Mandriva koopt gebruiksvriendelijk Linux in

Dit artikel delen:

Linux-distributeur Mandriva (voorheen Mandrakesoft) koopt delen en bezittingen van Lycoris. Die gebruiksvriendelijke desktopdistributie is opgezet door voormalig Linuxcare- en Microsoft-medewerker Joseph Cheek.

Lycoris-ceo Cheek stapt nu over naar Mandriva om daar een gebruiksvriendelijke desktop voor eindgebruikers op te zetten. Dit moet een combinatie worden van Mandriva’s Discovery-uitvoering en Lycoris’ Desktop/LX. Mandriva zegt hiermee op zowel thuisgebruikers als bedrijfsgebruikers te mikken. Het is nog niet bekendgemaakt wanneer het gecombineerde product gereed zou moeten zijn.

Financiële details van de koop zijn niet bekendgemaakt. Lycoris laat zich voorstaan op de gebruiksvriendelijkheid van zijn gebruikersinterface en op het feit dat het de naar eigen zeggen enige Linux-distributie voor tablet-pc’s biedt. Daarnaast biedt het een uitvoering voor Pocket PC-handcomputers.

 

Lycoris heeft twintigduizend betalende gebruikers en claimt enkele honderdduizenden gebruikers totaal - op basis van aantallen downloads. Lycoris concurreerde enige tijd met Eazel, maar die gebruiksvriendelijke Linux-distributie opgezet door oud-ontwikkelaars van het Mac OS, is (financieel) ten onder gegaan.

Mandriva nam in februari al de Zuid-Amerikaanse distributie Connectiva over. Het nu ingelijfde Lycoris is afgeleid van de distributie van Caldera, die Unix-leverancier SCO overnam om vervolgens die naam aan te nemen en uiteindelijk Linux te bestrijden.

 

Caldera was onder de SCO-vlag één van de oprichters van het United Linux-initiatief waar Connectiva ook lid van was - naast het later door Novell overgenomen Suse. United Linux moest een uniforme distributie opleveren voor het bedrijfsleven. De uniformiteit moest het voor computerproducenten, applicatie-ontwikkelaars en systeembeheerders makkelijk - en dus aantrekkelijk - maken om hun producten en omgevingen te testen en certificeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-16T09:46:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.