'Handel in tweedehands licenties neemt toe'

Dit artikel delen:
Handen schudden

De handel in tweedehands softwarelicenties bloeit op. Steeds vaker bieden bedrijven ongebruikte licenties aan en organisaties die op zoek zijn naar software kiezen vaker voor tweedehands licenties. Dat stelt Gerwin Rosman, mede-oprichter van online marktplaats voor tweedehands softwarelicenties BestBuyLicenses.

'Meer dan de helft van de software die we verhandelen is van Microsoft. Ook tweedehands licenties van Oracle, SAP en IBM zijn in trek', vertelt Rosman. Hij ziet dat grote bedrijven steeds vaker blijven zitten met ongebruikte licenties. 'Vooral bij banken, verzekeraars en grote bedrijven zoals KPN zie je een dalende trend van het aantal gebruikte licenties.'

Onder de afnemers van de tweedehands licenties zijn volgens Rosman zowel grote zorginstellingen als bedrijven uit het mkb. Volgens hem kunnen bedrijven tot 80 procent besparen op de kosten. 'Grote bedrijven hebben, doordat ze groot inkopen, vaak al een flinke korting bedongen op de catalogus-prijs en verkopen de licenties tweedehands door. Dat scheelt veel geld.'

BestBuyLicenses is vooralsnog de enige Nederlandse online marktplaats waar tweedehands licenties worden verhandeld. Het is opgericht door de eigenaren van adviesbureau voor ict-inkoop Thornstein Groep. Via de marktplaats brengen ze vraag en aanbod samen. Ook beschikken ze over een netwerk van partners in Duitsland, Frankrijk en Engeland, waardoor ze ook over licenties van bedrijven uit die landen kunnen bemiddelen.

Doorverkopen is toegestaan

In de meeste softwarelicentieovereenkomsten staat dat de programmatuur niet overdraagbaar is en dus niet mag worden doorverkocht. Maar die clausule is niet rechtsgeldig. Al in 2012 heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan in het arrest van het Duitse UsedSoft tegen Oracle. In die uitspraak geeft het Hof aan dat gekochte software mag worden doorverkocht, ongeacht of het fysiek beschikbaar is of gedownload dient te worden.

'Kopers van ongebruikte tweedehands software-licenties hebben een wettelijk gebruiksrecht ongeacht wat er in de licentieovereenkomst staat. Met deze uitspraak geeft het Europese Hof aan veel belang te hechten aan een goede balans tussen de bescherming van het vrije verkeer van goederen en diensten ten opzichte van de bescherming van auteursrechten', aldus Rosman.

Toch blijken bedrijven vaak niet op de hoogte te zijn van de mogelijkheden voor aankoop of verkoop van tweedehands licenties. Computable-expert Raymond Lindemans gaat in het opinie-artikel 'Microsoft-licenties mogen worden doorverkocht' in op die onwetendheid bij bedrijven. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aanmelden op de eerste marktplaats voor tweedehands software licenties (bestbuylicenses.com) is gratis.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-04T17:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.