HP noteert dieprode cijfers in derde kwartaal

Automatiseerder HP heeft in het derde kwartaal, eindigend op 31 juli 2012, een verlies geleden van 8,9 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar boekte het ict-concern nog een winst van 1,9 miljard dollar. HP nam een eenmalige last van 10,8 miljard dollar op, samengesteld uit afschrijvingen op bedrijfsmiddelen en goodwill, overnamekosten en een reorganisatievoorziening. De omzet zakte met 5 procent naar 29,7 miljard dollar in vergelijking met een jaar geleden. Toen lag de omzet nog op 31,2 miljard dollar. De enige divisie die de afgelopen drie maanden zijn opbrengsten zag toenemen, was de softwaregroep.

Het verlies van 8,9 miljard dollar is voor HP een negatief record. De bijzondere last van 10,8 miljard dollar, die met name de rode cijfers veroorzaakten, heeft voor een groot deel betrekking op de dienstendivisie. Vier jaar geleden nam HP ict-dienstverlener EDS over voor 13,9 miljard dollar, naar nu blijkt een veel te hoog bedrag gezien de tegenvallende prestaties op de ict-dienstverleningsmarkt. HP kondigde eerder al aan in het derde kwartaal zo'n acht miljard dollar af te schrijven op de dienstendivisie. In de afgelopen drie maanden wist de automatiseerder hier opnieuw geen groei te realiseren; de omzet daalde met 3 procent. De revenuen uit outsourcing vielen zelfs met 6 procent terug.

Verdeling

Verdeeld over divisies zagen verder de Personal Systems Group (desktops en notebooks), de Imaging and Printing Group en de Enterprise Servers, Storage and Networking Group hun opbrengsten in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012 dalen met respectievelijk 10, 3 en 4 procent. Opmerkelijk was de forse daling van de printerverkopen (onderdeel van Imaging en Printing) met maar liefst 23 procent. De omzet van de divisie financiële dienstverlening bleef gelijk ten opzichte van het derde kwartaal van het boekjaar 2011. Alleen de softwaretak zag groei, en wel met 18 procent, met name door een groeiende vraag naar softwarediensten.

Sanering

In mei 2012 maakte HP bekend dat er wereldwijd ongeveer 27.000 banen geschrapt zouden gaan worden. Europa wordt echter relatief zwaar getroffen doordat er hier achtduizend banen moeten verdwijnen. In Nederland dreigt ontslag voor 326 mensen. Het Europese HP-personeel vecht een eerder aangekondigde reorganisatie bij de ict-leverancier bij de rechter aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-23T11:13:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.