Open source Apache Hadoop-dienst voor big data

Microsoft koppelt Windows Azure met Node.js

Microsoft heeft een nieuwe versie van zijn Windows Azure-cloudplatform geïntroduceerd. Met deze release zegt Microsoft dat klanten makkelijker kunnen starten met cloud computing. Dat is mogelijk door ondersteuning voor open source-software Node.js, waarmee webapplicaties kunnen worden gebouwd. Verder is de opslagcapaciteit voor de Azure SQL-database uitgebreid en is er een Apache Hadoop-dienst voor Azure voor het analyseren van big data.

Microsoft heeft een aantal veranderingen doorgevoerd aan zijn Windows Azure-platform waarop cloudapplicaties kunnen draaien. Dit onder andere op het gebied van prijzen voor dataverkeer en grote SQL Azure-databases. De leverancier wil met de nieuwe updates het gebruik van Azure en de interoperabiliteit daarvan verder bevorderen.

Microsoft heeft voor Azure-ontwikkelaars de open source-ontwikkelingstool Node.js aan de Windows Azure software development kit (sdk) toegevoegd. Node.js is een softwareontwikkelingstool om schaalbare webapplicaties te ontwikkelen, zoals multiplayer-apps. Dat kan in html en Javascript. De tools van Node.js zijn geschikt voor Windows Azure-storage en Windows Azure PowerShell voor het ontwikkelen en opslaan van webapplicaties. De integratie van Azure met Node.js is een onderdeel van Microsoft's strategie om de banden met de open source-gemeenschap aan te halen.

Hadoop

Verder heeft Microsoft een op Apache Hadoop-gebaseerde distributietool ontwikkeld voor Windows Azure, waarmee bedrijven big data kunnen analyseren en beheren. Hierdoor kan SQL Azure petabytes aan data opslaan. Hadoop is een Apache open source-project dat Java-programma's gebruikt. Hadoop heeft zijn basis in het MapReduce-algoritme. Programmeurs kunnen met MapReduce-applicaties, via een simple ‘drag-and-drop interface', data tussen SQL Azure en Hadoop verplaatsen. Hierdoor kunnen ze sneller analyses uitvoerer en Hadoop-projecten op Azure uitrollen.

SQL Azure

Microsoft heeft verder de capaciteit van zijn Azure SQL Q4 2011 service release database uitgebreid van 50 GB tot 150 GB. Daarvoor betaalt de gebruiker maximaal 499,95 dollar. Verder introduceert Microsoft de SQL Azure Federation-functie  waarmee database tier soepeler wordt dankzij een uitgebalanceerde taakverdeling van de workloads. Verder heeft Microsoft de SQL Azure-managementportal vernieuwd met een Metro-style gebruikersomgeving. Microsoft heeft verder voor Nederlandse gebruikers de kosten van dataverkeer verlaagd van 0,15 dollar naar 0,12 dollar per GB. Microsoft had al eerder in juli 2011 de kosten voor dataverkeer verlaagd.

Erik Jan van Vuuren, product solution manager Azure bij Microsoft Nederland, zegt dat klanten met het Windows Azure-platform sneller kunnen starten met cloud computing, zodat zij alle nieuwe mogelijkheden die Windows Azure continue biedt, kunnen benutten. ‘De nieuwe mogelijkheden geven meer ondersteuning aan open source-software, meer flexibiliteit van schaalbaarheid, productiviteit en onderhoud van databases. Maar ook het negentig dagen testen van Azure is eenvoudiger en risicoloos door invoeren van resource budgetten (spending caps).'

Blog en website

Meer informatie over de nieuwe Windows Azure Release is te vinden vinden op Windows Azure blog post en op de vernieuwde website www.windowsazure.com.

Introduction to Node.js with Ryan Dahl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-14T10:37:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.