Groot deel Tieto Nederland gaat op in Brightone

Dit artikel delen:
Handen

Bijna alle activiteiten van Tieto in Nederland zijn overgenomen door de Aurelius Group. Deze Duitse investeringsmaatschappij kocht ook de verlieslatende Tieto-divisie in Duitsland en een aantal specifieke ontwikkeltakken in India en Polen en heeft alles samengevoegd in Brightone. Het nieuwe it-bedrijf, goed voor zo'n 110 miljoen euro omzet, telt in totaal zo'n negenhonderd man en levert advies, systeemintegratie en productontwikkeling. In Nederland blijft Tieto actief in de energiesector en de ondersteuning van multinationals.

De Finse ict-dienstverlener Tieto (zeventienduizend medewerkers, omzet 1,8 miljard euro) zegt tot verkoop te zijn overgegaan omdat het zich wil concentreren op een aantal kernmarkten, zoals het bankwezen en de telecomsector, en de ondersteuning van internationaal opererende Scandinavische bedrijven.

Bovendien wilde Tieto van zijn verliesgevende Duitse onderdeel af. De ict-dienstverlener schreef hierop eind 2012 al dertig miljoen euro af en zegt nog eens acht miljoen aan additionele kosten te moeten afschrijven nu de deal met Aurelius is afgerond. Wat de overnamesom is, is niet bekendgemaakt. Wel meldt Tieto dat het de aandeelhouders in Duitsland heeft moeten afkopen voor ongeveer twintig miljoen euro.   

In Nederland is Brightone actief vanuit twee vestigingen: Brightone IT Services in Amersfoort (zeventig man) - met een nadruk op marketing- en klantcontactcenter-oplossingen -  en Brightone Healthcare Solutions in Bunnik (dertig man) voor de ontwikkeling en het beheer van landelijke databanken en laboratorium- informatiesystemen.

De afstoting van de activiteiten is exclusief een aantal onderdelen, zoals die voor de bosbouw in Duitsland, de energiesector in Nederland en een aantal internationale (productontwikkel)activiteiten. In Nederland is de Tieto-vestiging in Groningen gehuisvest; daar werken nog zo'n twintig man.   

De Aurelius Group heeft goede hoop dat het nu nog verliesdraaiende Brightone kan laten renderen. De participatiemaatschappij zet zwaar in op ict; de overname van de Tieto-onderdelen is al de vierde overname in dit veld in de laatste twaalf maanden. Aurelius nam bijvoorbeeld in 2012 Getronics International, de internationale werkplekbeheeractiviteiten van Getronics in Europa en Azië over. Ook kocht het het Duitse TDS HR Services & Solutions en het Spaanse Steria Iberica.

Tieto

Tieto maakte in 2002 zijn entree op de Nederlandse markt met de overname van het belang van KPN in klantcontactcenter-specialist Teledynamics uit Amersfoort. Het bedrijf opereerde toen nog onder de naam Tieto Enator en was ontstaan uit de fusie tussen het Finse Tietotehdas Oy (Tieto is Fins voor data) en het Zweedse Enator AB. In 2005 nam het bedrijf de zorgautomatiseerder ITB uit Keulen over, dat ook op de Nederlandse markt actief was via een samenwerkingsverband met Pinkroccade. De olie- en gasactiviteiten in Groningen zijn middels organische groei opgebouwd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-04T14:26:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.