Gratis Solaris X vanaf januari te downloaden

Sun heeft de laatste hand gelegd aan een nieuwe versie van zijn Unix-besturingssysteem Solaris. Onder het mom van 'Linux is goed, Solaris is beter' is Versie 10 vanaf januari 2005 gratis te downloaden.

Met Solaris 10 probeert Sun te bewijzen dat zijn software op meerdere fronten beter is dan Linux. Afgezien van de gratis distributie van de software, heeft Sun daarom ook een 'agressief' pakket diensten en een ondersteuningsplan geïntroduceerd, meldt nieuwssite Webwereld
 
Sun probeert hiermee de positie van Linux-aartsrivaal Red Hat te ondermijnen. De Unix-fabrikant heeft de afgelopen jaren veel marktaandeel verloren aan het open-sourcebesturingssysteem. Uit cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat de verkopen van Linux-servers in een jaar tijd met 57 procent is gestegen. De verkoop van Unix-servers daalde in diezelfde periode echter met 3 procent.
 
Volgens Sun bevat Solaris 10 ruim zeshonderd verbeteringen. Eén van de vernieuwingen is de ondersteuning voor Linux-applicaties. De nieuwe versie van Solaris kan volgens het bedrijf met alle voor Linux geschreven applicaties overweg zonder echt in te boeten op prestaties.
 
Een andere vernieuwing is het zogenoemde 'dynamic tracing', kortweg Dtrace. Deze technologie herkent automatisch knelpunten in systemen en andersoortige fouten. Volgens Sun gebeurt dit in enkele minuten.
 
Bedrijven kunnen de software met of zonder supportcontract afnemen. In een later stadium zal de fabrikant ook een open-sourcemodel introduceren zodat ontwikkelaars toegang tot de code hebben. Zij mogen de code overigens niet verder verspreiden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lijkt mij eerder een shared-sourcemodel dan een open-sourcemodel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-15T15:36:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.