'Linux: er is leven na Outlook'

Dit artikel delen:
Postbode

Er bestaan tegenwoordig voldoende opensource-mailapplicaties die hetzelfde of zelfs meer kunnen dan Outlook. Dat schrijft het Data Testlab in een vergelijkende test van Linux-distributies. Vandaag verschijnt het vierde deel uit de serie.

Ook al bevat het opensourcepakket OpenOffice.org geen mailprogramma, toch hoeft het bieden van mailfunctionaliteit geen probleem te zijn bij een overstap naar Linux. Dat schrijft het Data Testlab in een vergelijkende test van Linux-distributies. 'Novell Evolution kan zowat alles wat Outlook ook kan, inclusief zich verbinden met een Exchange server. Evolution kan trouwens standaard al meer dan Outlook, zoals synchroniseren met willekeurige LDAP-servers.'

Ook Thunderbird verdient volgens de testers aandacht. 'Die e-mailclient is veel meer uitgewerkt dan Evolution en ondertussen erg volwassen geworden. Standaard heeft Thunderbird niet alle functionaliteit van Outlook (met name kalender/agenda/takenlijst ontbreken), maar dat kan via vrij verkrijgbare plug-ins wel toegevoegd worden.'

Vergelijkende test

De testexperts vergelijken de volgende Linux-distributies: Red Hat Enterprise Linux Desktop 5.4, Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 11, Mandriva One 2010 en Ubuntu Desktop Edition 9.10 'Karmic Koala'.

 Lees hier de volledige tekst van deel vier uit de test.

De serie

Het Linuxdossier bestaat uit vijf delen:
1: De kosten (donderdag 8 april)
2: Migratie en applicaties (maandag 12 april)
3: Functionele vergelijking Linux-distributies (donderdag 15 april)
4: Bedrijfsapplicaties onder Linux (maandag 19 april)
5: Emulatie en virtualisatie, conclusie en productinformatie (dinsdag 20 april)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik verwacht in de toekomst een steeds kleinere rol voor mail "fatclients"(zoals Outlook, Evolution en Thunderbird).

Veel thuisgebruikers die vroeger een outlook express gebruikten zijn over naar een gmail of iets dergelijks.

De (groupware) functionaliteit in webmail voor bedrijven komt ook steeds dichter bij de fat-clients. Indien de fatclients niet snel met nieuwe toegevoegde waarde komt zullen steeds meer bedrijven kiezen voor web gebaseerde mail.
Extra voordeel hierbij is dat de keuze voor het desktop OS niet meer relevant is bij de keuze voor het groupware pakket.

Ik durf nog verder te gaan, en verwacht zelfs dat outlook als programma helemaal weg gaat vallen in de toekomst, en dat alles via de browser gaat lopen.
Dus eigenlijk OWA maar dan nog wat uitgebreider en met alle fucties die outlook nu als applicatie bij zicht heeft.

Zarafa en Zimbra zijn een geschikte vervanger voor OWA en nog Open Source ook nog. Zarafa kan zelfs met Z-Push ActiveSync aansturen.

Alleen de Outlook client kost geld, maar als je Outlook niet nodig hebt. Dan zijn de open source versies al voldoende

Nav suggestie webmail als de resource waar alles op convergeert:

Alle data (prive & zakelijk) die van waarde is, email verkeer dus ook, archiveer ik zelf.

Iedereen die op gratis of betaalde webresources vertrouwd voor nu en de toekomst moet het zelf maar voelen ;)

@Cram

En tussen het verzenden en ontvangen van mail heb jij alles ook onder controle? Je blijft altijd afhankelijk van diensten en als je iets echt privé wilt houden moet je geen computer gebruiken en post persoonlijk afleveren...

Alweer zo'n oppervlakkig artikel.

Als dit over bedrijfs-applicaties moet gaan ben ik zeer verbaasd. Genoemd zijn office, email, beetje multimedia dat is wel heel erg mager. Wat met boekhouding, ERP, CAD, BI-programma's , animatiesoftware etc. etc.

Konklusie: datatestlab != professional

Hoewel het schrijven van een mail voorlopig het prettigst is van achter een computer, zal de smartphone een grote rol gaan overnemen van Outlook achtige software.

Wellicht is een webmail client dan meer dan voldoende om te reageren dan wel te archiveren...

@Constant
Natuurlijk gebruikt iedereen webresources, en propageer ook ik zo veel mogelijk het delen van data via het web.

Alleen is het niet mijn strategie om voor het bewaren en interpreteren van data afhankelijk te zijn van middelen die zich buiten mijn invloedssfeer bevinden.

Webmail is voor mij dus een zeer welkome aanvulling maar niet het primaire middel voor email communicatie.

(Tenzij getergd reageer ik niet meer, aangezien dit slechts een subdiscussie is op het feitelijke onderwerp van dit artikel)

Ik gebruik gmail - ook als address voor velen zaken, maar niet voor alles. dwz - zoals velen, ik heb vele email addressen en ze zijn niet allemaal gmail/live/hotmail/e.d. en ze zijn, met opzet, niet allemaal beschikbaar voor een webmail client.
Ik heb een voorkeur voor thunderbird omdat ik mijn vele accounts wel via VPN en/of SSL verbindening meestal naar mijn email accounts kan komen.

mijn kinderen gebruiken liever een webmail/phonemail client maar ze hebben nog maar een email address - uit eigen keuze.

Bij mij werkt het linkje "Lees hier de volledige tekst van deel vier uit de test." niet!

De kop van het artikel is een beetje "appels met peren" vergelijken; linux is een OS, outlook een applicatie.

Om over te stappen naar bijv, thunderbird heb ik echt geen linux nodig; werkt onder windows ook.

Maar zoals vaker met open source zit de oplossing hem niet zozeer in de naam van het pakket, maar in het gebruik van de open standaarden.

Op mijn werk heb ik outlook, deze synchroniseert via bluetooth met mijn telefoon.

Thuis heb ik de microsoft agenda, en\of thunderbird. Op de laatste kan ik ook een agenda plugin toevoegen (lightning bijvoorbeeld).

Probeer dan maar eens op één of andere manier je agenda's in sync te houden. Je moet dan allerlei trucs uithalen met extra software of via een extra synchronisatieslag.

Eén standaardformaat om al deze varianten te koppelen zou heel veel helpen, vooral voor de all day events en repeterende afspraken

En dan maakt het niet eens meer zoveel uit of je nu linux, mac of windows gebruikt; de standaard werkt op alles !

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-19T09:36:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.