ING: Bezuinigingen raken consultancy-activiteiten

sparen

Na anderhalf jaar van lichte groei, daalt de omzet van softwareontwikkelaars en ict-dienstverleners dit jaar. Voor 2012 verwacht ING Economisch Bureau een omzetkrimp van 3 procent. Afnemende bedrijfsinvesteringen en bezuinigingen bij de overheid raken vooral de consultancy-activiteiten. De diversiteit van de branche zorgt er voor dat nog altijd groeisegmenten zijn te vinden.

De omzet van softwarebedrijven en ict-dienstverleners is begin dit jaar, na anderhalf jaar van herstel gestagneerd (-0,1 procent, zie figuur 1). Met een naar verwachting slecht tweede kwartaal en ongunstige vooruitzichten voor de rest van het jaar daalt de omzet in 2012 met 3 procent. Zowel bedrijven als overheden beperken hun (externe) ict-bestedingen. De geraamde krimp van de bedrijfsinvesteringen met circa 2 procent heeft gevolgen voor software (en hardware). De overheid bezuinigt verder, ook bij gemeenten en provincies. In 2013 kan door het marginale economische herstel en de korte investeringscyclus van software ook de softwarebranche en ict-dienstverlening iets herstellen.

Tablets en apps

Ondanks de mindere vooruitzichten zijn er binnen software en diensten nog zeker groeimogelijkheden voor nieuwe diensten, meent Karin Radder, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING. 'Een belangrijk groeisegment, mede gestuwd door ontwikkelingen als big data, cloud computing en mobiel, is de dienstverlening gericht op beveiliging van data. Ter illustratie: Dit jaar verdubbelt volgens onderzoeksbureau Gartner het aantal verkochte tablets wereldwijd tot 119 miljoen, verdeeld over vier besturingssystemen. Daarmee ontstaat een nog grotere afzetmarkt voor apps. Je ziet in de markt dat het risicobewustzijn over digitale veiligheid een steeds belangrijker agendapunt is voor bestuurders van organisaties en niet alleen van de ict-afdelingen.'

Negatieve omzetverwachtingen

Met name binnen de consultancy is sprake van aanhoudende tariefdruk. CBS-cijfers laten zien dat na de 3,4 procent tariefskrimp in 2011 een afname van 4 procent volgde in het eerste kwartaal. Deze aanhoudende tariefdruk leidt onvermijdelijk tot verder omzetverlies in het consultantswerk. Bij de grote ict-dienstverleners is naast een omzetdaling in consultancy, wel een stabilisering van de uitbestedingsmarkt te zien. Dit kan niet voorkomen dat 2012 met een min wordt afgesloten. Ook binnen de branche zelf zijn de verwachtingen realistischer geworden. Waar lange tijd de omzetverwachtingen in de branche nog positief waren is dat sinds mei veranderd (figuur 2).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-18T10:01:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.