'Microsoft redt het wel op tabletmarkt'

Dit artikel delen:

Met de introductie van Windows 8 zal Microsoft zich stevig in de tabletmarkt vestigen. Dat denken Computable-experts van het topic Besturingssytemen. Het softwarehuis liep de afgelopen jaren op het vlak van mobiele besturingssystemen een achterstand op. De expert vermoeden dat het wel goed komt met Microsoft, door de introductie van Windows Phone 7, een samenwerking met Nokia en de komst van het nieuwe besturingssysteem Windows 8.

Microsoft vecht inmiddels terug op het smartphonevlak. Zo kondigde het bedrijf onlangs Windows Phone 7 aan, een mobiel besturingssysteem dat standaard op Nokia-telefoons wordt geplaatst. Nokia besloot van Symbian af te stappen en het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft te omarmen. Naar verluidt betaalt Microsoft hiervoor ruim 1 miljard dollar aan Nokia.

Volwassenheid

Op de markt voor tablet-pc's is Microsoft vooralsnog aangewezen op zichzelf. De besturingsystemen-experts verwachten hier dat Microsoft op eigen kracht wel een stevige positie weet te verwerven en dat geen hulp van bijvoorbeeld een hardwareleverancier nodig is. ‘Het zou goed kunnen dat Microsoft het gaat redden op de markt voor mobiele besturingssystemen', zegt Danny de Vries, senior consultant Infrastructure Services bij Capgemini Nederland. ‘Alles valt of staat met de volwassenheid van het besturingssysteem.'

Voor tablets zal volgens De Vries ook de duur van de accu een grote rol spelen. ‘Men accepteert een duur van maximaal drie uur van notebooks, maar bij tablets denk je eerder aan meer dan acht uur. Daarnaast zullen voldoende applicaties beschikbaar moeten zijn in de ‘Windows Store'. Tot nu toe laat bijvoorbeeld Windows Phone 7 het ook afweten door een hele lijst met bugs, missende features en een relatief kleine applicatiemarkt.'

Prijsstelling

Ook Eric Meijer, architect bij Logica, denkt dat het softwarehuis zich wel kan terugvechten in de markt van de tablets, mits aan enkelen voorwaarden wordt voldaan. ‘Wanneer Microsoft een flexibel, transparant besturingssysteem neerzet, dat goed integreert met bestaande Windows-omgevingen (zoals thuis XP en latere varianten), met de bestaande hardware (printers, scanners, etc.) en veilige dataopslag/toegang kan regelen, zal dit zeker een stuk marktaandeel ‘terugpakken'. Vooral als de prijsstelling vergelijkbaar wordt als andere aanbieders met vergelijkbare systemen.'

Jurre Heesbeen, eigenaar van Heesbeen IT Consultancy, denkt dat Microsoft genoeg kwaliteit en middelen in huis heeft om succesvol te zijn op zowel de tabletmarkt als de markt van de mobiele telefoons en smartphones. ‘Daar gaan ze ook voor, want deze markt is te groot en te belangrijk om links te laten liggen. Het partnership met Nokia is hier een goed voorbeeld van. Dit is een slimme zet om snel meer marktaandeel te verkrijgen. Als Microsoft ook, zoals voorheen, de zakelijke markt weet te veroveren met hun mobiele software, dan zullen ze het zeker redden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind dat dit artikel een hoog wensgehalte heeft.
Hoezo een plaats verwerven op de tabletmarkt als ik deze week lees in Businessweek dat Microsoft pas in augustus 2012 met een tabletversie van Windows komt? En tot op heden is het Microsoft ook niet gelukt om een goede plaats te veroveren in de smartphonemarkt, ondanks het nieuwe Windows Phone 7. Hoezo kwaliteit en middelen in huis? Ik zie dat eigenlijk nergens aan.

Beetje vreemde artikelen, 'experts' die blijkbaar alleen in de Microsoft wereld zitten. Toevallig gisteren iemand van T-Mobile strategie gesproken, en die voorspelt weinig goeds voor Symbian, Windows Mobile 7.
Vooral Android, IPhone. Blackberry in bepaalde niches (overheid en gemeentes).


Wat zijn "missende features" nu weer? Beetje consistentie in de gekozen taal voor een artikel is wel op z'n plaats vind ik.

Ik weet wel: mijn volgende mobiel wordt geen Nokia. Ik wens niet het risico te lopen dat er tijdens het bellen een blauw scherm op m'n telefoon verschijnt.

Mijn gevoel (maar dat is uitdrukkelijk /mijn/ gevoel) zegt dat ik niet de enige zal zijn.

Als Apple en Unix "fan" hoop ik dat het Microsoft inderdaad gaat lukken om valide alternatieven te bieden op de tablet en telefoonmarkt. De geschiedenis heeft immers bewezen dat een monopoliepositie, van wie dan ook, dodelijk is voor innovatie. Zijn Windows en Internet Explorer geen sprekende voorbeelden? Noodzakelijke vernieuwingen kwamen pas toen concurrenten met alternatieven kwamen. Wees gerust, Apple is geen haar beter dan Microsoft (zo niet erger).
Dus als gebruiker op zoek naar technologische vernieuwingen wens ik Microsoft en Google veel succes met Windows en Android!

Geen van de Computable-experts heeft aangegeven waarom Microsoft het nu beter zou gaan doen dan met Vista en Seven op de tablets.
Dit is geen analyse van experts, maar wishfull thinking.

Net zo stevig als destijds de eZune van Microsoft in de markt voor muziekspelers zeker? Om van de voorspelling vwb Vista etc. maar te zwijgen :.-(

De 'computable experts' slaan wel vaker de plank (flink) mis is mij opgevallen. Meestal reageer ik maar niet. Nu dus een keer wel.
Ik lees vaker interessante en bruikbare informatie, ook vwb trends, in de reacties. Van mensen zonder fancy functietitels en commerciele belangen maar met een schat aan praktijkervaring, die de boel 'gewoon' draaiend houden. Wat de 'experts' ook beweren over heo het eigenlijk zou moeten werken.

‘Alles valt of staat met de volwassenheid van het besturingssysteem.' zegt Danny de Vries. Ik zeg: 'Windows Mobile' is meer dan volwassen, het is zelfs bejaard. Maakt dat het niet nog geschikter?

Computable munt zo langzamerhand uit in misleidende kopteksten. Evenals bij het artikel over het updaten van Ipads een paar dagen geleden. Wijkt de inhoud van het artikel af van hetgeen de kop doet vermoeden. Opvallend is dat Microsoft gerelateerde artikelen altijd een positieve kop kennen.

Windows 7 heeft al een multi-touch interface en is dus op TouchPads te gebruiken; ASUS Eee Slate EP121. Zoals ik al vaker als commentaar heb gegeven en u ook hier te beluisteren valt, gaat het niet om losse devices met een meer of minder flashy OS. Je data moet in de cloud zijn en je moet er met allerlei devices wat mee kunnen doen. Als je kijkt naar de compleetheid op dit moment van een dergelijk ecosysteem dat ook nog offline werkt door synchronisatie, dan kan de rest nog een puntje zuigen aan wat Microsoft nu al te bieden heeft.

Ik denk alleen dat ze het oubollige "Windows" als brand niet meer de boventoon moeten laten voeren, maar "Live"; LiveOS, LivePhone, LiveOffice, Live...

Ik denk dat een gemiddelde gebruiker helemaal geen "flexibel, transparant besturingssysteem" wenst. De meeste gebruikers zullen zich helemaal niet druk maken wat voor OS er op de telefoon of tablet PC draait. Als het er maar hip uitziet en erg genoeg applicaties voor zijn, die prettig werken en als het allemaal niet te veel kost.

Het is natuurlijk wel erg wrang dat Microsoft al een aantal pogingen gedaan heeft om een tablet pc in de markt te zetten, maar dat dat steeds is mislukt. Ondanks dat ik denk dat de marketing afdeling van Microsoft het best aardig doet, zouden ze toch nog wat kunnen leren van Apple.

Maar ik hoop dat Microsoft succesvol is, want ik heb in tegenstelling tot de massa wel een voorkeur voor een besturingssysteem.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-10T08:28:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.