ICT Automatisering moet pensioen aanpassen

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener ICT Automatisering in Barendrecht moet de boekhouding corrigeren voor pensioenrechten van het personeel. Om hoeveel geld het gaat wordt nog berekend maar een eerste inschatting van de verplichting is een bedrag tussen 3,5 en 4 miljoen euro. De aanpassing vloeit voort uit een verkeerde uitleg van de boekhoudregels die het bedrijf sinds 2008 hanteerde. De onjuiste toepassing is onlangs aan het licht gekomen.

ICT Automatisering maakte de onjuiste toepassing rond de pensioenregeling bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers op 27 augustus 2012. Hierdoor is er sinds 2008 geen verplichting in de boeken opgenomen voor de zogeheten back-service verplichting die voortvloeit uit de eindloonregeling. Als de precieze boekhoudkundige gevolgen van de vergissing bekend zijn, worden die in de tweede helft van 2012 in de boeken verwerkt. Het bedrijf benadrukt dat er geen directie financiële consequenties zijn en dat het hier puur gaat om een interpretatie van boekhoudregels. Alle risico's anders dan de back-service zijn namelijk sinds 2008 volledig verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij.

De onderneming is in gesprek met de deelnemers van de pensioenregeling over een wijziging van de pensioenregeling. Er wordt voorgesteld om de zogeheten eindloonregeling in het toegezegde pensioenprogramma om te zetten in een middenloonregeling. Daarmee vervalt de plicht om een verplichting op te nemen in de boeken.

Eigen vermogen

Wanneer het bedrijf de post voor pensioenen corrigeert door het opnemen van de verplichting, wordt dit afgeboekt van het eigen vermogen van de onderneming. Dat bedroeg 36,4 miljoen euro op 30 juni 2012, bij een balanstotaal van 49,4 miljoen euro. Een dergelijke verhouding wordt doorgaans gezien als een teken van goede gezondheid voor een onderneming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-28T08:32:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.