Microsoft integreert Windows-versies in 9

Satya Nadella

Microsoft-ceo Satya Nadella

Softwareleverancier Microsoft gaat de verschillende Windows-besturingssystemen voor verschillende platformen in Windows 9 samenvoegen. Dat heeft Microsoft-ceo Satya Nadella aan investeerders laten weten. Microsoft gaat dus met één Windows voor alle apparaten komen. Momenteel heeft het softwarehuis Windows 8.1 voor desktops, worden tablets met Windows RT uitgerust en draait Windows Phone op mobiele telefoons.

Naar verwachting komt Microsoft in april 2015 met Windows 9 op de markt. Dit zal dus de eerste Windows-versie zijn die voor meerdere schermgroottes geschikt is.

Voorheen werkte verschillende teams aan verschillende Windows-versies. Microsoft had dit al teruggebracht naar één team met een gedeelde architectuur. Hierdoor kan het softwarehuis universele Windows-apps gaan ontwikkelen die op alle apparaten werken.

Microsoft-ceo Satya Nadella verwacht veel van universele Windows-apps, want momenteel maken relatief weinig mensen gebruik van apps voor Windows Phone, terwijl dagelijks meer dan een miljard mensen van Windows gebruikmaken op hun desktop of laptop.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Verbazingwekkend. Eerst maken ze er een potje van door te proberen een tablet en een desktop op een hoop te gooien (Windows 8) en in plaats van dat ze daar van leren maken ze het nu gewoon nog erger. Apple heeft niet voor niets iOS en OS X. Google heeft niet voor niets Android en Chrome OS. Een toetsenbord en een muis met een groot scherm werkt nu eenmaal anders dan een klein touchscreen. Gebruikers willen een interface wat goed aansluit bij het apparaat wat ze gebruiken, niet een "worst of all worlds" gedrocht.

Softwareleverancier Microsoft gaat de verschillende Windows-besturingssystemen voor verschillende platformen samenvoegen. Dat zeggen ze al een paar decennia. De vraag is wat daar onder verstaan moet worden en of de gebruikers op Windows 9 zitten te wachten.

Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat ze de systemen juist meer gaan scheiden, omdat de universele GUI en Apps niet werkbaar zijn en omdat IO devices van een bepaald apparaat nu eenmaal niet even geschikt zijn voor alle soorten van werkzaamheden of locaties.

Microsoft is de laatste pakweg vijftien jaar niet erg handig met het maken van de juiste keuzes in het ontwikkelingsproces. Vista bood te weinig nieuws tegenover XP en verkocht daarom matig. Door het verdwijnen van XP ondersteuning is Windows Seven redelijk populair geworden, maar dat is op zich geen succes, want voor velen is het overstappen op Apple of Linux een brug te ver.
Maar vooral Windows 8.1 stelt zwaar teleur. Windows 8.1 wordt daarom veelal gratis of voor een klein bedrag OEM geleverd. Windows 8 is gewoon de stap terug in de ontwikkelingsprocessie van Microsoft. En daarbij gaat het echt niet om alleen het veelbesproken startmenu. Daarvoor hebben een reeks van andere fabrikanten al goede oplossingen bedacht.

Gelukkig wil Microsoft de compatibiliteit eindelijk eens goed aanpakken omdat ze bepaalde markten niet goed kunnen bedienen. Ik hoop dat het gaat lukken en ben dus benieuwd of Microsoft met Threshold nu verder komt dan Window dressing.

Als ze bij Microsoft slim zijn dan noemen ze de nieuwe release toch maar gewoon 8.2 en is het een gratis update voor gebruikers van Windows Phone 8, Windows Phone 8.1, Windows Seven, Windows 8 en Windows 8.1.

we zijn benieuwd welk gedrocht windows 9 zal opleveren en met name met welke beperkingen we worden opgezadeld. Ik stel me voor dat je niet een OS van 50 GB op een tablet gaat installeren en ook niet dat je mobiel wordt opgezadeld met al die updates en beveiligingspatches.
Er zal iets fundamenteel moeten veranderen in de aanpak van Microsoft om windows versies te integreren, het lijkt nu al een luchtbel en feitelijk onmogelijk doordat er geen sprake is van modulaire opbouw van een OS. Het is wel heel belangrijk voor Microsoft, want we staan aan het einde van een door Microsoft OS gedomineerd tijdperk.

Microsoft zou slim in moeten zetten op een superslim en compact OS, een superbrowser plus met de overige functionaliteit uit de cloud. Zolang de OS ontwikkelaar nog niet samenwerken met de cloud cq office 365 ontwikkelaar zie ik ons nog lang wachten op windows 9.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-23T10:17:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.