlijk aan de system firmware (bios), aldus Microsoft. Op het TechNet-forum melden gebruikers dat het probleem echter bij Microsoft zou liggen, aangezien het batterijproblemen bij diverse merken notebooks voorkomt. Ook hardwareleveranciers zeggen dat het probleem bij Microsoft ligt, aldus sommige gebruikers op het forum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen heeft Windows 7 (64bits) te kampen met een sneller leeglopende batterij; ook hebben verschillende batterijbesparende instellingen het gevolg dat de processor wordt overbelast met beheertaken, waardoor deze niet meer toekomt aan het feitelijke werk.

Ik hoop dat dit probleem gelijk wordt meegenomen.

Voor het milieu is het gewoon beter om Windows 7 te gebruiken.

@Murre:
Alsjeblieft zeg... Ze roepen hier toch duidelijk dat 't energieverbruik zo hoog is? Hoe kan dat dan _beter_ voor 't milieu zijn?
Als je zuinig wilt doen, neem je Linux - dan hoef je geen continue-draaiende virusscanner te installeren.

Verder heb ik wel een idee waar 't aan ligt: er draaien gewoon default veel teveel services en teveel default-instellingen zijn gericht op 'functionaliteit' en grafische grapjes (waar ik trouwens alleen maar een hekel aan heb - 't leid ontzettend af en kost gewoon tijd) i.p.v. snelheid/productiviteit.
Zoals de Search-service die steeds op de achtergrond draait als je de PC niet gebruikt. Verder kan ik nergens een instelling vinden waarbij ik menu-uitklap-animaties en dergelijke kan uitschakelen. (Moet je weer in 't register duiken... Gpedit is ook niet beschikbaar op Home Premium.) En ja, die animaties nemen veel stroom (Aero moet je natuurlijk helemaal niet aanzetten - da's pas een energieslurper). En misschien is er nu ook wel standaard een spellingscontrole ingebouwd, die niet in XP zat? Ik noem naar een stroomkostende dwarsstraat... 't Probleem is dus: er zijn teveel van die dwarsstraten.

Mensen die de encryptie (voor de documenten) onder 7 aan zullen zetten, zullen trouwens ook een verhoogd stroomgebruik bemerken.

@M

Typisch microsoft: windows 7 kan heel veel, ziet er heel gelikt uit enz enz.

Alleen vervelend dat al die toeters en bellen standaard aan staan (en ook bijna niet uit te krijgen zijn)

Ik ben het met je eens: laat het OS gewoon zijn OS werk doen. Ik zit ook niet te wachten op al die annimaties, transparanties en weet ik wat.
Ik wil gewoon snel kunnen schakelen tussen mijn applicaties met alt-tab

Niemand zat te wachten op de 'verbeteringen' die met Vista zijn binnengefietst - behalve dan de verkoopafdeling van Miscrosoft die gewoon om de zoveel jaar een nieuw product moeten neerzetten om te kunnen overleven.
Ik heb weinig mensen spontaan horen/zien vragen om een opvolger voor XP. XP voldoet in de meeste gevallen nog steeds prima. En dan ga je dus als ontwikkelteam maar aan het prutsen met toeters en bellen om toch maar tot een 'vernieuwd product' te komen.
Ik moet W7 nog testen - gaat binnenkort gebeuren. Als ik de vakpers mag geloven is het wat Vista had MOETEN zijn. Maar vooralsnog zit ik niet te wachten op gebruikers die met hun jam-vingers over hun touchscreen gaan zitten smeren...

Als je
- de onnodigde en overbodige grafische,
- 3d desktop, ,
- flitsende animanties,
- toeters en bellen,
- overbodige achtergrond services
van Windows 7 eens uit kon zetten, of zonder al de veel moeite compleet naar je EIGEN HAND zou kunnen tweaken....

Of gewoon zou kunnen werken op de Windows 7 commandline in de 80x25 of 80x45 screenmode....

Zou dat een aantal watjes schelen van je ingebouwde accu?

Onafhankelijke testlab??
Daarnaast zou het handig zijn on een vendor-neutraal testlab deze klachten eens aan de tand te laten voelen.
Dan weet je meteen waar het echt aan ligt? De software, De hardware of de gebruikers :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-03T15:10:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.