Compuware zoekt nieuwe partners in Europa

Het huidig pand in Amsterdam Zuid-Oost waar Compuware dit jaar uit vertrekt.

Compuware wil zijn partnerkanaal in Europa uitbreiden. Sinds twee jaar wil de Amerikaanse softwareleverancier meer omzet binnenhalen uit de indirecte verkopen van zijn softwareproducten. Het bedrijf legt zich sinds begin dit jaar volledig toe op mainframetools en softwareproducten voor application performance management. In 2014 staan ook investeringen in nieuwe versies op het programma, waaronder mobiele apps.

Europa is voor Compuware een belangrijke afzetmarkt; circa 35 procent komt er vandaan, zegt John van Siclen, senior vice president APM bij Compuware. Van Siclen ziet ook hier kansen liggen om de omzet uit de apm-tak verder te laten groeien. Daarvoor wil hij het partnerkanaal uitbreiden. Compuware verkoopt nog veel software zelf maar wil sinds een jaar of twee de groei versnellen door meer partners in te schakelen. 'We hebben inmiddels ruim honderd partners. Sommige zijn grote partijen, zoals BT en Atos; andere hebben meer een boetiekfunctie en zijn gespecialiseerd in bepaalde apm-taken of bieden mobiele en clouddiensten aan.'

Bij Compuware Benelux werken veertig man (wereldwijd: drieduizend). In Nederland is Compuware actief vanuit een kantoor in Amsterdam Zuid-Oost, waar ook Uniface is gehuisvest. Nog dit jaar verhuist het bedrijf naar een ander pand in of rond Amsterdam.  

Andere investeringen

Naast de uitbreiding van het partnerkanaal zet het 'nieuwe' Compuware dit jaar in op verdere productontwikkeling, zoals nieuwe versies van tools voor change management en capaciteitsplanning en mobile apps. 'Ook zoeken we aansluiten op big data-omgevingen, zoals Hadoop, MongoDB en Cassandra. Je ziet dat de economie steeds verder digitaliseert en via internet interconnecteert. Dat zal het belang van application performance management alleen maar doen toenemen.' Van Siclen geeft tevens aan dat Compuware de markt in de gaten blijft houden voor eventuele overnames om nieuwe technologie binnen te halen of zich te versterken in bepaalde sectoren.

Afstoten

Omdat Compuware de afgelopen jaren zich intensief heeft bezig gehouden met de nieuwe strategie en het zich versterken op de apm-markt, verslapte de aandacht voor de andere activiteiten. Die zijn uiteindelijk als niet-strategisch bestempeld en afgestoten. Van Siclen: 'Het zijn zeker geen slechtlopende activiteiten, integendeel. Uniface bijvoorbeeld is een succesvolle applicatie-ontwikkelplatform. Maar door deze divisies onder te brengen bij een partij die er wel met de volle 100 procent mee bezig is, verwachten wij dat er betere kansen liggen om structureel te blijven groeien.'

Marlin Equity Partners

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Marlin Equity Partners nam begin dit jaar naast Uniface ook Changepoint en Professional Services over van Compuware. Changepoint biedt wereldwijd een applicatieplatform aan waarmee met name dienstverleners hun  serviceprocessen geautomatiseerd  kunnen beheren. Ook de voormalig Compuware-zusterorganisatie Professional Services gebruikt het platform. Dit bedrijf ontstond eind jaren negentig om de mainframe-omgevingen van bedrijven millenniumbestendig te maken. Na 2000 werd het vizier verlegd naar grote maatwerktoepassingen. 'Bij Compuware bleef het bereik van Professional Services beperkt tot de Great Lakes in de VS. Misschien dat het bedrijf onder de vleugels van Marlin wel internationaal gaat groeien.'

Covisint

Daarnaast is er nog de divisie Covisint. Ooit in 2000 opgericht als online marktplaats voor autofabrikanten is het in 2004 door Compuware overgenomen bedrijf uitgegroeid tot een breder e-platform voor data-uitwisseling. 'De laatste paar jaar heeft Covisint zich sterk gericht op cloudsamenwerking. Het is een hele andere activiteit dan de mainframe- en apm-tools van Compuware. Daarom is besloten om Covisint in 2013 voor een deel naar de beurs te brengen, waarbij bijna 30 procent van de aandelen publiekelijk worden verhandeld. Naar verwachting zal voor juni dit jaar ook de resterende aandelen worden afgestoten', aldus Van Siclen.

Compuware's toekomstvisie

Lees meer over de toekomststrategie van Compuware in het achtergrondartikel 'Compuware focust zich op mainframe en APM'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-04T11:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.