Novell begint open béta voor Open Enterprise Server

Dit artikel delen:

Novell heeft eind vorige week een openbare béta vrijgegeven van zijn Open Enterprise Server (OES). Dat besturingssysteem combineert het eigen Netware en het aangekochte Suse Linux.

OES heeft reeds een gesloten bétaperiode achter de rug en moet in februari gereed zijn. Dit maakte de softwareproducent in september bekend op de Europese versie van zijn gebruikersbijeenkomst Brainshare. Technisch directeur Alan Nugent zei daar toen dat de open béta half november van start zou gaan.
Het nieuwe serverbesturingssysteem biedt gebruikers de mogelijkheid zowel Netware als Suse Linux te draaien in hun netwerk en dat alles met één hulpmiddel te beheren. OES omvat dan ook zowel de Netware-kern (kernel) als Suse Enterprise Linux 9, gebaseerd op versie 2.6 van de Linux-kern. Daarnaast bevat OES de bestands- en printerdiensten alsook de beveiliging waar Netware om beroemd is.
Begin 2004 legde Novell al de nadruk op Linux. Het nam in november 2003 al de Duitse Linux-distributeur Suse over en verklaarde toen de Linux-kern tot toekomstige basis te gebruiken voor Netware. Dit leidde tot berichten dat Novell zijn netwerkbesturingssysteem zou laten vallen ten gunste van Linux, maar de werkelijkheid bleek genuanceerder. De softwareleverancier koppelt namelijk Netware-eigenschappen en –functionaliteit los van de onderliggende kern en zet die over naar Linux als diensten (services).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-29T09:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.