Capgemini is favoriet onder ICT-adviesbureaus

Dat de grootste niet per definitie het populairst is blijkt ook dit jaar weer. Al scheelt het niet veel. Van de veertig grootste ict-adviesbureaus van Nederland is Capgemini dit jaar favoriet. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction in opdracht van Computable uitvoerde onder 529 ict’ers die betrokken zijn bij de inhuur van ict-adviesbureaus binnen hun organisatie.

Capgemini neemt wat betreft grootte de tweede plek in op de ranglijst van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Wat betreft populariteit neemt IBM een tweede plek in, terwijl het Capgemini in omzet overtreft en daarmee de eerste plaats op de ranglijst naar grootte heeft. De derde plaats op het favorieten-lijstje is ingeruimd voor Accenture. Daarmee staat het net een plekje hoger dan Sogeti dat het wat betreft populariteit met een vierde plek moet doen terwijl het in grootte de derde positie inneemt, net boven Atos.

Opvallend is de negende plaats die VX Company inneemt in de top tien favoriete adviesbureaus. Wat betreft omzet bevindt het bedrijf zich op de 27ste plaats. Imtech ICT, dat in grootte een zesde plaats opeist, is echter niet terug te vinden in de top tien populairste adviesbureaus. Ook Tata Consultancy Services weet zich met zijn tiende plek in de top 40 op basis van de omzet niet bij de favorieten te voegen. Deloitte is daar de hekkensluiter en is wat betreft grootte geëindigd op positie dertien.

De top tien favoriete ict-adviesbureaus:

1. Capgemini
2. IBM
3. Accenture
4. Sogeti
5. Atos
6. Logica
7. Ordina
8. Centric
9. VX Company
10. Deloitte Consulting

De top tien grootste ict-adviesbureaus:

1. IBM
2. Capgemini
3. Atos
4. Accenture
5. Imtech ICT
6. Logica
7. Centric
8. Ordina
9. Sogeti
10. Tata Consultancy Services

In de top tien meest recent geraadpleegde ict-adviesbureaus ontlopen de scores elkaar nauwelijks. Al staat Atos onbedreigd bovenaan met een score van 9 procent. Daarna volgt Capgemini met 8 procent en Logica blijft Accenture en Sogeti net voor. VX Company en Centric delen de zevende plaats en Deloitte Consulting en Ordina nemen gezamenlijk de negende positie voor hun rekening.

De top tien meest recent ingehuurde ict-adviesbureaus:

1.          Atos
2.          Capgemini
3.          Logica
4.          Accenture
5.          Sogeti
6.          IBM
7/8.      VX Company / Centric
9/10.    Deloitte Consulting /  Ordina

gebrek aan expertise

De voornaamste reden voor de inhuur van een ict-adviesbureau is het gebrek aan expertise binnen de bedrijfsmuren. Dit geeft 69 procent van de respondenten aan. Ruim de helft (52 procent) laat weten dat ook onvoldoende mankracht doorslaggevend is bij de beslissing een ict-adviesbureau in te huren. Bij slechts zes procent wordt inhuur mede ingegeven om  kostenbesparingen te realiseren, die huurden een ict-adviseur in omdat het te duur was om zelf te doen.

Het belangrijkste deelgebied waar bedrijven het meest recent advies over hebben ingewonnen is beheer (16 procent). Daarna volgen development (13 procent) en infrastructuur (13 procent). Ook met betrekking tot  business intelligence (8 procent), erp (7 procent) en beleid (6 procent) werden ict-adviesbureaus ingeschakeld.

Van de ondervraagde ict’ers die betrokken zijn bij de inhuur van ict-adviesbureaus geeft de meerderheid (86 procent) aan dat het in het afgelopen jaar voor maximaal vijf projecten gebruik heeft gemaakt van de diensten van een bureau. 9 procent zegt voor 6 tot 10 projecten advies in te winnen. Maar vijf van de 529 respondenten schakelde voor meer dan 50 projecten de hulp in van ict-adviesbureaus.

Verantwoording

Motivaction voerde het onderzoek naar adviesbureaus uit in de zomer van 2012. Voor het onderzoek werden circa zestigduizend ict-professionals en -beslissers benaderd. 1318 ict'ers namen vervolgens deel aan het online onderzoek. Zij konden de vragenlijst op een speciale website invullen. Van de 1318 respondenten waren 529 ict'ers betrokken bij de inhuur van ict-adviesbureaus binnen hun organisatie. Alleen aan deze groep werd een lijst voorgelegd van de veertig grootste adviesbedrijven van Nederland.

Deze lijst is samengesteld door Mazars Berenschot Corporate Finance op basis van de omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. De gegevens zijn gehaald uit openbare financiële bronnen, zoals jaarverslagen en gegevens van de Kamer van Koophandel.

Voor het bepalen van de top veertig werd de ondervraagde ict'ers gevraagd hun top drie te kiezen. Per bedrijf werd de totaalscore berekend door het aantal respondenten dat een bedrijf op de eerste plaats zette te vermenigvuldigen met drie, het aantal respondenten dat het bedrijf op de twee plaats zette met twee, enzovoorts.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

's Kijken wat de shareholders ervan vinden.
Volgens (door mijn bril gekeken) doet IBM het 't beste.
Money is all that counts.
Zal wel een stakeholders onderzoek zijn.
Wilt u werken bij een organisatie welke net zo makkelijk mensen eruit gooit als aanneemt?
Sterker nog, zou u er producten vanaf nemen?
IBM is mijn keuze... en uw?

Ik hoorde gisteren nog dat Cap een opdracht voor Volvo erg goed doet en laatst ook nog een leuke samenwerking met hen gehad, dus wellicht terecht.

Wat mij direct opvalt is dat slechts 1318 respondenten gereageerd hebben op de 60.000, dat is net 2%. Het eerste de beste ICT buro wat in de top 10 staat heeft al meer medewerekers. Verder valt het me op dat je ook groot moet zijn om populair te zijn.

Het lijkt me dat eerst maar eens het begrip advies bureau gedefinieerd zou moeten worden voorafgaand aan dit soort onderzoeken. Hier zitten toch heel wat "hybride" bedrijven bij. Adviesomzet van een aantal genoemd bedrijven is daar een klein, soms heel klein deel van het totaal. Daarna nog even het minimale respondenten percentage. Dan gaat de lijst er echt anders uitzien. Het komt nu meer over als een adv(i)e(s)rtorial.

Capgemini is zeker geen organisatie die goed is in adviseren. De consulting tak is zo goed als leeg en technology loopt leeg. Capgemini heeft de afgelopen jaren niet geinvesteerd in medewerkers in de vorm van cursus en opleiding. Daarnaast heeft Capgemini veel senior medewerkers de deur uitgewerkt waardoor er veel kennis is verdwenen. Voor Capgemini is alleen marge belangrijk en die is het best als al het werk naar India wordt verplaatst. De huisvesting laat zien hoe het gaat, van een mooi ruim pand naar een plekje in de geluidswal.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-07T08:04:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.