Microsoft verkoopt minder Windows

Leverancier compenseert afname met verkoop zakelijke software

Microsoft zag in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2012 de vraag naar zijn Windows-besturingssystemen afnemen. Dat komt volgens de leverancier voornamelijk door de gedaalde verkoop van pc's . Het bedrijf boekte wel meer omzet. Dat komt doordat de verkoop van Windows gecompenseerd werd door de verkoop van zakelijke software. Volgens het softwarebedrijf was er onder andere meer vraag naar SharePoint, Exchange, Lync en Dynamics CRM.

De omzet in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2012 bedraagt 20,89 miljard dollar. Dat is 5 procent meer dan de 19,95 miljard dollar in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2011. De nettowinst bedraagt 6,62 miljard dollar. Dat is iets minder dan de 6,63 miljard dollar die in het tweede kwartaal van 2011 werd geboekt.

Microsoft's Windows en Windows Live Division boekte een omzet van 4,74 miljard dollar. Dat is 6 procent minder dan de 5,06 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2011. Dit ondanks bedrijven en consumenten vaker kiezen voor Windows 7, waarvan inmiddels 525 miljoen licenties zijn verkocht. Volgens Microsoft kochten consumenten minder pc's vandaar dat de vraag naar Windows-besturingssystemen afnam. Dat is in lijn met de dalende vraag van 2 tot 4 procent in de wereldwijde pc-markt dat wordt veroorzaakt door de crisis, tekort aan harde schijven en dat consumenten vaker een tablet van Apple aanschaffen.

Entertainment

In de zakelijke markt zag Microsoft zijn omzet toenemen. De Microsoft Business-divisie boekte in het tweede kwartaal een omzet van 6,28 miljard dollar. Dat is drie procent meer dan in het tweede kwartaal van 2011. Er was met name meer vraag naar SharePoint, Exchange, Lync en Dynamics CRM.

De Server en Tools divisie boekte een omzet van 4,77 miljard dollar. Dat is meer dan de 4,29 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2011. Zo was er meer vraag naar Windows Server en SQL Server en System Center. Recentelijk werd System Center 2012 geïntroduceerd en dit jaar komen Windows Server 8 en SQL Server 2012 op de markt.

De Online Services Division boekte zag zijn omzet met tien procent stijgen naar 784 miljoen dollar. Volgens Microsoft pakt de Bing zoekmachine meer marktaandeel en levert het meer omzet door de samenwerking met Yahoo. De Entertainment & Devices Division boekte een omzet van 4,24 miljard dollar. Dat is 15 procent meer dan de 3,7 miljard dollar  in het tweede kwartaal van 2011. Zo nam de vraag naar games Xbox 360, Kinect en Xbox Live toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Logisch, mensen wachten 1 of 2 jaar met de aankoop van een nieuwe computer omdat de oude het nog goed doet en heus nog even mee kan.

Bovendien is Windows 7 net goed ingeburgerd en zitten veel computergebruikerde hobbyisten niet te springen op Windows 8.

Ik denk dan ook dat velen Windows 8 overslaan, net als velen toendertijd Vista links hebben laten liggen.

Lex

Kan iemand me uitleggen waarom de verkoop van een PC onlosmakelijk verbonden dient te zijn van de verkoop van een Microsoft licentie? Ik zou graag een PC kopen zonder Microsoft Windows erop (ongeacht de versie).

Logisch, ik heb drie computers, een met XP en twee met vista.
De Vista computers lopen continu vast. Service door Microsoft ho maar of betalen per vraag en die levert alleen maar stomme antwoorden op als: installeer alles maar opnieuw.

Dus eens gekeken wat een upgrade naar Windows 7 kost. Nou, snel genezen. De prijs voor een upgrade naar professional (zodat ik Windows xp programma's kan blijven gebruiken) kost € 285. Dus voor mijn 3 pc's € 855.

Welke gek doet dat nu? Met een redelijk prijsstelling zou Microsoft misschien wat meer upgrades verkopen, zeker als je daarna ook nog service zou krijgen bij problemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-20T16:20:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.