Atos verhuist naar oud-KPMG-gebouw

Het oude pand van KPMG in Amstelveen wordt het nieuwe onderkomen van Atos.

Het hoofdkantoor van Atos Benelux & The Nordics zit vanaf juli 2015 aan de Burgemeester Rijnderslaan 10-30 in Amstelveen. Daar huurt de ict-dienstverlener een deel van het voormalige KPMG-hoofdkantoor. Na dertien jaar vertrekt Atos dan uit de gebouwen op het Utrechtse bedrijventerrein Papendorp. Het bedrijf zocht naar een grote ruimte voor het inrichten van een technologielab en een innovatiecentrum en vond de locatie in Papendorp daar minder geschikt voor. Ook de medewerkers van Bull gaan over naar dit pand.

Het huurcontract van het hoofdkantoor in Papendorp loopt af op 1 augustus 2015. Dat vormde voor Atos aanleiding om na te denken over een nieuw en goedkoper onderkomen. Het bedrijf wil in analogie met het hoofdkantoor in Parijs voor de regio's Benelux en Scandinavië een zogeheten Business Technology en Innovation Center (BTIC) inrichten, vertelt woordvoerster Erica van der Meij. 'Hier willen we onze innovatieve oplossingen tonen en klanten ontvangen. Dat doen we ook al in Papendorp maar we missen een echt grote ruimte om onze oplossingen goed te etaleren zoals we dat in Parijs doen.'

'Daarnaast', vertelt Van der Meij, 'willen we een technology lab opzetten dat mensen het gevoel geeft bij een it-leverancier te werken. In dit lab worden bijvoorbeeld demonstraties gegeven over producten die nog niet zijn uitontwikkeld en software getest die nog niet op de markt is verschenen. Het lab is met name bedoeld voor eigen medewerkers en collega's van partnerbedrijven die in zo'n omgeving met elkaar van gedachten kunnen wisselen en samenwerken.'

Nieuwe werken

Bij het zoeken naar een nieuw hoofdkantoor zocht Atos bewust naar een bestaand gebouw, met het oog op de leegstand op de vastgoedmarkt. Ook was een goede bereikbaarheid - zowel per auto als met het openbaar vervoer - een vereiste. Daarnaast moet het reeds bestaande gebouw voldoen aan eisen op het gebied van technologie, gezondheid en duurzaamheid. Verder zegt Atos rekening te hebben gehouden met locaties van klanten, de woonplaats van medewerkers en de mogelijkheid om nieuw talent te werven.

Het nieuwe pand - het opvallende, in een organische stijl ontworpen oud-hoofdkantoor van KPMG van Architectenbureau Alberts en Van Huut - is geschikt voor het nieuwe werken. Er komen zeshonderd flexibele werkplekken. Ook de medewerkers van het overgenomen Bull kunnen gebruik maken van dit gebouw. Het kantoor in Amsterdam waar Bull eind 2012 zijn intrek nam en dat in de buurt ligt, staat weer te huur.

Pop-up-kantoren

Naast dit hoofdkantoor, dat tevens de regio Utrecht-Amsterdam beslaat, heeft Atos nog een aantal andere regiokantoren en zogenaamde pop up-kantoren. Deze laatste hebben een kortere huurperiode en kunnen naar behoefte worden geopend, bijvoorbeeld dicht bij klantprojecten. Het bedrijf meet op alle locaties periodiek de bezettingsgraad van de werkplekken.

Volgens woordvoerster Van der Meij mogen medewerkers van Atos op iedere locatie werken en heeft 80 procent inmiddels een flexibele werkstijl. Daardoor loopt de bezettingsgraad van de werkplekken terug. 'Dat betekent dat zeshonderd werkplekken die we nu in Utrecht en straks in Amstelveen tot onze beschikking hebben voldoende is.'

Atos SE (Societas Europaea) is toonaangevend in digitale services en heeft een jaaromzet van tien miljard euro. Het bedrijf biedt werk aan 86.000 mensen in 66 landen. Atos opereert onder de namen Atos, Atos Consulting, Atos Worldgrid, Bull, Canopy en Worldline.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een van de redenen dat KPMG destijds een nieuw pand moest gaan bouwen (behalve natuurlijk een mooie financiële constructie die de partners een aardige zakcent opleverde) was dat het oude pand niet meer voldeed aan de eisen van de huidige tijd, met name op werkklimaat en duurzaamheid. Blijkbaar heeft Atos daar toch andere ideeën over. En wellicht is het lekker goedkoop, de kolos staat al jaren leeg.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-17T11:52:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.