Backoffice Fortis verhuist misschien naar België

Fortis Bank speelt met de gedachte om een groot deel van de ict te verplaatsen naar België. Doel is te komen tot een efficiëntere backoffice. Daarbij zullen wellicht honderden arbeidsplaatsen vervallen.

De Belgische topman Jean-Paul Votron kondigde afgelopen februari aan dat de mogelijkheid tot uitbesteding van ict-activiteiten meegenomen zou worden in een intern onderzoek. Nu blijkt dat het concern overweegt de ict, of delen ervan, te verplaatsen naar België. Pas als de systemen in Nederland en België met elkaar zijn gelijkgesteld en er sprake is van een geïntegreerde backoffice zal uitbesteding aan externe bedrijven worden overwogen, melden vakbondskringen.

 

Integratie houdt in dat de automatisering naar België wordt verplaatst. Op dit moment zijn er vier scenario’s bedacht, met beperkt banenverlies, maar desalniettemin met verregaande personeelsconsequenties. Er werken op de Nederlandse it-divisie voor Fortis Bank zo’n 900 medewerkers. Worden de it-medewerkers van MeesPierson en de verzekeringstak meegeteld, dan telt Fortis ICT 1500 werknemers. Het centrale rekencentrum staat in Woerden, met een uitwijkcentrum in Utrecht.

Gerwin van der Lei, bestuurder bij De Unie, meldt dat alles wijst op België. Een woordvoerster van de bank zegt niet te kunnen ingaan op deze Belgische offshorevariant. Zij stelt dat in het lopende onderzoek naar uitbesteding of integratie wordt gekeken. Eind juni worden de resultaten vrijgegeven.

Fortis is in 1990 ontstaan uit een fusie van VSB, Amev en de Belgische verzekeraar AG, gevolgd door een aantal overnames. Op ict-vlak bestaat nog steeds een verscheidenheid aan systemen, al loopt er een operatie die voor meer eenheid en synergie moet zorgen, zowel in de bank- als de verzekeringstak. Topman Votron wil de stroomlijning van de ict echter versnellen en er honderd miljoen euro per jaar aan kostenbesparingen uithalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laat me raden Er is zeker een nieuwe CIO bij Fortis aangetreden per juni 2004. Als deze man aantreedt vliegen er er (ICT/.Backoffice) mensen uit. Wees gerust na 4 jaar is hij weer weg.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-13T13:15:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.