Linux-leverancier Mandrake komt uit diep dal terug

Na ruim een jaar van grote financiële en juridische problemen, komt Linux-leverancier Mandrake eindelijk weer op adem. Het bedrijf boekt weer winst en heeft een partnerovereenkomst gesloten met HP Frankrijk.

 Het bedrijf heeft nooit het Amerikaanse of Europese marktbereik gehad van Red Hat of SuSE (dat inmiddels is overgenomen door Novell), maar  is wel altijd populair gebleven in Frankrijk, land van oorsprong. Het is ook vanuit die thuisbasis dat het bedrijf een nieuwe vlucht neemt.

“Het gaat goed met de onderneming. We hebben in 2004 een omzet geboekt van 5,2 miljoen euro en een nettowinst van 1,3 miljoen euro, terwijl we in 2003 nog een verlies leden van twee miljoen euro”, zo zei ceo François Bancilhon onlangs in een vraaggesprek met Franse journalisten. Volgens hem vertegenwoordigt Frankrijk niet meer dan 20 procent van de bedrijfsactiviteiten. MandrakeSoft (de officiële naam van het bedrijf) koestert meer dan ooit de ambitie om zich als wereldwijde marktleider op de kaart te zetten.

Om dat te bereiken zijn partnerships essentieel. Mandrake heeft er net één getekend met HP Frankrijk. Deze gaat systemen verkopen met vooraf geïnstalleerde Mandrakelinux-software. Dat gamma varieert van laptops tot servers.

De samenwerking is “in eerste instantie” alleen van toepassing in Frankrijk, zo meldt het persbericht van HP. Na Red Hat en SuSE breidt HP dus zijn Linux-aanbod verder uit met de Linux-technologie die volgens het bedrijf het populairst is in Frankrijk. Mandrakalinux wordt vooral veel gebruikt bij de overheid. HP France verwacht in maart te kunnen starten met de verkoop van een Athlon 64-laptop, uitgerust met Mandrakelinux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-03T15:45:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.