Instant Messaging gemeengoed op de werkvloer

Uit een onderzoek onder tweeduizend Britten blijkt dat een groot deel van hen Instant Messaging-programma's gebruikt in werktijd.

16 procent van hen gebruikt IM om informatie of documenten die met het werk te maken hebben te versturen of te ontvangen. 25procent van hen gebruikt IM vooral om over collega's te roddelen - waarbij het, jawel!  twee keer zo vaak de heren als de dames zijn die dit doen. Opvallend is ook het hoge percentage werknemers dat IM gebruikt om in werktijd met vrienden of familie te chatten: maar liefst vier op de vijf van de ondervraagden tussen de 18 en 29 jaar oud doet dit regelmatig. Om nog even bij die leeftijdscategorie te blijven: 7 procent van hen zet, wederom in werktijd, IM in als middel om een andere baan te vinden.

 

IM moet echter niet verboden worden op de werkvloer, want er zitten ook een hoop positieve kanten aan dergelijke programma's. Zo zegt 46 procent van de ondervraagden dat ze dankzij messaging beter en/of sneller communiceren met collega's en klanten, zegt 33 procent dat het hen helpt om sneller beslissingen te nemen en claimt 39 procent tenslotte dat ze dankzij IM sneller de informatie vinden die ze nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren.

Ook werd gevraagd wat de werkgevers van de ondervraagden voor beleid hadden met betrekking tot IM. 21 procent van de bazen zegt regels te hebben voor het gebruik van IM; 19 procent heeft daadwerkelijk software geïnstalleerd waarmee het gebruik van IM gecontroleerd en eventueel geblokkeerd kon worden, maar 60 procent blijkt helemaal niets te zeggen over IM.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-17T14:38:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.