Nieuwe xml-formaten Office 12 'kleiner en veiliger'

Dit artikel delen:

De nieuwe bestandsformaten van Microsoft Office 12 (te verwachten in de tweede helft van 2006) zorgen voor veel kleinere bestanden in Word, Excel en Powerpoint. Dat is bereikt door een combinatie van een standaard Zip-compressie op alle componenten binnen zo'n bestand en de lagere overhead van het xml-formaat, dat de basis zal worden van de drie bestandsformaten van Office 12.

De ‘Microsoft Office Open XML Formats’ bieden naast kleinere bestanden ook uitzicht op betere herstelmogelijkheden bij corruptie van een document; de onbeschadigde gedeelten van een beschadigd document blijven toegankelijk en bruikbaar.

 

In de nieuwe bestandsformaten wordt voorts technologie toegepast om gecorrumpeerde bestanden te detecteren en waar mogelijk automatisch te herstellen. Microsoft verwacht dat de bestandsstructuur een betere beveiliging mogelijk zal maken, doordat gedeelten met ‘gevaarlijke code’ beter kunnen worden opgespoord.

Charles Goldfarb, uitvinder van de markup-taaltechnologie en auteur van een standaardwerk over XML noemt het feit dat XML het standaard bestandsformaat van Office wordt “het hoogtepunt van een 35 jaar oude droom.” Hij memoreert dat op XML-gebaseerde Office documenten overweg kunnen met elk soort back-end systeem en webservice. De ‘XML Formats’ zijn volledig gedocumenteerd en hebben een royaltyvrije licentie.

Microsoft komt te zijner tijd met een gratis update die bedrijven en particulieren in staat stelt de in Office 12 gecreëerde documenten te openen in Office 2000, -XP en –2003 en ze na bewerking weer op te slaan in het nieuwe (XML-) formaat. Documenten in de huidige Office-formaten zijn volledig compatibel met Office 12, aldus Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Typisch Microsoft: net niet voldoende aansluiting op de rest van de wereld. Acceptatie van het echte Opendocument-fomaat (OASIS) is nog steeds een te grote stap.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T11:57:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.