Grondlegger ASL en BiSL overleden

Remko van der Pols

Remko van der Pols is op 9 december 2012 overleden. Hij was sinds 2008 directeur en principal consultant van het door hemzelf opgerichtte adviesbureau The Lifecycle Company. Daarnaast was Van der Pols vormgever en grondlegger van het procesmodel voor applicatiemanagement ASL (Application Services Library) (1998 - heden), het procesmodel voor functioneel beheer en informatiemanagement BiSL (2003 - heden) en de visie op informatieplanning.

In Nederland is ASL inmiddels de standaard voor applicatiebeheer met groeiende bekendheid in het buitenland. En met de ontwikkeling van BiSL droeg Van der Pols bij aan het succes van vele gebruikers en gebruikersorganisaties. ASL en BiSL zijn tegenwoordig onderdeel van het curriculum van diverse opleidingen aan hogescholen en universiteiten. Zijn werk leidde tot oprichting van de stichting ASL BiSL Foundation in 2002. Talrijke publicaties en boeken van zijn hand zijn vertaald naar het Engels en enkele ook naar het Duits en Italiaans.

TU Delft en SDU

Van der Pols gaf les aan onder meer de TU Delft en de universiteiten van Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Daarnaast was hij lid van de redactieraad van de ICT-bibliotheek van uitgeverij SDU en lid van de jury van het Nederlands Kampioenschap ICT-architectuur. In 2008 heeft hij de The Lifecycle Company opgericht.

Dit jaar startte hij met het op schrift stellen van zijn visie op de uitvoering van functioneel beheer en informatiemanagement in de praktijk, onder de werktitel ‘Methodes voor Business Informatiemanagement’. Een eerste publicatie in deze reeks zal binnenkort verschijnen.

‘Dit is een groot verlies voor zijn vrouw en zoon, voor vrienden en vakgenoten’, zegt Lucille van der Hagen, managing director van de ASL BiSL Foundation. ‘Want Van der Pols was een bijzonder mens die altijd wist te inspireren met zijn visie en enthousiasme. We danken Remko voor alles wat hij tot stand heeft gebracht, en zullen hem ongelofelijk missen.’

Koninklijke onderscheiding

Op 1 november 2012 reikte burgemeester Bolsius van gemeente Amersfoort nog de Koninklijke onderscheiding 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau' uit aan Remko van der Pols. Hij ontving de onderscheiding voor zijn bijzondere bijdrage op het gebied van de it en informatievoorziening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-11T13:27:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.