Microsoft verlengt downgrade naar XP tot 2014

Organisaties kunnen tot twee jaar na het verschijnen van Windows 8, het besturingssysteem Windows 7 downgraden naar zijn voorganger XP Professional. Microsoft verwacht de productlevenscyclus van Windows 7 in 2020 definitief te beëindigen terwijl de producent ervan uit gaat dat Windows 8 met zo'n twee jaar productierijp is. De technische ondersteuning aan XP stopt echter al in april 2014.

Dat schrijft een medewerker van het Microsoft Windows-team op een officieel weblog.

De mogelijkheid om te downgraden naar XP Professional geldt alleen voor organisaties die bij het besturingssysteem Windows 7 Professional of Ultimate rechten op een downgrade hebben aangeschaft. Deze rechten staan beschreven in de licentievoorwaarden. Twee jaar nadat de opvolger van Windows 7 op de markt komt, verdwijnen deze rechten uit de voorwaarden van Windows 7. Dat wordt bepaald door Microsofts beleid met betrekking tot de levenscyclus van software.

Beheerproblemen

In eerste instantie wilde Microsoft het recht op downgrade van Windows 7 naar XP of Vista beperken tot veertien maanden na verschijning van Windows 7 of totdat het eerste servicepack voor Windows 7 verschijnt. Deze periode werd al eerder uitgebreid tot maart 2011 en nu dus opnieuw, om beheerproblemen binnen organisaties te voorkomen. Anders zouden sommige organisaties namelijk zowel pc's met Windows 7 als pc's met een downgrade naar XP gebruiken.

Overigens kunnen pc-fabrikanten die het Microsoft-besturingssysteem bij hun hardware meeleveren, tot uiterlijk 22 oktober 2010 Windows 7 met downgrademogelijkheid aanbieden.

Bèta Windows 7 SP1

Het recht om terug te stappen van Windows 7 op XP staat los van de technische ondersteuning die Microsoft biedt aan XP Servicepack 3. Die stopt in april 2014. Wie na die maand ondersteuning op XP SP3 wil, dient hiervoor een separate overeenkomst met de softwaremaker te sluiten. De softwareleverancier heeft inmiddels een bètaversie van het eerste servicepack (SP1) voor Windows 7 vrijgegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-14T12:22:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.