Dell stopt met voorgeïnstalleerde Windows XP

Zakelijke gebruikers kunnen zelf downgraden tot medio 2014

Dit artikel delen:

Computerfabrikant Dell stopt in september 2010 met het downgraden van het besturingssysteem Windows 7 naar Windows XP op nieuwe hardware. De leverancier doet dat in aanloop op het besluit van Microsoft om deze mogelijkheid voor alle hardwareleveranciers vanaf 22 oktober 2010 stil te leggen. De softwaregigant had dit al in 2008 aangekondigd.

Dat meldt Dell in een bedrijfsblog.

Dell kan, net als andere hardwareleveranciers, na 22 oktober 2010 geen XP Professional of XP Home als besturingssysteem op computers voorinstalleren. Hoewel XP al geruime tijd uit het assortiment van Microsoft is verdwenen, mogen computerfabrikanten tot die datum Windows 7 downgraden naar XP voordat ze de hardware leveren. De eindgebruiker dient daarvoor wel de juiste rechten te hebben.

Nieuwe desktops en notebooks worden vanaf 22 oktober 2010 standaard voorzien van Windows 7. Organisaties die van XP afhankelijk zijn in verband met specifieke bedrijfsapplicaties die alleen op XP draaien, kunnen die in Windows 7 benaderen via de XP-modus.

Zelf downgraden

Dat de hardwareleveranciers XP na oktober niet meer voorgeïnstalleerd kunnen leveren, betekent niet het einde voor XP. Zakelijke gebruikers kunnen Windows 7 voorlopig zelf nog downgraden naar XP Professional, mits ze daartoe rechten hebben. Dat kan waarschijnlijk tot 2014. Dat is twee jaar na het verschijnen van Windows 8, de opvolger van Windows 7 die naar verwachting medio 2012 uitkomt. De technische ondersteuning van XP stopt in elk geval in april 2014.

Alleen voor een beperkte groep klanten blijft Dell ook na 22 oktober 2010 XP op nieuwe desktops en notebooks leveren. Het betreft organisaties die gebruikmaken van Dells Custom Satisfactory Integration Service. De fabrikant blijft ook aansturingsprogramma's (drivers) voor Windows XP ondersteunen tot december 2012.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gaat Dell nu (ook) pre-installed Linux leveren????
De beste Windows-downgrade ever :-P

Weet iemand hoe dit in zijn werk gaat? ik heb al 10x gebeld met dell maar niemand kan mij hier een antwoord opgeven.

MVG
Pieter

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-08T13:44:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.