Massaontslag HP: 27.000 banen weg

Maar liefst 27.000 banen wil automatiseringsconcern HP aan het eind van het gebroken boekjaar 2014 hebben geschrapt. Dat is zo'n 8 procent van het totale personeelsbestand. De zware sanering moet na dat boekjaar een jaarlijkse besparing van 3 tot 3,5 miljard dollar opleveren. HP wil vooral af van oudere werknemers en biedt hen een regeling voor vervroegd pensioen. Wat de gevolgen zijn voor Nederland is nog onduidelijk.

Naast het massaal wegsnijden van banen wil HP door organisatorische veranderingen op de kosten besparen. Het gaat dan om bijvoorbeeld verbeteringen in het voorraadbeheer, het verminderen van het aantal producten en een simpeler marktbenadering. Voor de herstructurering neemt de automatiseerder in dit lopende boekjaar een eenmalige post op van 1,7 miljard dollar. Het bedrijf verwacht in 2014 nog eens 1,8 miljard dollar aan lasten te moeten afboeken.

Daarnaast schrijft HP 1,2 miljard dollar aan goodwill af op het merk Compaq. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal heeft het bedrijf de afgelopen zeven jaar in totaal vijf miljard dollar aan reorganisatiekosten in de boeken opgevoerd.

Topvrouw Meg Whitman beweert dat HP blijft investeren in innovatie, verkoop en marketing, het dienstenaanbod rond cloud computing, beveiliging en big data, software (in het bijzonder de Autonomy- en Vertica-suites) en hardware (met name zware servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur.

Tweede kwartaal

Het nieuws over de reorganisatie viel samen met de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2012. Die periode sloot op 30 april 2012. Daaruit bleek dat de omzet in deze periode in vergelijking met een jaar geleden met 3 procent was gedaald tot 30,7 miljard dollar. De winst viel in het tweede kwartaal van 2012 terug van 2,3 miljard naar 1,6 miljard dollar. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal dat HP een dalende omzet en winst moet melden.

Het ict-concern heeft moeite met de omslag in de markt, waarbij de populariteit van pc's en laptops het aflegt tegen die van mobiele apparatuur, zoals smartphones en tablets. Daarnaast presteert de printerdivisie slecht. Lichtpuntje is de flinke stijging van de omzet bij de softwareafdeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zijn we nu dan ook eindelijk af van al die artikeltjes waarin een tekort aan IT specialisten wordt verkondigd?

Wil vooral af van oudere werknemers; is dat geen discriminatie? Krijgt HP hier geen boete voor? Dit terwijl de AOW leeftijd naar 67 gaat.

Waarom ga je als bedrijf zo grondig reorganiseren als je gewoon nog 1,6 miljard winst maakt? Ja het is crisis en dus zal je een mindere tijd minder verkopen. Straks komen er weer betere tijden... Als je zo wil winst maakt, gaat het heel goed juist. Waarom ga je dan 27.000 mensen ontslaan, terwijl je dat ook nog een 130.000 per medewerker kost. Ik heb een hekel aan dit soort bedrijfsvoering (alles voor de aandeelhouders). Slecht ontwikkeling en je bedrijf wordt er niet gezonder op.

Er wordt in het artikel met nadruk vermeld dat de gevolgen voor HP NL nog niet duidelijk zijn. Daarbij: het afscheid nemen van mensen in (pakweg) de VS heeft een heel ander prijskaartje dan in NL, of laat staan Frankrijk.

Of een bedrijf er gezonder van wordt of niet, HP is een Angelsaksische, beursgenoteerde onderneming en daarmee is de aandeelhouder echt aan de macht.

Danny hoewel ik je reactie deel is het simpel zoals Gast zegt.
Als je een hekel hebt aan dergelijke bedrijven, koop dan niets van beursgenoteerde bedrijven.
Geen HP, Geen IBM geen MicroSoft Geen ...(ehhh SUN bestaat al niet meer) Geen enz...

Gaat lastig worden he....

A recent article in Fortune 500 (issue 23 May) lists HP as #10, 127B USD revenue (miljard), 7B profit, 325000 employees world-wide and total return to shareholders: -38.2% - They need to do something.

The article lists problems as internal "strife" (is a friendly word for it) at the board of directors level - and more simply - a lack of direction for too long (article mentions "a decade"). The recent changes of CEO, and the reasons for the changes have done little to help HP as a company.

In short, with profit margins down (2012 is 19% less than 2011), and losing market share in all areas - big companies cut costs and removing employees is a major "cost" area.

It is sad that it concerns so many people, and as so often happens HP will lose many of the people it needs to have when they get moving forward again. Being big is not as easy as it seems.

And, not firing people is a good way to make sure you stop being a company a lot faster. IMHO this firing round is not going to solve any of their core problems, but the company will be around longer to attempt a turn around.

HP is zo gefixeerd op kwartaalcijfers, dat ze hun innovatie hebben verwaarloosd en dan mis je op bepaalde terreinen (smartphones) de boot...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-25T00:45:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.