Geld is dé uitdaging bij desktopvirtualisatie

Dit artikel delen:
Euro

Ict-specialisten die desktopvirtualisatie overwegen, zien de investering als belangrijkste uitdaging. Daarna volgen complexiteit, de keuze van een leverancier en het feit dat men niet weet waar te beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van ict-diensrverlener Telindus onder 444 ict-professionals.

Het bedrijf vroeg welke uitdagingen met betrekking tot desktopvirtualisatie de hoogste prioriteit hebben. Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus: 'Veel bedrijven bevinden zich op het gebied van desktopvirtualisatie nog altijd in de oriëntatiefase en zien in de investering de grootste uitdaging.'

De Haan wijst erop dat zowel traditionele leveranciers als start-ups een steeds groter aanbod bieden. 'Al deze leveranciers bestrijken ieder een deel van de oplossing. Met het oog op de investering is er dankzij deze start-ups wel het een en ander aan het veranderen. Doordat er geen big bang meer nodig is en opschalen eenvoudiger is geworden, kunnen bedrijven voorspelbaarder groeien.'

Oriënteren

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 41 procent van de ondervraagden gebruik maakt van desktopvirtualisatie. 29 procent is zich nog aan het oriënteren, 21 procent geeft aan het niet nodig te hebben. 9 procent heeft een project gepland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 41 procent van de ondervraagden gebruik maakt van desktopvirtualisatie."

Dat lijkt me stug, namelijk erg hoog. Welk onderzoek is dat dan? En wat is de doelgroep?

Of als iemand van de beheer afdeling wel eens een scherm overneemt is het desktop virtualisatie?

On Topic: Ik weet dat het een dooddoener is, maar Workspaces van Amazon kost zo'n 28 euro per maand per desktop. Momenteel staand die desktops nog in de VS, maar het zal niet lang duren voordat ze ook via Ierland worden aangeboden. Werkt als een trein, is binnen een uur te koppelen met bijvoorbeeld je active directory en zelfs een youtube filmpje kijken gaat prima.

Hiermee is de angel uit VDI gehaald en weldra is het een commodity geworden en komt Microsoft Azure (jaja naam is weer veranderd) met zijn eigen oplossing.

Veel bedrijven krijgen hier wellicht een hartverzakking van.

Henri,

Workspaces is leuk maar niet voor een grote organisatie welke ook nog eens gebruik maakt van tig applicaties die 9 van de 10x alles behalve centraal staan.

Een werkplek omtoveren naar VDI is niet super spannend. Maar alle applicaties VDI ready maken,anders aanleveren/aanbieden, of virtualiseren is vaak een tijdrovende zaak.

Waaruit bestaat eigenlijk de kosten van VDI?

1- MS met haar VDI licentiemodel die echt een showstopper kan zijn,
2- Investering in een oplossing voor het draaien van legacy applicaties,
3- Investering in verschillende lagen boven hypervisor om performance te verbeteren,
4- Investering in Hypervisor en hieraan gerelateerde softwares zoals back-up, AV etc,
5- Investering in storage die voldoende moet performen.

VDI is zeer handig maar voordelig is het zeker niet!

Bedrijven die nog moeten gaan investeren in VDI hebben meer alternatieven, zoals henri al aangeeft. Amazon en VMware komen met Desktops as a service (DAAS), google heeft dit natuurlijk allang en hou Microsoft in de gaten met Office365.

Het enig probleem is nog hoe die lokale applicaties centraal aan DAAS aangeboden kunnen worden. Applicatie rationalisatie en zorgen dat de applicatie of een SAAS wordt of webbased wordt aangeboden is de enige toekomstvaste oplossing.
De desktop van de toekomst staat in ieder geval niet meer op het bureau.

Willem,

Goede toevoeging. Ik deel je mening. Al zal dit nog een flinke kluif zijn, in verband met de wildgroei van applicaties die ik geregeld bij klanten zie.

@Ruud: zie die wildgroei maar als evolutie.
Pas als het een probleem wordt, komen er oplossingen, zo zie je steeds meer IAM's in opkomst. Ook die hebben wat evolutie nodig.

Je ziet wel steeds meer filmpjes die even in vijf minuten laat zien hoe je Salesforce "even" aan je AD koppelt via Microsoft Azure AD. De truuk is dat veel van de koppelingen als een soort "martkplaats" ding aangeboden worden en dat deze worden "voor gekookt", waardoor de eindafnemer niet hoeft na te denken. Door alle grote applicaties de koppeling te maken, neemt de implementatie tijd enorm af. De IAM die de meeste luxe en gemak biedt zal dan de grootste worden.

Reza, overigens: VDI kan in sommige gevallen voordelig zijn. Ik heb een klant case die daadwerkelijk TCO laag houdt door middel van VDI. Neem bijvoorbeeld een organisatie met veel kleine verspreide locaties. Daar wil je geen fat-clients hebben...

En Ruud: Misschien is Workspaces nog niet geschikt voor de enterprise... het zal niet lang duren voordat dit wel zo is!

Aangezien Amazon al een structuur heeft aangelegd waarin duizenden desktops gevirtualiseerd worden en dit schaalbaar hebben opgezet is er geen haar op mijn hoofd die twijfelt dat dalijk de eerste enterprise over gaat op Workspaces.

Je kunt van alles vinden over cloud computing, maar beter leer je het omarmen. Niet-cloud wordt niche....

Met een redelijke server voorzien van interne storage kun je al een VDI systeem bouwen. Je ziet de storage markt groeien en inspringen op de behoefte naar oplossingen voor virtualisatie. CPU's en geheugen zijn niet het probleem, dat is betaalbaar. Storage is een knelpunt bij VDI oplossingen. Storage is helaas nog aan de prijzige kant maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen. Het is gewoon een kwestie van tijd denk ik.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-17T11:55:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.