Microsoft beperkt Windows 2003-opwaardering

Microsoft beperkt de eerder geplande functionaliteit in de aanstaande opwaardering voor Windows Server 2003. Dat R2 (release 2) van het besturingssysteem verschijnt in 2005.

Onder de nu geschrapte functionaliteit bevindt zich een beschermingsfunctie; Network Access Protection (NAP). Dit laat algemeen directeur Bob Kelly van de Windows Server Group weten. NAP moet ongeauthoriseerde of onveilige client-pc's in quarantaine plaatsen binnen het lokale netwerk. Eerder viel al een opwaardering, codenaam Bear Paw, van Terminal Services van de R2-kaart.
 
"Toen we onze Windows Server-plannen eerder deze zomer aankondigden, was NAP een van de besproken mogelijkheden NAP. Dat omvat vijfentwintig samenwerkingsverbanden met industriepartners", aldus topman Kelly. "Klanten hebben ons laten weten dat we een gat hebben in onze strategie en dat gat is Cisco. Dus kondigen we nu een samenwerking aan met Cisco rondom NAP."
 
Microsoft gebruikt die netwerkleverancier om zijn technologie voor netwerkquarantaine te laten samenwerken met andere elementen in netwerken. Dit is dan ook de reden voor het uitstel van NAP, dat daardoor dus niet verschijnt in Windows Server 2003 R2.
 
NAP verschijnt nu, net zoals Bear Paw, pas in de volgende generatie Windows, codenaam Longhorn. Dat besturingssysteem verschijnt volgens Microsoft in 2006. Ceo Steve Ballmer grapte vorige maand op de Technet-bijeenkomst in Den Haag nog dat dat wel eind december zal betekenen. Analisten schatten echter dat Longhorn pas in 2007 op de markt komt.
 
Tot die tijd levert Microsoft een beperkte quarantainefunctie; VPN Quarantaine. Die verschijnt in het aanstaande eerste Service Pack (SP1) voor Windows 2003. SP1 moet begin 2005 verschijnen. Het lichtere NAP-alternatief biedt ook de mogelijkheid systemen, met name laptops, te inspecteren alvorens ze toe te laten op het lokale netwerk. Implementatie van VPN Quarantaine zou echter redelijk gecompliceerd zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-19T11:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.