BlackBerry nog niet klaar op overnamepad

Dit artikel delen:
BlackBerry-ceo John Chen

BlackBerry-ceo John Chen

Het Canadese BlackBerry is nog niet klaar met overnames. In de afgelopen twintig maanden nam het zes bedrijven over. Deze partijen leveren software op gebied van security, communicatie en mobility. Ceo John Chen kondigt tijdens de BlackBerry Security Summit 2016 in New York aan dat het bedrijf in de toekomst nog meer overnames gaat doen. Dit om hun transitie van een smartphoneleverancier naar een softwarebedrijf te bevorderen.

In de afgelopen twee jaar deed het Canadese Blackberry zes overnames. Zo kocht het in 2014 de Duitse Secusmart (encryptie) en de Engelse Movirtu (identiteit). Een jaar later nam het de Israëlische WatchDox (bestanddeling) over, gevolgd door het Amerikaanse AtHoc (crisiscommunicatie) en Good Technology (mobiele beveiligging). De meest recente overname is de Britse beveiligingsspecialist Encription.

‘We maken een transitie van aanbieder van mobiele telefoons naar een softwarebedrijf. Die verschuiving gaat niet makkelijk en we moeten nog veel stappen maken. Deze stappen zijn vooral gericht op het leveren van diensten. We halen het grootste deel van onze omzet uit onze softwaretak. Ons plan is niet om omzet via overnames ‘te kopen’, maar we zijn zeker nog niet klaar met overnames’, laat de BlackBerry-ceo John Chen weten tijdens het jaarlijkse Security Summit in New York.

Partnerecosysteem

BlackBerry is vooral geïnteresseerd in software die bedrijven helpt bij de digitale transformatie. Dit om werknemers productiever te laten werken. Het zoekt dan ook naar communicatie en security-partijen. Netwerk- en serversecurity bedrijven vallen buiten de boot. Op dat vlak zoekt de ceo naar partnerschappen.

Chen: ‘Partnerschapen zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. We hebben momenteel drie grote partners, namelijk Google, Microsoft en Samsung. Daarnaast hebben we nog negentien gespecialiseerde partners.’ De ceo laat weten dat het voor zijn enterprise mobility management (emm)-producten vooral partners zoekt om de producten te verkopen, denk aan Microsoft en Amazon. Bij de security-tak zoekt het vooral naar wederverkopers.

Hardware vs. software

In het afgelopen kwartaal realiseerde BlackBerry 424 miljoen dollar aan omzet. Hiervan komt 39 procent (166 miljoen) uit de softwaretak. De hardware-divisie is goed voor 31 procent. Voorlopig is Chen nog niet van plan om deze hardwaretak af te stoten: ‘Onze belangrijkste prioriteit is geld verdienen. Zolang deze tak nog geld oplevert, blijven we hiermee doorgaan.’

Mocht hardware het bedrijf geen geld meer opleveren, dan zal de ceo de tak stop zetten. Hij benadrukt hierbij dat dit niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. ‘We willen onze klanten een goede overgang aanbieden. Dit in de hoop dat ze de overstap naar onze softwareproducten maken’, sluit hij af. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-20T09:21:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.