Microsoft-schikking Californië gaat naar scholen

Dit artikel delen:

Het schikkingsgeld voor Californische burgers in de Microsoft-antitrustzaak gaat goeddeels naar scholen in die staat -- en blijft deels in handen van Microsoft. Tot op heden is namelijk slechts 7 procent van de in aanmerking komende burgers naar voren gekomen.

 Dit is de schikking die Microsoft trof met de staat Californië. Staatsaanklagers hebben succesvol geargumenteerd dat de Windows-leverancier consumenten teveel heeft gerekend voor zijn softwareproducten. De in 2003 getroffen schikking biedt Californische burgers, die tussen 18 februari 1995 en 15 december 2001 een of meerdere Microsoft-producten hebben gekocht, tegoedbonnen voor computerhardware en software. Dit zijn overigens tegoedbonnen die korting achteraf geven (rebates) voor ict-middelen die na 18 juli 2003 zijn aangeschaft.
Hiervoor dienen die consumenten zich wel aan te melden, onder meer mogelijk via de site www.microsoftcalsettlement.com, wat nog kan tot uiterlijk 8 januari 2005. Tot op heden hebben minder dan één miljoen Californische consumenten hun claim ingediend, wat neerkomt op zo’n zeven procent van de veertien miljoen in aanmerking komende mensen.
Het totale schikkingsbedrag is maximaal 1,1 miljard dollar. Normaliter wordt bij dergelijke schikkingen eenderde geclaimd. In het geval van deze schikking is in de eerste versie (januari 2003) al opgenomen dat niet-geclaimd schikkingsgeld voor eenderde teruggaat naar Microsoft en voor tweederde tegoed komt aan scholen in de staat.
Aanvankelijk zouden de scholen Microsoft-producten krijgen, maar dat leidde al meteen tot protest van concurrenten, waaronder Apple. Microsoft zou zo een oneerlijk overwicht krijgen in de onderwijsmarkt. In de definitieve schikking is de beloning voor de scholen omgezet in vrijelijk te besteden ict-kortingsbonnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-28T08:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.