Centric verstevigt koppositie Burgerzaken

Dit artikel delen:
Centric

Centric heeft zijn positie als leverancier van burgerzakensystemen de afgelopen jaren verstevigd. Vergeleken met cijfers uit 2011 heeft de automatiseerder zijn marktaandeel verhoogd van 49 procent naar 57 procent, gemeten naar aantallen klantgemeenten. Opmerkelijk is dat Centric alle overzeese gebieden tot klant mag rekenen: de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

In 2011 bediende Centric - op basis van een het door het bedrijf aangeleverd overzicht - met zijn backofficeoplossing Key2Burgerzaken 211 op een totaal van 430 gemeenten. Dat was goed voor een marktaandeel van 49 procent. Omgerekend naar het aantal inwoners dat met de software wordt geregistreerd (ruim tien miljoen op 16.377.000 burgers), ging het zelfs om een aandeel van 61 procent. Pinkroccade was een goede nummer twee met marktaandelen van 48 procent (206 gemeenten) en 34 procent (5,5 miljoen burgers). Nummer drie, Procura, sloot de rij met respectievelijk 3 procent (13 gemeenten) en 5 procent (bijna 730.000 burgers).

Verstevigd

Bron Centric

In 2015 heeft Centric zijn positie op de markt van burgerzakensystemen verstevigd. Daarbij spelen de herindelingen, waarbij het aantal gemeenten is gedaald, een belangrijke rol. Centric bedient - in vergelijking met de twee andere concurrenten - relatief veel grote gemeenten. Bij een fusie van gemeenten wordt dan vaak gekozen voor het burgerzakensysteem van de grootste gemeenten, in veel gevallen Centric. Daarnaast wist Centric ook een aantal nieuwe opdrachten binnen te halen, zoals eerder dit jaar van de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. Die zochten gezamenlijk naar één partij voor de levering en implementatie en het onderhoud en beheer van het ict- applicatielandschap, waaronder alle backofficesystemen.

Op dit moment liggen de marktaandelen van Centric qua aantal klantgemeenten en aantal burgers op respectievelijk 57 procent en 66 procent (zie nevenstaand schema). Pinkroccade heeft een veer moeten laten en staat op 41 procent en 30 procent. Procura is gezakt naar 10 procent en 4 procent.

Overzee

Woordvoerster Marlies Aanhaanen wijst nog op de opmerkeljjke situatie dat alle Nederlandse gebiedsdelen overzee óók klant zijn van Centric. Het gaat daarbij om de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten. 'Zij maken gebruiken van een speciale versie, namelijk Key2Pivanobo. Onze eigen consultants vliegen vanuit Nederland in voor implementaties en een deel van de werkzaamheden kan op afstand worden uitgevoerd.'

Pinkroccade en Procura

Het aantal gemeenten zal de komende jaren nog verder dalen. Met de vorming van Gooise Meren en Edam-Volendam per 1 januari 2016 zakt het aantal gemeenten in Nederland naar 390. Ook hier liggen weer kansen voor Centric. Jurriaan Piek, directeur Pinkroccade Publiekszaken, erkent dat het bedrijf een achterstand heeft op Centric in dit marktsegment bij de lokale overheid. 'En ja, dat wij geen overzeese gemeenten of land hebben als klant hebben, vinden wij natuurlijk extra jammer! Maar dit is wel een situatie die al langer bestaat. Wij verwachten juist dat de komende jaren het speelveld drastisch gaat veranderen, met oog op het moderniseringsprogramma van de GBA én de toenemende vraag naar online diensten en kostenbesparingen bij gemeenten.'

Piek verwacht dat er meer ict-aanbieders op de markt zullen verschijnen en wijst er op dat Pinkroccade de afgelopen jaren tien miljoen euro heeft geïnvesteerd in zijn nieuwe systeem iBurgerzaken: een software-as-a-service-platform waarbij burgers online een aantal zaken zelf kan regelen, zoals het voorbereiden van een huwelijksvoltrekking, het doorgeven van een sterfgeval en het aanvragen van een nieuw paspoort of rijbewijs.

Wat Procura, de andere, kleine concurrent van Centric op het gebied van burgerzakensystemen gaat doen, is nog ongewis. Het bedrijf is eind september verkocht aan de Conxillium Groep, waartoe ook Beheervisie hoort, een leverancier van software voor het beheer van de openbare ruimte en klachtenregistratie voor gemeenten. Gezamenlijk zullen zij de gemeentemarkt gaan bewerken.

Lees meer over Centric in het bedrijfsprofiel: Allrounder in het centrum van de Nederlandse ICT

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En in ander nieuws...: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/17/pinkroccade-en-centric-misbruiken-marktmacht

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-16T11:58:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.