Windows 8 geschikt voor grote harde schijven

Microsoft maakt het nieuwe besturingssysteem Windows 8 geschikt voor harde schijven met een hoge opslagcapaciteit. Als Windows 8 in 2012 beschikbaar komt, dan kan het besturingssysteem opstarten op een schijf van 3 terabyte (TB). Dat is mogelijk door een combinatie van nieuwe firmware, partitionering en schijfadressering.

Tot nu kan een Windows-besturingsysteem op een schijf met maximaal 2,2 TB worden opgestart. Dat komt doordat de 32 bits-software harde schijven met meer capaciteit niet aankan, aldus Windows-baas Steven Sinofsky in zijn Building Windows 8-blog. Het bestandssysteem van Windows 8 is daarom geoptimaliseerd zodat het nieuwe besturingssysteem snel kan opstarten op een 3 TB sata-schijf. Windows 8 kan later ook opstarten op een 8 TB harde schijf die in 2015 op de markt komt, aldus Sinofsky.

Unified extensible firmware interface

Volgens Sinofsky is de nieuwe uefi (unified extensible firmware interface) geoptimaliseerd voor schijven met meer capaciteit. Uefi is de opvolger van bios (basic input output system). Met uefi kan de hele harde schijf gebruikt worden voor partitionering. Daarbij past Microsoft een nieuw schijfpartitioneringschema toe. Deze de gpt (guid partition table) geeft 64-bits informatie over de maximale capaciteit van een harde schijf.

Logical block addressing

Volgens Sinofsky werkt Windows 8 prima met grote harde schijven door een combinatie van uefi-firmware, gpt-patitionering en logical block addressing (lba), een techniek om het adresseren van grote harde schijven mogelijk te maken. Hierdoor kan Windows 8 volgens Sinofsky in theorie werken met harde schijven die een capaciteit hebben van 9,4 zettabyte (ZB). Een zettabyte bestaat uit één miljard terabytes (TB).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Installatie Windows 8 kan via internet

Beveiligde boot Windows 8 gekraakt

Windows 8 geschikt voor intelligente systemen

Nauwe integratie Microsoft Windows 8 en IE 10

Windows 8 krijgt één reboot per maand

Taakbeheer Windows 8 wordt eenvoudiger

Windows 8, een eerste blik

Windows 8 biedt Live ID-login

Windows Server 8 centraliseert beveiliging

Microsoft levert Azure Toolkit voor Windows 8

Microsoft toont Windows Server 8

Windows 8 krijgt complete antivirus

Microsoft richt Windows 8 op zakelijk gebruiker

Windows 8 biedt clouddiensten

Samsung introduceert Windows 8-PC

Apps staan centraal in Windows 8

'Samsung werkt aan Windows 8-tablet'

Windows 8 ondersteunt desktopvirtualisatie

Windows 8 start in acht seconden op

Microsoft warmt markt op voor Windows 8

Microsoft onthult nieuwe snufjes Windows 8

Microsoft showt Windows 8 quad-core tablet

Microsoft kondigt 4 versies Windows 8 aan

Microsoft toont bètaversie Windows 8 en Store

Verkoop Windows daalt door tekort harde schijven

Windows 8 krijgt Storage Spaces

Windows 8 herstelt snel PC-systeem

Windows 8 krijgt foto-wachtwoord

Windows 8 bèta en Store beschikbaar in februari


Reacties

Wat ik me afvroeg was hoe draagbaar 1 zettabyte zou kunnen zijn. Stel dat een bit in de toekomst vastgelegd kan worden met één atoom dan heb je 8*10^21 atomen nodig. In de chemie wordt een aantal weergegeven in molen. Een mol bevat 6,022 x 10^23 (getal van Avogadro) atomen of moleculen. Dat wil zeggen dat je 13 milimol nodig hebt om 1 zettabyte op te slaan.

In het periodiek systeem kun je aflezen hoe zwaar een mol van een element is in grammen omdat dat overeenkomt met het atoomgewicht. Het atoomgewicht loopt uiteen van 1 voor waterstof, 12 voor de niet radioactieve isotoop koolstof-12 (per definitie), 28 voor silicium en 294 voor het hypothetisch element ununoctium.

In het onwaarschijnlijke geval dat je het zwaarste element nodig hebt om een bit op te slaan dan weegt dit 294 * 0,0133 = 3,9 gram. Ongeveer het gewicht van een suikerklontje.

Deze berekening betekent wel dat de draagbaarheid van een yottabyte, duizend keer meer, problematisch zal zijn. Maar mijn reactie is waarschijnlijk de eerste keer dat op deze site over yottabyte werd gesproken. Mijn "zoekopdracht - yottabyte - heeft [namelijk] geen overeenkomstige documenten opgeleverd". 9-3-2011 werd er gemeld dat er in 2010 in totaal 5,1 exabyte aan schijfopslag is verkocht. Dat is 0,0051 ZB.

En wie heeft 9,4 Zetabyte op een desktop nodig?

Hoe groot is een blueray rip eigenlijk?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-05T12:45:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.