XP nog altijd populairder dan Windows 7

Windows 7 groter dan Vista

xp desktop

Meer dan 80 procent van alle Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt nog altijd Windows XP. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile. Dat bureau onderzocht begin september 2010 het gebruik van Windowsbesturingssystemen, op basis van gesprekken met ruim 2600 ict-functionarissen in de Nederlandse zakelijke markt.

Eén op de zeven (14 procent) van de Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt Windows 7. In maart 2010 gaf 7 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers al aan Windows 7 te gebruiken.

Alleen bij locaties met minder dan vijftig geautomatiseerde werkplekken ligt het gebruik van Windows 7 nog onder de 10 procent. Voor bedrijfsvestigingen vanaf vijftig systemen ligt dat percentage rond de 15.

Windows 7 is vanaf 22 oktober 2009 beschikbaar op de Nederlandse markt.

Windows Vista

Windows 7 heeft meer bedrijfsvestigingen weten te overtuigen dan Windows Vista in de afgelopen vier jaar, zo becijfert het marktanalysebureau voor de ict-industrie. Voorganger Windows Vista wordt door 10 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt.

Een kleine 5 procent van alle bedrijfsvestigingen gebruikt nog systemen ouder dan XP. Het gaat daarbij vooral om Windows 2000-systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk persoonlijk dat het ook nog wel een tijdje zo zal blijven. Zolang de ondernemer niet direct de significante meerwaarde ziet van Windows 7 op bedrijfsniveau zal hij geen reden zien om te upgraden. Dat Windows 7 wel degelijk voor een hogere productiviteit kan zorgen zie je alleen al aan de "sticky borders" en het gemak van slepen met vensters. Ik denk echt dat Windows 7 geforceerd gaat worden net zoals dit met Windows Vista het geval was, dat wil zeggen dat Microsoft de ondersteuning op XP zal moeten gaan staken, of kritische os features niet langer uitbrengen voor XP en alles pushen en aansturen op 7.

Eens, daarom zal MS deze keer niet het support verlengen van XP lijkt me (2014 is het over en uit).
Men heeft dan 5 jaar de tijd gehad...genoeg is genoeg tenslotte...

Eerst vendor lockin, dan geen nieuwe IE voor XP ontwikkelen, daarna geen gaten meer dichten en uiteindelijk de stekker er helemaal uithalen. Zullen die XP-fanaten het dan wel snel afleren?

Nou dat betwijfel ik. Als 5% nu nog steeds Win 2000 of Win 9x gebruikt, dan zal zoiets ook zeker wel bij XP te zien zijn. De installed base van XP en van XP-compatibele applicaties is erg groot. 5-10 % XP in 2020?

@ICT-er: Dat vond zo eigenaardig van Microsoft, dat ze IE 9 alleen voor W7 maken. Dit betekent dat de concurende (vaak al betere) browsers nog meer marktaandeel gaan winnen.

Welke website ontwikkelaar gaat nu voor IE9 aan de slag? Voorlopig zal niemand het bekijken en we hebben het over een browser, niet over een DX11 game, een browser heeft de gemiddelde smartphone ook al en daar kan je ook al alles mee.

Ik weet wel zeker dat door deze IE misstap nog meer mensen overstappen naar, dan wel blijven bij Google Chrome, Opera of Firefox.
En dat is een goede zaak voor website ontwikkelaars die zich liever aan de w3c standaarden conformeren. Bij Microsoft weet je het maar nooit of ze het lukt om braaf te blijven.

Maar interessanter is de vraag hoe snel Windows 7 XP van toneel gaat verdrijven. Ik geloof niet in het Gartner onderzoek dat slechts één procent van de organisaties op Windows 8 zou wachten.

Linux varianten ook steeds populairder dan Windows 7, omdat ze goedkoper zijn en je niet dwingen tot de aanschaf van nieuwe hardware, simpelweg om een (nieuw) besturings-systeem te kunnen draaien.

@technicus,
Een fatsoenlijke website ontwikkelaar houd zich aan de (W3C) webstandaarden. Als de programmeurs van de browsers deze standaarden in acht nemen zullen sites op alle mogelijke platformen en browsers te bekijken zijn.

Ik heb me altijd afgevraagd waarom een bestaand besturingsysteem ineens niet meer "goed" zou zijn zodra er een nieuw uitkomt. Want zeg nou zelf, zo wereldschokkend beter is windows 7 niet ten opzichte van xp. De grootste verandering is de gebruikersinterface en laat ik daar nou juist niet tevreden over zijn.

Het lijkt er dan ook meer op dat Microsoft telkens weer iets anders in de markt zet om maar producten te blijven verkopen, in plaats van dat het beter en veiliger is. Na windows 7 komt 8, en dan wordt er ineens weer gehyped dat 8 weer zoveel beter is en dat iedereen over moet?

Zolang xp nog meegaat voor mij niets anders meer. De interface van windows 7 is een draak.

@exteme, hoeveel fatsoenlijke website ontwikkelaars ken jij ?
De meesten hebben echt geen flauw benul wat html is of wat scripttalen zijn laat staat dat ze iets van de werking van het internet, servers of webbrowssers weten/.
Mooie plaatjes is wat telt meer niet.

@ThomasB, er zijn wel wat meer veranderd dan alleen de interface. Buiten dat kan je met een gerust hart stellen dat XP ondertussen zwaar verouderd is. je kan op een rubber opblaasboot een zeil zetten en een motor. je kan op elk lek een plakker plakken en je kan er van alles aan hangen. Op den duur houd het op en zal je moeten beginnen met het bouwen van een nieuwe boot.De hardware van een beetje up to date systeem kan met gemak windows 7 aan en de meeste gebruikers zijn meer dan tevreden over het OS.Vanaf de RC status is het zeer stabiel en veilig.
@Pascal, Helaas heb je er gelijk in dat veel website ontwikkelaars niet veel kaas hebben gegeten van wat precies nu een standaard is. Maar de trend is gelukkig wel dat de huidige browsers wel aan deze standaarden dienen te voldoen. als men zich hier aan blijft houden komt het op den duur vanzelf goed.

@Extreme: Uw metafoor met de opblaasboot gaat niet op.

Als er naar de build nummers van alle 'verschillende' Windows versies gaat kijken, blijkt het namelijk nog steeds dezelfde opblaasboot te zijn. (Wel met steeds meer plakkertjes op alle lekjes)

@extreme, inderdaad op den duur houdt het op. Maar of die nieuwe (of is het een gerenoveerde) rubberboot Seven echt minder gaat lekken? Het aantal patches van Seven is nu al behoorlijk groot. Juist de nieuwe features leiden tot meer code en daarmee tot nieuwe zwakke plekken. Soms is het meer een verschuiving van zwakten; bijvoorbeeld basic XP eruit en XP-modus erin of overdreven UAC regels eruit en extra regels gedwongen mappen-beveiliging erin.

Het verschil tussen Seven en XP is niet spectaculair en het verschil met Vista is nog kleiner. Bij de beoordeling van een OS behoort het om de basic OS functionaliteit te gaan. De tools en applicaties die als goodies meeverkocht worden, kan je ook elders gratis krijgen of voor een luttel bedrag kopen. En die zijn vaak net zo goed of zelfs veel beter.

Microsoft heeft een zelf vergelijking gemaakt van XP, Vista en Seven. Daarbij lijken XP en Vista maar heel eenvoudig besturingsystemen (maar weinig vinkjes). Bij de oude vergelijkingen kregen XP en Vista veel meer vinkjes.
De marketingafdeling van Microsoft heeft nu vast al een vergelijking van Windows 8 met Seven gemaakt en wat blijkt; Seven is verouderd. Alleen dat mogen we nog niet weten.

En wat heb je van die nieuwe functionaliteit echt nodig (de must haves)? Heb je toevallig een touchscreen nodig? Dat kan voor een enkeling, maar ik vraag me echt af wie een DreamScene bureaublad nodig heeft. Ik wil gewoon kunnen werken. En dan gaat het om de functionaliteit van de applicaties!

Tot nu toe heb ik ook geen harde bewijzen gezien dat het beheer “nog”goedkoper wordt door over te gaan op Seven. Dat zou voor bedrijven ook een goede reden kunnen zijn. Dan zou Seven veel stabieler moeten zijn (alsof XP en Seven zo slecht waren), minder vaak updates nodig hebben. Ook zou je bijvoorbeeld Seven versies op allerlei devices moeten kunnen gebruiken zonder dat de basis van die versies anders is. Dus Seven op je smartphone, Seven op je E-reader, naast Seven op de PC of op de small business-server. Maar dat kan niet.

Niet de nieuwe features, maar het niet meer verschijnen van patches voor XP, zal voor velen de aanleiding zijn om naar een vervanger te kijken. Veel kleine bedrijven kopen om de ca vier jaar nieuwe hardware en komen zo aan een nieuw OS, zonder daarover een expliciet besluit te hebben genomen. En als ze daaraan gewend zijn en thuis ook een nieuwe PC met hetzelfde OS hebben, dan willen ze niet meer terug. Ik ook niet.

Dus gaan we die nieuwe rubberboot gebruiken en plakken.

Dat Windows XP populairder is onder bedrijven is niet verwonderderlijk. In Windows 7 zit een hele boel poespas die je niet nodig hebt. Al die instellingen in Windows 7, je wordt er een beetje moe van. Daarnaast hebben wij een aantal programma's die niet draaien met Win 7. Je kunt dan de XP box gebruiken in XP. Had daar geen betere oplossing voor bedacht kunnen worden.

Beveiliging ten over in Win 7. De meeste bedrijven regelen hun beveiliging zelf. Centrale firewall's, virusscanners etc. Het zou beter zijn dat Microsoft eens een oog heeft voor bedrijven. Daarnaast is XP veel stabieler dan Win 7.

Wil je toch het uiterlijk van Win 7 dan zijn er op internet massa's programma's die XP het uiterlijk geven van Windows 7. Dus wij blijven gewoon XP draaien, totdat er iets beters op de markt komt.

Voor particuliere is het misschien een tijdje leuk. Maar ik zie steeds meer dat nieuwe pc's weer de optie XP krijgen. Dus het vertrouwen van Win 7 is op meer plaatsen zoek.

Windows 7 is een opgelapte versie van Windows Vista. Het installeren van ons softwarepakket in een Windows XP netwerk neemt 1,5 uur in beslag. In een Windows 7 netwerk kost het me 6 uur.

Daarom raden we onze klanten aan om XP te blijven gebruiken. Wij zijn zelf overgeschakeld naar (i)Macs.
Mijn kennissen raad ik aan om een Mac Mini of iMac te kopen. Dit systeem is veel eenvoudiger en er zit standaard bruikbare software bij zoals iLife en Time-machine (back-up). 90% van de Windows gebruikers maakt geen backup, omdat Windows geen back-up mogelijkheid heeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-20T11:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.