'Windows 8.1 gaat op zwart na update'

Windows 8.1

Gebruikers van besturingssysteem Microsoft Windows 8.1 melden storingen, nadat ze dinsdag een update van het systeem hebben uitgevoerd. Twee patches zouden ervoor zorgen dat bij sommigen de schermen op zwart gaan en het systeem niet meer opstart. Het gaat om patches voor beveiligingsupdate Windows 8.1 for x64-based Systems (KB2982791) en Update for Windows 8.1 for x64-based Systems (KB2975719).

Gebruikers melden dat ze bij het opstarten van de pc een zwart scherm te zien krijgen. Ook wordt gemeld dat andere randapparatuur in standby-modus gaat. In de meeste gevallen gaat het om mediacenter-pc's, maar ook andere versies, als Win 8.1 Pro, hebben problemen. Dat melden gedupeerden op verschillende fora, waaronder het online klantenforum van Microsoft.

De problemen ontstaan meestal nadat voor de tweede keer wordt opgestart na de update van het systeem. In bepaalde gevallen krijgen gebruikers Windows weer aan de praat door alle recent geïnstalleerde updates te verwijderen.

Microsoft meldt dat de problemen momenteel worden onderzocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fijn getest voor final delivery dus.

Eens temeer een reden om crowd testen toe te passen zodat je alle mogelijke devices waarop de software draait meeneemt in de test.
Het bevestigt maar weer hoe belangrijk testen (crowdtesten) is.

Geen groter vermaak, dan ... leedvermaak

Als MS gebruiker/klant ben je Beta tester for life.

Wederom is bewezen dat je de automatische update beter uit kan zetten en dat niet alleen bij MS producten. Eerst goed testen en dan pas de update verspreiden. Beheermethoden zoals ITIL zijn nog niet zo slecht.

Ap Schouten, je hebt gelijk. Grote bedrijven zoals MS zouden inderdaad meer met Crowd(source) testen aan de slag moeten gaan.

Ik ben benieuwd naar de oorzaak omdat ik nog geen enkel systeem met problemen gehad heb met deze update.

Misschien is het een Hele grote Zwarte Tile voor het verbloemen van de mislukte Metro Interface.

Gebruikers zijn niet geintereseerd in wat de oorzaak is, maar hoe je dit oplost en voorkomt ;)! Dus waar is de link naar de oplossing ?

Heeft iemand zich ooit wel eens een voorstelling gemaakt van de oneindige combinatie van hard- en software waarop deze updates getest moeten worden? Nee?
Laten we dan even ophouden met het bashen...

R. Stuurman
Dus die sticker op alle PC's is bedoeld om mensen bang te maken om Linux te gebruiken?

Als ik kijk naar beperkte aantal processor architecturen dan valt het volgens mij nog wel mee met die oneindige aantallen combinaties:

http://www.infoworld.com/t/microsoft-windows/users-find-fix-botched-kb-2982791-and-kb-2970228-windows-update-24847

Bij mij is niets aan de hand (Windows 7 Professional 64 bits). En inderdaad, het lijkt ook mij knap ingewikkeld om dat hele update-systeem vlekkeloos te laten verlopen. Ik kan dat wel bewonderen.

@Ewout
dat valt vies tegen, alhoewel alles de 386 lijn volgt zijn de variaties groot, maar nog veel groter zijn de variaties in chipsets en alle mogelijke ingebouwde of toegevoegde grafische kaarten enz.
Ik bouw mijn machine altijd zelf en Stuurman heeft gelijk, het verdient enig respekt dat Windows op zoveel verschillende hardware draait, dat is bijna net zo goed als bij Linux . . . .
Maar ja er werken inmiddels meerdere mensen uit de open source wereld op goede posities bij MS.

@Jan
Euh... Hardware Abstraction Layer (HAL)?

En vergeet niet mijn opmerking over de sticker, alleen idioten bouwen hun machine zelf;-)

@R Stuurman

Wanneer ik als consument een PC koop met OS, en ik doe niets "geks", dan mag ik er hopelijk toch van uitgaan dat deze na een reguliere update gewoon blijft werken, niet?

Ja, er zijn heel veel combinaties van soft- en hardware waarmee Windows moet werken, maar is dat "mijn" probleem als consument?

Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, en Microsoft is in de loop der jaren best een hoge boom geworden wat dat betreft.

@Ewout,
De link in jouw reactie (www.infoworld.com) gaf de oplossing. Mijn windows 7 start nu weer feilloos op! Bedankt.

René van Leeuwen

@PaVaKe
die PC's zonder allerlei toeters en bellen blijven ook na die update wel werken.
De laatste berichten geven aan dat hoofdzakelijk enkele exemplaren uit de "media center" uitvoeringen last hebben met dit verschijnsel.

Mijn computer heeft het ook ik kan hem niet meer opstarten.
Hoe kan ik weten wanneer ik het kan fixen via microsoft of zo iets! xD

@Jan van Leeuwen ... maar daar geldt toch hetzelfde voor? Is in mijn ogen net zo goed een consumentenproduct als een pc/laptop dat is.

@R.Stuurman
Kritiek uiten op de kwaliteit van microsoft software is iets anders dan bashen. En als dit ondernemers of werkgevers treft dan is het gewoon een kwestie van extra kosten.

Maar omdat microsoft nog steeds een stevig monopolie heeft zijn veel mensen te bang om over te schakelen naar concurrerende OS'en. Dus in dat opzicht is er geen marktwerking. Dat dit nadelen oplevert is bij dit voorbeeld dus weer eens duidelijk en dat is een kwalijke zaak.

Elk bedrijf is er dus heel vaak gebaat om zoveel mogelijk onafhankelijk van software producten te worden die specifiek voor één OS zijn geschreven. Dan kan je als bedrijf zijnde over stappen naar andere OS'en als dat bepaalde voordelen heeft. Of je niet committeren aan een specifiek OS.

Tsja wat kun je ook anders verwachten van Windhoos. Het blijven prutsers bij Microsoft

Ik hoor nog niemand over de situatie waar de laptop gewoon opstart maar "word" uit office 2013 mij niet als vaste gebruiker herkent.

@PaVaKe
Klopt. Maar een heel erg klein aantal op de hoeveelheden installaties.

Overigens is herstel eenvoudig.
Windows DVD erin daarvan starten en herstel keizen, zoals dat al jaren lang overanderd gedaan wordt.

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en MS heeft zich de laatste jaren toch merkbaar verbeterd (zegt een linuxgebruiker).

@Jan van Leeuwen: snap ik, en ik ben het ook grotendeels met je eens, maar vergeet niet dat er ook heel veel gebruikers zijn die wat minder bedreven zijn met computers/mediaspelers etc. en installaties.
Zeker als je je bedenkt dat je bij de meeste systemen geen installatie-dvd meegeleverd krijgt.

@PaVaKe

Daar ben ik het met je eens maar dat is geen fout van MS. Dat bijv. Lenovo geen installatie media levert is verkeerd. Dat is de reden dat ik aanraad om HP te kopen, daar wordt de DVD netjes meegeleverd.
We weten toch ook dat er genoeg buurjongens, kennissen van kennissen zijn die dat nog net voor elkaar krijgen en zich dan trots als specialist presenteren.
De installed base voor Windows is nu eenmaal erg groot daar gaat wel eens wat mis. Echter zie ik dat er sinds enkele jaren duidelijke verbeteringen te merken zijn. Te merken aan minder aanvragen voor support met Windows en meer voor support met gammele software.

@Collin de Vries
Handleiding lezen?
Of met je smartphone even op internet zoeken?
Of hier vragen!
Haal een Windows DVD, start je PC daarmee en laat een herstel uitvoeren.
Lukt het dan nog niet, even naar http://www.compute-ability.nl/index.php?page=kontakt een berichtje sturen, dan krijg je uitgebreidere instrukties.

@Colin
Als je een reactie kunt plaatsen heb je internet connectie, misschien dat mijn eerder geplaatste link helpt maar ik ben geen MS servicedesk. BYO en DiY zijn keuzen die een prijs hebben;-)

No offense, maar ik speel al te vaak servicedesk voor vrienden en collega's. Dit informele circuit zorgt ervoor dat de support kosten van veel oplossingen verborgen blijven. En dat zorgt weer voor een slecht imago van de IT-er, het is weliswaar geen beschermd beroep maar PC-dokters blijven blijkbaar nog wel nodig hoewel er vaak anders over gedacht wordt.

Toch komt dit zelden voor maar dit is wel een serieuze fout. Vooral omdat de meeste mensen automatic update hebben aan staan.

Het is ook moeilijk op te lossen omdat het scherm op zwart gaat, hoe komt een computer leek dan weer aan een goede update.

Ben benieuwd hoe dit wordt opgelost door microsoft.

Ook bij mij de win 8.1 ,niet meer opstarten na een update van 14/8.
Zelfs fabrieksherstel kan niet. Blauw scherm. Fout melding (0x8007051a). Hopelijk komt er een snelle oplossing.

Wat ik tussen alle 'recenties' mis is eigenlijk het volgende.

Het is zeer moeilijk om voor een generiek platform zoals MS een generieke update of patch te produceren en uit te brengen. Uiteraard, MS een beetje kennende, zal het allemaal wel op 'clean builds' zijn getest. Daar zit dan ook meteen de angel van het verhaal. De wereld buiten MS kent geen 'clean builds' en is een allegaar aan platformen met allerhande software.

Dat daar problemen uit kunnen voortvloeien? Dat is een garantie maar hé, ik wil niet zo ver gaan MS iets na te willen wijzen. Diegenen die voor al die platformen verantwoordelijk is en blijft, dat zij u en ik als 'onderhouend' IT professional en de uiteindelijke privé gebruiker.

Dat die privé gebruiker niet weet hoe een test en release proces basaal werkt, kan ik me wel iets bij voorstellen. (Food for thought voor een IT auteur???) Maar wanneer er fouten zich voordoen op platformen bij ondernemingen en corporates die een IT 'guru' in dienst hebben? Dan moeten die IT professionals eens goed in de spiegel kijken, die het overkomt.

Ik kan me de problemen wel indenken als die zich voordoen na een release. Maar net wat sommigen hier al stellen, je kunt ook die autoupdate uitschakelen als je platform naar tevredenheid draait. Of niet natuurlijk....

@NumoQuest: Quote:

"Het is zeer moeilijk om voor een generiek platform zoals MS een generieke update of patch te produceren en uit te brengen. Uiteraard, MS een beetje kennende, zal het allemaal wel op 'clean builds' zijn getest. Daar zit dan ook meteen de angel van het verhaal. De wereld buiten MS kent geen 'clean builds' en is een allegaar aan platformen met allerhande software."

Dit roept toch allerlei vragen bij mij op:
- Welke software?
- Applicaties die het besturingssysteem omver gooien? Of drivers? En welke drivers zijn dat dan en;
- waarom kunnen die zo geschreven worden, dat ze de boel instabiel maken?

Het platform is alleen x86, dus op zich valt het qua diversiteit mee.

Eindgebruikers krijgen eerst op hun kop dat ze hun auto-update uit hebben gezet en nu weer dat ze het aan hebben staan. Kortom als autobestuurder moet je opeens gaan opletten op welke dagen je tanken gaat anders heb je opeens een verkeerde brandstof in je tank zitten.

Na windows update van 12-8-2014 geeft de laptop Toshiba alleen maar lichte strepen. Op een aangekoppeld beeldscherm gaat het goed.
Wat kan er aan de hand zijn?

Ja hoor een zwart scherm voor mijn neus na een update. En dat wel tijdens een toetsweek. Eerlijk gezegd ben ik helemaal klaar met Windows.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-15T11:57:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.