Capgemini is verhuisd naar Leidsche Rijn

Oud-complex op industrieterrein Papendorp wordt WTC-kantoor

Dit artikel delen:

Het nieuwe hoofdkwartier van Capgemini in Leidsche Rijn

Capgemini heeft de verhuizing naar het hoofdkantoor in de vinexwijk Leidsche Rijn in Utrecht afgerond. Het nieuwe pand bestaat alleen nog maar uit flexplekken, verdeeld over vier afdelingen. De automatiseerder is daarmee overgestapt op het nieuwe werken. In het oude hoofdkwartier op het Utrechtse industrieterrein Papendorp blijft nog wel de Capgemini Academy gehuisvest. Ook blijft het bedrijf gebruikmaken van het daar gevestigde auditorium.

'De verhuizing is voor 1 mei afgerond. Ons oude onderkomen in Papendorp hebben we op tijd kunnen leeghalen. Een deel van het meubilair hebben we kunnen hergebruiken', zegt woordvoerder Alexander Kuhn. Eind mei organiseert Capgemini twee relatiedagen om geïnteresseerden rond te leiden op de nieuwe locatie bij The Wall langs de A2. Softwareconcern Oracle is buurgenoot.

Nog niet alles is af. Met name rond het gebouw moet nog een aantal zaken worden opgeleverd, zoals het NS-station Utrecht Leidsche Rijn. Naar verwachting opent NS half juni de deuren van het station; de entree van het nieuwe Capgemini-kantoor ligt ook aan het stationsplein.

Het nieuwe werken

Capgemini telt in Nederland circa vijfduizend werknemers. 'Niet iedereen werkt in het hoofdkantoor. Veel collega's zitten dagelijks bij klanten of werken in satellietkantoren elders in het land', zegt Kuhn. Hij schat in dat er dagelijks zo'n veertienhonderd medewerkers een flexplek zullen gebruiken in het nieuwe hoofdkantoor. Wie binnenkomt gaat naar de verdieping waar zijn of haar afdeling zit en zoekt een werkplek uit. Het gebouw is uitgerust met wifi, overlegkamers, telefooncellen en ruimtes voor videovergaderingen. Kuhn: 'Het nieuwe werken zorgt voor veel flexibiliteit. Medewerkers kunnen bepalen of ze die dag naar kantoor komen, thuis werken of naar de klant moeten.'

De aankondiging van de verhuizing van Capgemini wekte enige verbazing in de markt. Het bedrijf zat nog niet zo'n lange tijd in Papendorp; daarvoor opereerde het vanuit een campus vlakbij De Uithof in Utrecht. De huidige locatie in Leidsche Rijn is het derde hoofdkantoor binnen tien jaar tijd. Volgens de ict-dienstverlening was het oude kantoor niet geschikt voor de invoering van het nieuwe werken. Het nieuwe kantoor is een stuk compacter en telt met zo'n twintigduizend vierkante meters de helft van de oppervlakte van het oude pand in Papendorp', stelt woordvoerder Kuhn.

WTC

CBRE Global Investors, de huidige verhuurder van het Capgemini-pand op het Utrechtse industrieterrein Papendorp, richt de kantorenlocatie in Papendorp in als World Trade Center (WTC). Het vastgoedbedrijf heeft daarvoor goedkeuring gekregen van de WTC-organisatie in New York. In september moet de WTC-locatie zijn deuren openen. WTC Papendorp gaat kantoorconcepten bieden voor lokale en internationale ondernemingen en organisaties. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij andere succesvolle WTC-concepten zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook komen er horecafaciliteiten.

CBRE en de vereniging van eigenaren van het kantorenpark Papendorp probeerden nog wel de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Capgemini tegen te houden. Zij spanden hiervoor in april vorig jaar een kort geding tegen de gemeente Utrecht aan. De partijen vonden dat door de bouw de leegstand van kantoren in Utrecht werd vergroot. Dit zou ten koste gaan van de aantrekkelijkheid van de kantorenlocatie Papendorp. De bestuursrechter ging daar niet in mee. Er zou nog sprake van zijn van een aanvullend ingestelde bodemprocedure met een eis tot schadevergoeding, maar of die is doorgezet, is niet duidelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Natuurlijk is het slecht beleid om een goed kantoorpand leeg achter te laten.
Waarom bedrijven dit toch doen is terug te zien in een documentaire van Zembla: http://docunet.nl/de-slag-om-nederland-kpmg-en-de-lege-kantoorkolos/

Maar goed, bij de huidige staat van Cap past prima een treurige vinex wijk :) Veel plezier toegewenst in deze nieuwe treurige blokkendoos. Lekker 'ochtends beginnen met een uur zoeken naar een werkplek... Het nieuwe werken is immers weer hartstikke uit de mode.

@rob, bedrijfscultuur heet zoiets. Maar uhm, is dit HET verhuisbericht aan werknemers en zakenpartners? Krijgen we geen kaartje?

"Volgens de ict-dienstverlening was het oude kantoor niet geschikt voor de invoering van het nieuwe werken. Het nieuwe kantoor is een stuk compacter en telt met zo'n twintigduizend vierkante meters de helft van de oppervlakte van het oude pand in Papendorp".

Was locatie Papendorp dan een miskoop? Want volgens mij zijn daar dezelfde faciliteiten aanwezig als in het nieuwe pand. Ik krijg eerder het idee dat er bezuinigd wordt op vierkante meters en personeel.

Voor en tijdens de vorige verhuizing vertrok er ook vrij veel personeel. Mocht Cap binnen een jaar of 5 weer willen vertrekken: http://www.bedrijfspand.com/zoeken/?cn=Utrecht&c=&r=20&up=4&tt=1&ami=5000&ama=7500&pmi=0&pma=9999

@Rob, Flexwerken kan (ik spreek uit ervaring) prima werken bij goede implementatie en begeleiding, en kan bovendien een hoop kosten schelen. Dit werken wordt ook gedragen in een onderneming waarbij het management ook participeert met het flex-beleid. Ik ben geen Cap-fan maar de meeste kritiek v.w.b. onroerend goed-strategie hoort mijns inziens bij de overheid thuis.

@eijkel, bij de 'oude' manier van werken blijven altijd vaste plekken onbezet door ziekte, vakantie etc., veel onbenutte capaciteit dus. Dit staat los van de redenen om te verhuizen, getuige de aandacht die Zembla of de Slag om Nederland hieraan hebben besteedt. De huurprijzen ben ik niet van op de hoogte, twintigduizend vierkante meters minder betekend niet per definitie goedkkoper.

Het voordeel van alleen flexplaatsen is dat nu in enkele maanden tijd nog veel werknemers onzichtbaar opgeruimd kunnen worden.

Flexwerken, ideale situatie en/of verkapte/ordinaire kostenreductie?

Waarschijnlijk het laatste gezien de moeilijke positie van Capgemini de laatste 5 jaren.

Goed nieuws lijkt met voor de inkopers want deze kostenverlaging zal ongetwijfeld in lagere tarieven tot uiting worden gebracht???

Dit is de strategie van een zinkend schip.
Papendorp was eerder te klein dan te groot.
Capgemini verhuist nu naar een B-locatie, in een klein kantoor.
Kortom Capgemini gaat flink krimpen de komende jaren.
Met alle ontslagen in de komende jaren, is dat natuurlijk een prima idee.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-08T16:26:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.