Nauwe integratie Microsoft Windows 8 en IE 10

Dit artikel delen:

Microsoft’s nieuwe besturingssysteem Windows 8 is zeer nauw geïntegreerd met Internet Explorer 10. Zo nauw, dat de browser nauwelijks te verwijderen is uit Windows 8. Dit blijkt uit een kijkje in de Windows 8 Developer Preview, die in oktober 2011 is vrijgeven tijdens de Microsoft Build-conferentie in het Californische Anaheim.

Windows 8 Developer Preview beschikt ook over de nieuwe Internet Explorer 10 (IE 10)-browser. Deze werkt nauw met de Metro-style interface voor het openen en werken met applicaties. Deze kan de gebruiker ‘aan' of ‘uit' zetten, maar er is geen instructie om de browser te verwijderen zoals het geval is in Internet Explorer 8 en 9, zo meldt de Amerikaanse website Computer Reseller News. Gebruikers konden wel al in Windows 7 IE 8 uitzetten en eventueel ook verwijderen. Op de officiële Microsoft IE-blog staan geen instructies hoe je IE 10 moet verwijderen.

Geen details bekend

Bas Paumen, werkzaam als lead Windows Business Group bij Microsoft, zegt geen uitspraken te kunnen doen hoe de browser precies in Windows 8 is verwerkt. 'De huidige preview is echt een developer preview en hier kunnen niet direct dit soort details uit worden afgeleid.'

De nauwe integratie tussen Microsoft Windows 8 en IE 10 blijft echter opmerkelijk, omdat de leverancier in het verleden door de Windows/IE-combinatie concurrenten zoals Netscape kon uitschakelen. Microsoft kreeg ook de Amerikaanse en Europese overheid op zijn dak die de combinatie een gevaar voor de concurrentie vonden.

Concurrenten zoals Google Chrome OS, Firefox en Apple Safari hebben inmiddels meer marktaandeel weten te pakken ten koste van Internet Explorer, dat nu wereldwijd 49,58 procent marktaandeel heeft. Vooral Google Chrome is steeds meer in trek.

Marktaandelen browsers wereldwijd

Internet Explorer: 49,58%
Firefox: 21,20%
Google Chrome: 16,59%
Safari: 8,54%
Opera: 1,49%
Overig: 2,60%

Bron: Net Applicatons, oktober 2011

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Windows 8 krijgt één reboot per maand

Taakbeheer Windows 8 wordt eenvoudiger

Windows 8, een eerste blik

Windows 8 biedt Live ID-login

Windows Server 8 centraliseert beveiliging

Microsoft levert Azure Toolkit voor Windows 8

Microsoft toont Windows Server 8

Windows 8 krijgt complete antivirus

Microsoft richt Windows 8 op zakelijk gebruiker

Windows 8 biedt clouddiensten

Samsung introduceert Windows 8-PC

Apps staan centraal in Windows 8

'Samsung werkt aan Windows 8-tablet'

Windows 8 ondersteunt desktopvirtualisatie

Windows 8 start in acht seconden op

Microsoft warmt markt op voor Windows 8

Microsoft onthult nieuwe snufjes Windows 8

Microsoft showt Windows 8 quad-core tablet

Windows 8 krijgt online app store

Microsoft kondigt 4 versies Windows 8 aan

Microsoft toont bètaversie Windows 8 en Store

Verkoop Windows daalt door tekort harde schijven

Windows 8 krijgt Storage Spaces

Windows 8 herstelt snel PC-systeem

Windows 8 krijgt foto-wachtwoord

Windows 8 bèta en Store beschikbaar in februari

Windows 8 geschikt voor grote harde schijven

Installatie Windows 8 kan via internet

Beveiligde boot Windows 8 gekraakt


Reacties

Denk niet dat dat op Europees niveau gaat vliegen. Ze zijn al eerder op de vingers getikt hiervoor en dat gaat nu uiteraard weer gebeuren.
Daarbij vraag ik me overigens wel af in tot hoeverre het "niet te verwijderen" is. Als het alleen de engine is die persé moet blijven staan als interface element lijkt er me niet direct een issue. Volgens mij kan je IE nooit echt verwijderen behalve alle verwijzingen en associaties ongedaan maken. Ook niet in Win7/Vista en zeker niet in de Windows verzies ervoor.

Ik denk niet dat het ditmaal tot problemen zal leiden, immers, Chrome OS is ook met chrome geïntegreerd. het zou vrij hypocriet zijn om Microsoft te verbieden wat Google toegestaan wordt.

Laten we niet vergeten dat het om een vroege versie gaat die bedoeld is om ontwikkelaars met het nieuwe platform kennis te leren maken. Het product is nog niet klaar.

Ik geloof dat men zich bij Microsoft zich wel kan herinneren dat een te sterke integratie tussen OS en browser problemen gaat opleveren. Dit gaan ze nog adresseren.

Bizar verhaal als je inderdaad bedenkt hoe Microsoft al eerder flink op de vingers is getikt over dit browser issue. Helaas blijven ze zo dom om de browser en het OS zo nauw verweven te maken - niet alleen vanuit dit oogpunt maar ook vanwege stabiliteit van de OS. En @aardmaat vergeet kennelijk even dat Microsoft voor desktop/laptop markt nog steeds een dominante positie heeft, wat een van de redenen is om dit soort lock-ins waarmee concurrerende browser flink worden benadeeld kritisch te blijven bekijken.

Wat is nu precies het probleem? Laat IE10 lekker staan en installeer Opera, Firefox, Chrome of Safari op Windows 8 en gebruik die voortaan. Ik mag toch verwachten dat de schijven tegenwoordig groot genoeg zijn om dat beetje browsermeuk te kunnen herbergen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-18T10:16:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.