IBM ondersteunt Windows voor mainframe

Dit artikel delen:

IBM maakt zijn mainframe zEnterprise System beschikbaar voor Windows-omgevingen. Hierbij ondersteunt IBM alle Windows-gebaseerde applicaties. Luchtvaartverkeersleiding Eurocontrol uit Maastricht, een gebruiker van de IBM-mainframe zEnterprise en Intel-X86 servers, is blij met de aankondiging.

Bedrijven die gebruikmaken van de IBM zEnterprise System-mainframe kunnen voortaan hun Windows-applacaties aan mainframedata koppelen. Volgens IBM kunnen organisaties zo eenvoudiger hun workloads in mainframes en servers beheren. IBM ondersteunde al eerder besturingssystemen z/OS, Linux en Unix voor IBM zEnterprise System. Nu wordt ondersteuning voor Windows toegevoegd omdat klanten daarom vroegen, aldus IBM.

Doordat IBM System z Windows gaat ondersteunen, hebben klanten meer keuzevrijheid op wat voor besturingsysteem ze hun applicaties kunnen draaien, aldus IBM. Bijvoorbeeld bedrijfskritische applities zoals erp, crm en business intelligence (bi).

Eurocontrol

Huub Meertens, baas van de Support Engineering Section bij de internationale organisatie Eurocontrol bij de luchthaven Maastricht, juicht de ondersteuning van IBM-mainfraimes voor Windows toe. Volgens hem biedt het zijn it-omgeving meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Nu kan Eurocontrol zijn IBM zEnterprise met Intel-servers combineren waarbij applicaties op diverse platformen, zoals Linux en Windows, draaien.

IBM zEnterprise-mainframes worden gebruikt door grote instellingen zoals banken, overheden, vliegtuigmaatschappijen (zoals de KLM) en grote retailketens. Dit jaar introduceerde IBM de System zEnterprise 196 voor het mkb en opkomende markten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe leuker wil het hebben? 32 of 64 bits applicaties in een 48 bits mainframe omgeving.... Cool!
edgar

Ik meen me toch te herinneren dat er in de licentie voorwaarden van MicroSoft duidelijk staat vermeld dat de software NIET voor (kritische) luchtvaart toepassingen mag worden ingezet.
Weet uit de praktijk wat er gebeurd as je daar tegen zondigt (dit gelukkig zonder enige veiligheids schade).

@Edgar, waar haal je de 48 bits vandaan? De oude omgevingen hadden 31 bits en inmiddels zijn de mainframes ook al jaren 64 bits.

@Pascal, is dat zo? Maakt het voor MS iets uit wie de software gebruikt? Ik denk eerder dat de door de sector opgestelde voorwaarden het gebruik van software in de luchtvaart Windows uitsluiten voor de bedrijfs kritische toepassingen.

Overigens gaat het om x86 oplossingen, inderdaad vaak windows. Ook bij Eurocontrol gebruikt men blijkbaar een x86 omgeving, al zal het niet voor alles zijn. Juist bij een dergelijke omgeving kan men dan voordeel hebben bij een server die zowel traditionele mainframe en x86 kan combineren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-11T11:54:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.