15 procent pc's draait nog op Windows 7

Dit artikel delen:

Vanaf dinsdag 14 januari levert Microsoft geen veiligheidsupdates meer voor zijn besturingssysteem Windows 7. Al draait in Nederland nog vijftien procent op Windows 7. Ook XP blijkt nog danig in gebruik.

Het was 2009, dus meer dan tien jaar geleden, dat Microsoft Windows 7 lanceerde. Het werd een populair besturingssysteem. Maar vanaf morgen is de officiële dienst dus voorbij, vermits het bedrijf dan ophoudt met de veiligheidsupdates voor Windows 7.

Zo gebruikt nog ongeveer een vijfde van de Nederlandse gebruikers zo’n verouderde versie van Windows, blijkt uit cijfers van StatCounter.

XP is overlever

Bijna dertien procent heeft nog een computer met Windows 7, dat is zowat één pc op acht. Al werken nog veel met Windows 8, 8.1, Vista of XP. Vooral het gebruik (toch nog altijd ruim een halve procent) van XP is opvallend. XP werd ruim achttien jaar geleden geïntroduceerd.

Al die verouderde Windows-versies kunnen een uitgelezen doelwit voor cybercriminaliteit vromen, vermits de grote meerderheid van alle malware-infecties op oudere Windowssystemen zouden plaatsvinden.

Marktaandeel in Nederland

Windows 10

77,2%

Windows 8.1

4,7%

Windows 8

2,0%

Windows 7

15,2%

Windows Vista

0,2%

Windows XP

0,6%

Bron: StatCounter

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helaas kan het soms niet anders, we hadden bijv. een paar electronenmicroscopen van zo'n 25 milioen euro per stuk met daarin een dedicated PC die op Windows XP draaide, de leverancier bestond niet meer dus niet te upgraden. Oplossing : gewoon doorgaan met XP maar wel achter een firewall geplaatst en accepteren dat er geen updates meer komen.

Bij een apparaat van 25 miljoen mag je van de leverancier toch iets meer inzet verwachten.

Ik onderschrijf deze reactie; helaas kan het ook bij ons niet anders. Lasersnij-apparatuur van zo'n 1,5 miljoen euro per stuk met daarin dedicated PC's die op Windows XP of 7 draaien. De leverancier bestaat nog steeds, maar een upgrade komt er niet.
Dus ook maar gewoon doorgaan met XP, achter een firewall. En accepteren dat er geen updates meer komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-13T09:11:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.