Novell behoudt Unix en verkoopt 882 patenten

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Novell blijft na de overname door Attachmate eigenaar van Unix, de veelgebruikte besturingssysteemfamilie. Met die korte boodschap hoopt Novell een eind te maken aan de onduidelijkheid in de markt over de toekomst van Unix. Als onderdeel van de verkoop aan Attachmate verkoopt de softwaremaker 882 patenten aan een consortium geleid door Microsoft. Daaronder bevinden zich dus geen Unix-patenten.

Op 22 november 2010 werd bekend dat Novell voor 2,2 miljard dollar in handen komt van leverancier van beheersoftware Attachmate. Bovendien verkoopt het bedrijf ter waarde van 450 miljoen dollar een deel van zijn intellectuele eigendomsrechten aan het kortgeleden opgerichte ict-consortium CPTN Holdings LLC.

Patenten

Uit documenten die Novell op 22 november bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) deponeerde, blijkt dat het om 882 patenten gaat. Het is onbekend welke patenten het zijn. Dat bracht speculatie in de Unix-markt teweeg.

Novell heeft bij monde van marketingdirecteur John Dragoon nu gemeld dat het in elk geval niet om Unix-patenten gaat. 'Novell behoudt het eigendom van zijn Unix-copyrights, ook na de voltooiing van de fusie als bedrijfsonderdeel van Attachmate', luidt het communiqué.

Beste alternatief

De verkoop van Novell hing al langer in de lucht. In maart 2010 bood een andere investeerder al 1,8 miljard dollar voor het softwarebedrijf, wat als te laag werd afgewimpeld. 'Na ampel beraad hebben we besloten dat de combinatie van een fusie met Attachmate en de verkoop van bepaalde eigendomsrechten aan het consortium, het beste alternatief is', meldt directeur Ron Hovsepian van Novell.

Attachmate is van plan om Novell in twee business units te splitsen: Novell en Suse. In de eerste unit vallen activiteiten zoals identiteitsbeheer en workload management. Suse is een veelgebruikte distributie van open source-besturingssysteem Linux. De twee business units worden geïntegreerd met de bedrijfsonderdelen Attachmate en NetIQ.

De nieuwe eigenaar van Novell heeft inmiddels aangegeven dat er niets verandert aan de relatie tussen Suse en zijn gratis versie OpenSuse. Die is ondergebracht in een aparte organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De nieuwe eigenaar van Novell heeft inmiddels aangegeven dat er niets verandert aan de relatie tussen Suse en zijn gratis versie OpenSuse."

Jammer dat Oracle dit voorbeeld niet volgt.
Die laat juist de opensource variant (OpenSolaris) uitsterven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-25T13:25:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.