Microsoft kan op afstand apps uitschakelen

Dit artikel delen:

Microsoft heeft het recht om Metro-style applicaties, die verkocht zijn via zijn online applicatiewinkel Windows Store voor Windows 8 pc’s en tablets, op afstand uit te schakelen. Het gaat hierbij om besmette applicaties of apps die niet voldoen aan juridische richtlijnen.

Microsoft stelt dit in zijn licentievoorwaarden voor de Windows Store. De softwareleverancier zegt het recht te hebben applicaties te stoppen of zelfs aan te passen. Als Microsoft de ‘kill switch' heeft toegepast, kunnen gebruikers van Windows 8 een ‘foute applicatie' niet meer gebruiken. Eventueel vergoedt Microsoft de kosten als er voor de applicatie is betaald, maar dat verschilt per geval.

Overigens is het niet echt schokkend wat Microsoft kan doen. Google Android en Apple iOS kunnen met hun kill switches ook applicaties op afstand uitschakelen. Apple iOS heeft dit echter nooit gedaan. Google heeft wel besmette apps van telefoons gehaald.

De Windows Store opent eind februari 2012 zijn deuren. Dan wordt ook de bètaversie van Windows 8 gepresenteerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bedankt Apple dat mensen het inmiddels "normaal" vinden dat dit kan. Apple is met deze waanzin begonnen en nu neemt beroeps-naaper MS het over. What's next? Dat IKEA je bankstel weg komt halen als ze achteraf toch niet zo blij zijn dat ze hem aan je verkocht hebben? Of zouden mensen dan ineens wel begrijpen wat voor idiote voorwaarden softwarebedrijven erop na houden?

@J: stel je toch niet zo aan.

Als jij dat bankstel op illegale manier verkregen hebt, moet je het ook terug geven. Als blijkt dat de veren zo slecht geconstrueerd zijn dat ze eruit kunnen springen en je doorboren, hoop je ook dat ze een terughaal-actie doen. Als blijkt dat deze bank zo slecht gefacriceert is dat je er na een maand al doorheen zou kunnen vallen, wil je ook dat ze hem terug nemen. Dat is waar het hier om gaat. Als er een besmette, illegale, systeem-slopende etc apps ontdekt worden, mogen ze die van mij terug nemen. Er zijn zoals je weet ook honderdduizenden apps die wél goed werken.

Jou opmerking "Bedankt Apple dat mensen het inmiddels "normaal" vinden dat dit kan" slaat ook nergens op als je het artikel goed gelezen had, aangezien Apple iOS nog nooit een app uitgezet heeft.

Het punt is dat een bedrijf voor jou gaat bepalen wat wel en niet mag. Als een bank slechte veren heeft bepaal ik graag zelf of ik hem terug stuur, daar heeft een ander helemaal niets over te zeggen. Hetzelfde geldt voor mijn telefoon, tablet en computer.

De totalitaire macht van dergelijke bedrijven en wat ze zich menen te mogen permitteren ten opzichte van andermans eigendommen begint angswekkende vormen aan te nemen.

Zo'n 'kill switch' is vrij controversieel zoals blijkt uit eerdere voorstellen van Amerikaanse congres. Misschien moet EU Microsoft maar eens in de ban doen om zo de macht te beperken van deze monopolist. Helaas hebben ze recentelijk al hun ziel verkocht door te kiezen voor Windows in plaats van Open Source net als hun onbegrijpelijk liefde voor iPads. Vrije markt wordt zo een loos begrip als een paar spelers kunnen dicteren wat we wel of niet mogen gebruiken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-12T13:43:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.