Vereniging voor contractbeheer gaat van start

Dit artikel delen:

Een gezelschap van adviseurs, advocaten en contractmanagers bij ict-dienstverleners en bij de overheid heeft de Nederlandse Beroepsvereniging voor Contract Management (NBCM) opgericht. Doel van de organisatie is contractbeheer te professionaliseren door het stimuleren van opleidingen, het bieden van opleidingscertificaten en het regelen van de uitwisseling van kennis en best practices. Behalve naar de ict kijkt de vereniging ook naar andere sectoren, zoals de bouw.

De vereniging definieert contractmanagement als het bewaken van de kwaliteit van diensten, het gecontroleerd doorvoeren van wijzigingen in de overeenkomst, het tijdig identificeren en oplossen van problemen in de dienstverlening of in de relatie met de contractpartij en het bijstellen en uitwerken van afspraken. Volgens de vereniging is het beheren van contracten 'een noodzaak geworden om zeker te stellen dat de betrokken partijen ook na de afronding nog iets te vieren hebben.'

SLA

Een van de zaken die bij contractmanagement spelen, is de service-level agreement (SLA) waarin opdrachtgever en opdrachtnemer de dienstverlening vastleggen. Sommige mensen ervaren de afspraken als een keurslijf. Te strikte navolging van de SLA zou voor inflexibiliteit zorgen en een goede samenwerking in de weg staan.

Uit recent onderzoek van Computable blijkt dat de meeste van de 1851 respondenten de afgelopen tijd geen slechte ervaringen hadden met dienstverleners en de onderlinge service-level agreements. Zo nu en dan komt het echter voor dat een ict-leverancier de afspraken niet nakomt. Bij 7 procent van de respondenten gebeurde dit de afgelopen twaalf maanden een keer, en bij 18 procent zelfs meermaals. Het niet nakomen van de responstijd bij incidenten, vertraagde oplevering en de beschikbaarheid van de helpdesk worden daarbij regelmatig genoemd als voorbeeld.

Oprichters

De oprichters van NBCM komen van adviesbedrijf CM Partners, advocatenkantoor Van Harmelen Beijneveld Van Houten, Rabobank, Ordina, Atos Origin en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-04T12:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.