Citrix schuttert met Linux-licentie

Met de eerste hardwarestap die Citrix zet, schendt het de Linux-licentie (GPL, General Public License). Het bedrijf levert onder meer de broncode van de Linux-kernel niet mee met zijn fonkelnieuwe Access Gateway. Het beschikbaar maken van die code is een voorwaarde van de GPL.

De fabrikant van software voor netwerk- en servertoegang uit Florida ontkent dat er een probleem is met de interpretatie van de GPL. "Wij stellen de Linux-kernelcode niet beschikbaar met de documentatie van onze Gateway", aldus twee Amerikaanse Citrix-ontwikkelaars.

De Access Gateway is een hardwareonderdeel van een vorige maand onthulde productlijn die applicaties in bedrijfsnetwerken beschikbaar maakt. De hardware bestaat uit een standaard rackcomputer met een 2,8 GHz processor, 1 GB ram, een 40 GB schijf en twee 1 Gbps ethernetkaarten. Als besturingssysteem is Red Hat Linux gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de machine fungeert als ssl vpn (secure sockets layer virtueel privé netwerk). 

Het gaat om een standaard Red Hat-kernel, aldus Citrix. "We hebben de kernel niet aangepast. We hoeven daarom de broncode niet te publiceren." Het bedrijf laat daarmee zien dat het de GPL niet goed begrijpt.

Volgens die licentie voor oss (open source software) moet een bedrijf dat een toepassing levert waar GPL-code in gebruikt wordt, ten eerste verklaren dat die code valt onder de GPL. Daarnaast moet het de volledige tekst van deze GPL meeleveren. Ten derde moet het of de volledige broncode meeleveren, of in de documentatie aanbieden dat die code drie jaar lang is op te vragen.

Het volledige artikel over dit onderwerp staat in de Computable van 13 mei 2005

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat ze de GPL wel degelijk goed begrijpen. Ze respecteren deze niet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-12T13:14:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.